Crème brûlée med kanel og appelsin


Crème brûlée er en populær, fransk dessert, som er en kremete pudding som kjennetegnes av et sprøtt, karamellisert sukkerlokk på toppen.

Denne julete varianten er smaksatt med kanel, vanilje og appelsin og ligner veldig på den spanske versjonen «Crema catalana».

  Smile 

Oppskriften gir 5 porsjoner. 

 

Ingredienser:

♥ 5 dl kremfløte
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ts kanel
♥ 1 ss vaniljepasta
♥ 6 eggeplommer
♥ revet skall av 2 appelsiner

Pynt (karamellisering):
♥ 5 ss sukker

 

Fremgangsmåte:

Ha kremfløten i en kjele. Tilsett sukker, kanel og vaniljepasta. Varm opp fløten til kokepunktet og ta kjelen av platen.

Visp eggeplommer lett sammen med fint revet appelsinskall.

Hell litt og litt av den varme fløten i eggeblandingen mens du fortsetter å vispe lett.

Sil blandingen og øs den deretter opp i små, ildfaste former (som rommer ca. 1,5 dl) til de blir omtrent ¾ fulle.

Ha en langpanne midt i ovnen og varm opp ovnen til 150 °C. Sett de fylte porsjonsformene forsiktig i langpannen. Hell så kokende vann i langpannen slik at vannet rekker omtrent halvveis opp langs kanten av formene. La formene steke i vannbadet i ca. 45 minutter. De skal da være lyse og stive på overflaten, men fortsatt litt skjelvende om du beveger på dem.

Ta formene ut av vannbadet og avkjøl. Sett dem så i kjøleskapet i minst 4 timer og gjerne over natten. De vil da stivne enda mer.

 

 

Strø sukker på toppen av puddingene.

 

 

Bruk deretter en gassbrenner og smelt sukkeret så det blir lysebrunt, karamellisert og sprøtt.

 

 

Nydelig dessert! 

 

 

Herlig med sprøtt sukkerlokk oppå den kremete puddingen... 

 

 

 

Tips:

♥ I stedet for vaniljepasta kan du bruke vaniljeekstrakt eller frø fra 1 vaniljestang. 

♥ Ikke la deg skremme av at desserten skal stekes i vannbad. Det er ikke verre enn at du setter skålene i langpannen, koker opp vann i vannkokeren og heller vannet forsiktig i langpannen. 

♥ Hvor lenge du avkjøler de stekte puddingene, avgjør hvor fast konsistensen blir. Jeg liker best å sette formene i kjøleskapet over natten. Vent i så fall til serveringsdagen før du lager sukkerlokket.  

♥ Gassbrenner fås kjøpt i kjøkkenutstyrsbutikker. Husk å kjøpe gass så du kan fylle på når den går tom. 

 

 

Kombinasjonen kanel og appelsin gjør at denne versjonen av crème brûlée passer ekstra godt til jul og påske, men selvfølgelig kan den nytes når som helst på året. 

 

Nå til helgen, for eksempel...  Wink  

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Crème brûlée med kanel og appelsin
Ingredienser

♥ 5 dl kremfløte
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ts kanel
♥ 1 ss vaniljepasta
♥ 6 eggeplommer
♥ revet skall av 2 appelsiner

Pynt (karamellisering):
♥ 5 ss sukker

Fremgangsmåte

Ha kremfløten i en kjele. Tilsett sukker, kanel og vaniljepasta. Varm opp fløten til kokepunktet og ta kjelen av platen.

Visp eggeplommer lett sammen med fint revet appelsinskall.

Hell litt og litt av den varme fløten i eggeblandingen mens du fortsetter å vispe lett.

Sil blandingen og øs den deretter opp i små, ildfaste former (som rommer ca. 1,5 dl) til de blir omtrent ¾ fulle.

Ha en langpanne midt i ovnen og varm opp ovnen til 150 °C. Sett de fylte porsjonsformene forsiktig i langpannen. Hell så kokende vann i langpannen slik at vannet rekker omtrent halvveis opp langs kanten av formene. La formene steke i vannbadet i ca. 45 minutter. De skal da være lyse og stive på overflaten, men fortsatt litt skjelvende om du beveger på dem.

Ta formene ut av vannbadet og avkjøl. Sett dem så i kjøleskapet i minst 4 timer og gjerne over natten. De vil da stivne enda mer.

Strø sukker på toppen av puddingene. Bruk deretter en gassbrenner og smelt sukkeret så det blir lysebrunt, karamellisert og sprøtt.

Tips

♥ I stedet for vaniljepasta kan du bruke vaniljeekstrakt eller frø fra 1 vaniljestang. 

♥ Ikke la deg skremme av at desserten skal stekes i vannbad. Det er ikke verre enn at du setter skålene i langpannen, koker opp vann i vannkokeren og heller vannet forsiktig i langpannen. 

♥ Hvor lenge du avkjøler de stekte puddingene, avgjør hvor fast konsistensen blir. Jeg liker best å sette formene i kjøleskapet over natten. Vent i så fall til serveringsdagen før du lager sukkerlokket.  

Desserter
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift