Crème brûlée

 

Hva er vel bedre enn en eksklusiv, fransk avslutning på et måltid? Wink

 

"Crème brûlée" betyr "brent krem" på fransk og er en av verdens mest berømte desserter!

"Crème brûlée" består av nydelig, kremete vaniljepudding som dekkes med et brunt lokk av smeltet sukker.

 

 

Det er slett ikke vanskelig å lage denne desserten hjemme. Det praktiske med denne desserten er dessuten at den gjerne kan lages dagen i forveien.

Lokket av smeltet, brent sukkeret som har gitt desserten sitt navn lager du rett før servering enten med en gassbrenner eller ved å bruke grillen i ovnen.

 

Oppskriften gir 6 deilige dessertporsjoner.

 

Ingredienser:

♥ 4 dl kremfløte
♥ 2 dl helmelk
♥ 1 vaniljestang
♥ 1 dl sukker
♥ 6 eggeplommer
- -
♥ hvitt eller brunt sukker til toppen (se tips)

 

Fremgangsmåte:

Ha kremfløte og helmelk i en kjele. Snitt opp vaniljestangen og skrap ut belegget med de svarte frøene på innsiden med en kniv. Ha dette i fløtemelken. Ha også vaniljestangen i fløtemelken og gi det hele et oppkok. Ta kjelen av platen og fisk vaniljestangen ut av fløten.

Pisk eggeplommer og sukker lyst og luftig. Rør så i ca halvparten av den varme vaniljefløten mens du rører godt med en håndvisp. Rør deretter i resten av vaniljefløten. Sil blandingen for å fjerne eventuelle eggetråder.

Varm ovnen opp til 150°C. Legg 6 dessertskåler i en langpanne. Fordel røren i dessertskålene (de skal bli ca 3/4 fulle). Sett langpannen forsiktig midt i ovnen. Kok opp varmt vann og hell vannet forsiktig i langpannen slik at vannet rekker ca halvveis opp langs formene. Stekes i vannbad i 40 min.

Ta formene forsiktig ut av vannbadet. Vaniljepuddingene skal ha fått en fast overflate, men vil fortsatt virke litt "skjelvende" i konsistensen. Sett formene i kjøleskapet i minst 4 timer og gjerne over natten. Da vil puddingene ha stivnet i konsistensen.

Før servering drysses hvitt eller brunt sukker på toppen av dessertene, ca 1-2 toppede spiseskjeer på hver. Varm sukkeret slik at det smelter enten med en gassbrenner, eller ved å sette dessertene en kort stund høyt oppe i ovnen som er varmet opp til grillvarme (se tips).

Serveres og nytes!

 

 

Tips:

Du kan bruke enten brunt eller hvitt sukker til topplokket. Merk imidlertid at hvis du bruker brunt demerarasukker, slik jeg har gjort her, vil det fortsatt kunne være igjen litt kornete sukker på toppen. Hvitt sukker smelter enda raskere og vil gi et helt sprøtt topplokk. Det er en smaksak hva du foretrekker.

Gassbrenner fås kjøpt i de fleste velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker (husk å kjøpe både brenner og gass til å fylle på brenneren  Wink  ). Billige varianter fås blant annet kjøpt hos Jernia og Clas Ohlson. Bruker du grillen i ovnen, må du passe nøye på så desserten ikke står så lenge i ovnen at den smelter og sukkeret blir brent. Følg nøye med hele tiden!

Se også Crème brûlée med pasjonsfrukt og Crème brûlée med appelsin her på Det søte liv!

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Crème brûlée
Ingredienser

4 dl kremfløte
2 dl helmelk
1 vaniljestang
1 dl sukker
6 eggeplommer
- -
hvitt eller brunt sukker til toppen (se tips)

Fremgangsmåte

Ha kremfløte og helmelk i en kjele. Snitt opp vaniljestangen og skrap ut belegget med de svarte frøene på innsiden med en kniv. Ha dette i fløtemelken. Ha også vaniljestangen i fløtemelken og gi det hele et oppkok. Ta kjelen av platen og fisk vaniljestangen ut av fløten.

Pisk eggeplommer og sukker lyst og luftig. Rør så i ca halvparten av den varme vaniljefløten mens du rører godt med en håndvisp. Rør deretter i resten av vaniljefløten. Sil blandingen for å fjerne eventuelle eggetråder.

Varm ovnen opp til 150°C. Legg 6 dessertskåler i en langpanne. Fordel røren i dessertskålene (de skal bli ca 3/4 fulle). Sett langpannen forsiktig midt i ovnen. Kok opp varmt vann og hell vannet forsiktig i langpannen slik at vannet rekker ca halvveis opp langs formene. Stekes i vannbad i 40 min.

Ta formene forsiktig ut av vannbadet. Vaniljepuddingene skal ha fått en fast overflate, men vil fortsatt virke litt "skjelvende" i konsistensen. Sett formene i kjøleskapet i minst 4 timer og gjerne over natten. Da vil puddingene ha stivnet i konsistensen.

Før servering drysses hvitt eller brunt sukker på toppen av dessertene, ca 1-2 toppede spiseskjeer på hver. Varm sukkeret slik at det smelter enten med en gassbrenner, eller ved å sette dessertene en kort stund høyt oppe i ovnen som er varmet opp til grillvarme (se tips).

Serveres og nytes!

Tips

Du kan bruke enten brunt eller hvitt sukker til topplokket. Merk imidlertid at hvis du bruker brunt demerarasukker, slik jeg har gjort her, vil det fortsatt kunne være igjen litt kornete sukker på toppen. Hvitt sukker smelter enda raskere og vil gi et helt sprøtt topplokk. Det er en smaksak hva du foretrekker.

Gassbrenner fås kjøpt i de fleste velassorterte kjøkkenutstyrsbutikker (husk å kjøpe både brenner og gass til å fylle på brenneren:-)). Billige varianter fås blant annet kjøpt hos Jernia og Clas Ohlson. Bruker du grillen i ovnen, må du passe nøye på så desserten ikke står så lenge i ovnen at den smelter og sukkeret blir brent. Følg nøye med hele tiden!

13 kommentarer

Takk Seline for at du svarer.

Ja det stemmer, å steke i vannbad betyr at langpannen fylles med vann slik at vannet rekker godt over halvveis opp formene. Dette gir litt vanndamp i ovnen og skånsom steking. Vanlig når man steker puddinger :-)

Hvor lenge holder de stekte vaniljepuddingene i kjøleskap eller til og med i fryseren? Jeg lurer på hvor mange dager (eller i frys: uker?) dette kan lages i forveien.

Er det veldig utslagsgivende at man heller fløteblandingen i eggeplommeblandingen, og ikke motsatt? Jeg helte eggeplommene i fløteblandingen, og er spent på resultatet nå...:/

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift