Bordstabelbakkels

Bordstabelbakkels er klassiske norske julekaker!

Bakkels er et gammelt ord for "mindre bakverk", og i dette tilfellet; tynne lengder med fine kaker som stables oppå hverandre. Lengdene dekkes med en stripe hjemmelaget mandelmasse.

Kakene er skjøre og skal stables høyt. Derfor var det praktisk å stable kakene på fat som stod på bordet før gjestene kom. Dess høyere stabelen var, desto mer prestisje for vertinnen!  😃

 

 

Oppskriften gir ca. 40 kaker. 

 

Ingredienser: 

1 egg
125 g sukker
125 g smør
250 g hvetemel
1 ss kremfløte

Mandelmasse:
150 g mandler
2 eggehviter
125 g melis

 

Fremgangsmåte: 

Pisk egget sammen med sukkeret til eggedosis. Smuldre smøret i hvetemelet. Bland inn eggedosisen og fløten, og kna deigen raskt sammen. La den stå kjølig en stund, gjerne over natten.

Skåld og mal mandlene. Pisk eggehvitene stive. Pisk inn melisen. Bland så inn de malte mandlene.

Kjevle ut deigen tynt. Bruk litt ekstra hvetemel på hendene og bakebordet hvis deigen kjennes bløt (se tips). Skjær ut kaker med en bakkelsspore, ca. 3 x 11 cm. Legg kakene forsiktig over på bakepapirdekkede stekeplater ved hjelp av en stekespade (se tips).

Bruk en kakesprøyte eller to teskjeer for å legge en tynn stripe med mandelmasse på midten av hver kake.

 

 

Stek kakene midt i ovnen ved 175°C i ca. 10 minutter, til de er lyst gylne.

 

 

Avkjøl kakene litt på platen før de forsiktig flyttes over på rist og avkjøles helt.

 

 

Delikate kaker! 

 

 

Ved servering: Stable kakene i firkanter oppå hverandre, to og to, til du får en høy stabel.

 

 

For noen fantastiske kaker!  😍 Så staselige å se på og nydelige på smak! 

 

 

Tips: 

Bruk litt ekstra mel på bakebordet under utkjevling, slik at du unngår at deigen setter seg fast i bordet. En kjevlematte av plast er et supert hjelpemiddel!

Deigstrimlene kan miste litt fasongen når du flytter dem over på stekeplaten. Da er det bare å jevne til kantene litt med bakkelssporen.

Bordstabelbakkels oppbevares i tettsluttet kakeboks. De kan også fryses. 

 

 

God fornøyelse! 

 

 

 

      

Bordstabelbakkels
Ingredienser

1 egg
125 g sukker
125 g smør
250 g hvetemel
1 ss kremfløte

Mandelmasse:
150 g mandler
2 eggehviter
125 g melis

Fremgangsmåte

Pisk egget sammen med sukkeret til eggedosis. Smuldre smøret i hvetemelet. Bland inn eggedosisen og fløten, og kna deigen raskt sammen. La den stå kjølig en stund, gjerne over natten.

Skåld og mal mandlene. Pisk eggehvitene stive. Pisk inn melisen. Bland så inn de malte mandlene.

Kjevle ut deigen tynt. Bruk litt ekstra hvetemel på hendene og bakebordet hvis deigen kjennes bløt (se tips). Skjær ut kaker med en bakkelsspore, ca. 3 x 11 cm. Legg kakene forsiktig over på bakepapirdekkede stekeplater ved hjelp av en stekespade (se tips).

Bruk en kakesprøyte eller to teskjeer for å legge en tynn stripe med mandelmasse på midten av hver kake.

Stek kakene midt i ovnen ved 175°C i ca. 10 minutter, til de er lyst gylne. Avkjøl kakene litt på platen før de forsiktig flyttes over på rist og avkjøles helt.

Ved servering: Stable kakene i firkanter oppå hverandre, to og to, til du får en høy stabel.

Tips

Bruk litt ekstra mel på bakebordet under utkjevling, slik at du unngår at deigen setter seg fast i bordet. En kjevlematte av plast er et supert hjelpemiddel!

Deigstrimlene kan miste litt fasongen når du flytter dem over på stekeplaten. Da er det bare å jevne til kantene litt med bakkelssporen.

Bordstabelbakkels oppbevares i tettsluttet kakeboks. De kan også fryses. 

Kakekategori
Sesong

1 kommentar

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift