Crema catalana

¡Hola, buenas noches!  😊

Her kommer det en klassisk, spansk dessert til dere!  Crema catalana stammer fra Catalonia i den nordøstlige delen av Spania og har laaaange tradisjoner!  Det sies at desserten ble laget allerede på 1400-tallet!

Crema catalana består av en tykk, kald krem med mild sitrussmak, som dekkes med et tynt, sprøtt lag av karamellisert sukker. 

 

 

Crema catalana ligner på fransk Crème brûlée, som også har det karakteristiske sukkerlokket, men det er noen viktige forskjeller:

♥ For det første skal ikke Crema catalana stekes i ovnen. Kremen tyknes i stedet ved å tilsette maisenna og kokes i kjele. Deretter avkjøles kremen i kjøleskapet, før den får sukkerdrysset sitt og serveres kald. Crème brûlée derimot, lages uten maisenna og stekes i vannbad i stekeovnen.

♥ For det andre lages Crema catalana med melk, mens Crème brûlée lages med fløte.

♥ Crema catalana smaksettes dessuten stort sett alltid med sitron og/eller appelsin og litt kanel, mens Crème brûlée smaksettes med vanilje og eventuelt andre smaker (se ulike varianter her). 

 

 

Jeg har tidligere laget Crème brûlée med kanel og appelsin, som ligner veldig på Crema catalana på smak, men som likevel har en litt annen konsistens. Mange synes at Crema catalana er best!  😊

Ikke gå glipp av denne verdensberømte favoritten! Desserten er lett å lage og nydelig! 
 

Oppskriften gir 4 porsjoner. 


Ingredienser:

♥ 5 dl helmelk
♥ et par remser appelsinskall (se tips)
♥ et par remser sitronskall (se tips)
♥ 2 kanelstenger
- -
♥ 4 eggeplommer
♥ 6 ss sukker
♥ 1 ss maisenna

Pynt:
♥ 4 ss finkornet sukker (se tips)

 

Fremgangsmåte:

Hell melken i en kjele.

 

 

Skjær av noen remser appelsinskall og sitronskall (se tips), og ha dette i kjelen sammen med kanelstenger.

 

 

 

Gi melken et oppkok. Ta kjelen av platen og la den stå og strekke i 20 minutter.

Sil deretter melken slik at du får fjernet sitrusskall og kanelstenger.

 

 

Ha melken så tilbake i kjelen.

Varm opp melken på nytt til den når kokepunktet. Ta kjelen av platen.

Visp eggeplommer, sukker og maisenna lett sammen i en annen kjele (konsistensen blir som en tykk grøt).

 

 

 

Hell litt av den varme melken i eggemassen, og rør godt så blandingen blir jevn. Spe med litt mer av den varme melken og rør videre. Gjenta til all melken er blandet inn. 

 

 

Varm opp på middels varme under stadig omrøring til du ser at kremen tykner.

 

 

Ta kjelen av platen og fordel den varme kremen i 4 dessertskåler.

 

 

Dekk skålene med plastfolie.

 

 

Sett dem i kjøleskapet i minst 4 timer, og gjerne over natten. 

Før servering tas dessertene ut av kjøleskapet.

 

 

Fjern plastfolien. Dryss et tynt og jevnt lag finkornet sukker over kremen i skålene.

 

 

Smelt sukkeret med en gassbrenner til det blir blankt, lysebrunt og sprøtt (se tips). 

 

 

 

Nyt nydelige desserter! 

 

 

 

Tips:

♥ Remser av sitron- og appelsinskall skjærer du med en liten, skarp kniv. Pass på at du får med minst mulig av det hvite under skallet, fordi det kan gi bitter smak på desserten. Bruk helst økologisk sitron og appelsin, så unngår du sprøytemidler i skallet.

♥ Bruk helst finkornet sukker til å lage sukkerlokket fordi det smelter best. Får du ikke tak i det, går det også greit med vanlig sukker. 

♥ Gassbrenner fås kjøpt i kjøkkenutstyrsbutikker. Husk å kjøpe gass så du kan fylle på når den går tom. 

♥ Det er viktig at desserten serveres kjøleskapskald, ellers vil kremen kunne bli for bløt. 

♥ En søt, spansk sherry er nydelig tilbehør!  😊

 

 

Crema catalana gir meg minner om fine ferier jeg har hatt i Cadaquéz og Roses på Costa Brava-kysten og i Barcelona.  

Herlig at man kan skape de samme smakene hjemme på kjøkkenet sitt i Norge. 😋

 

 

Crema catalana kalles også for Crema de Sant Josep.

 

 

Nydelig, spansk dessert med historisk sus...

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Crema catalana
Ingredienser

♥ 5 dl helmelk
♥ et par remser appelsinskall (se tips)
♥ et par remser sitronskall (se tips)
♥ 2 kanelstenger
- -
♥ 4 eggeplommer
♥ 6 ss sukker
♥ 1 ss maisenna

Pynt:
♥ 4 ss finkornet sukker (se tips)

Fremgangsmåte

Hell melken i en kjele. Skjær av noen remser appelsinskall og sitronskall (se tips), og ha dette i kjelen sammen med kanelstenger. Gi melken et oppkok. Ta kjelen av platen og la den stå og strekke i 20 minutter.

Sil deretter melken slik at du får fjernet sitrusskall og kanelstenger, og ha melken så tilbake i kjelen. Varm opp melken på nytt til den når kokepunktet. Ta kjelen av platen.

Visp eggeplommer, sukker og maisenna lett sammen i en annen kjele (konsistensen blir som en tykk grøt). Hell litt av den varme melken i eggemassen, og rør godt så blandingen blir jevn. Spe med litt mer av den varme melken og rør videre. Gjenta til all melken er blandet inn. 

Varm opp på middels varme under stadig omrøring til du ser at kremen tykner.

Ta kjelen av platen og fordel den varme kremen i 4 dessertskåler. Dekk skålene med plastfolie og sett dem i kjøleskapet i minst 4 timer, og gjerne over natten. 

Før servering tas dessertene ut av kjøleskapet. Fjern plastfolien. Dryss et tynt og jevnt lag finkornet sukker over kremen i skålene.

Smelt sukkeret med en gassbrenner til det blir blankt, lysebrunt og sprøtt (se tips). 

Tips

♥ Remser av sitron- og appelsinskall skjærer du med en liten, skarp kniv. Pass på at du får med minst mulig av det hvite under skallet, fordi det kan gi bitter smak på desserten. Bruk helst økologisk sitron og appelsin, så unngår du sprøytemidler i skallet.

♥ Bruk helst finkornet sukker til å lage sukkerlokket fordi det smelter best. Får du ikke tak i det, går det også greit med vanlig sukker. 

♥ Gassbrenner fås kjøpt i kjøkkenutstyrsbutikker. Husk å kjøpe gass så du kan fylle på når den går tom. 

♥ Det er viktig at desserten serveres kjøleskapskald, ellers vil kremen kunne bli for bløt. 

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift