Korvapuusti (Finske kanelboller)

 

Hei og god fredagskveld!  Heart

Lyst til å kose deg med duftende gjærbakst denne kjølige januarhelgen? Her er et morsomt tips!

 

 

Lag finnenes versjon av kanelboller!

De kalles "Korvapuusti", som betyr "øreboller" ("korva" betyr "øre" og "puusti" betyr "bolle"). Og jammen ser ikke kanelbollene ut som ører også - i alle fall om du ser dem fra siden..  Grin

 

 

Det er bare formen som skiller bollene fra norske "Kanelboller". Deigen er søt, deilig bolledeig (som heter "pulla" på finsk), og fyllet består av smør, sukker og kanel. 

 

 

Du finner forresten den samme artige fasongen om du søker frem "Vegaboller" her på Det søte liv, som har gammel, norsk opprinnelse.

Kanelboller har tydeligvis vært populære i all tid!  Smile 

 

Ingredienser:

♥ 5 dl melk
♥ 2 egg
♥ 170 g sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 20 g tørrgjær (du kan også bruke fersk gjær, se tips)
♥ 1 kg hvetemel
♥ 200 g romtemperert smør

Fyll:
♥ 100 g smør
♥ 85 g sukker
♥ 1 ss kanel

Pynt:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
♥ perlesukker

 

Fremgangsmåte:

Varm melken opp til lunken temperatur. Pisk eggene sammen med en gaffel i en bolle. Tilsett sukker, kardemomme og lunken melk. Bland tørrgjæren sammen med noe av melet og rør godt i. Ha så i mesteparten av melet som er igjen. Elt deigen jevn (bruk gjerne eltekrok på elektrisk mikser til dette). Ha så i mykt smør i klatter mens du fortsetter å kna deigen med eltekroken. La maskinen gå til alt det myke smøret er godt innarbeidet i deigen. Strø resten av melet på toppen av deigen og la deigen stå og heve lunt i 1 time.

Ha deigen på bakebordet og kjevle ut til en firkant som er 40 cm x 70 cm.

Smør mykt smør jevnt over hele leiven. Bland sukker og kanel sammen i en skål. Dryss kanelsukkeret deretter over leiven.

Rull sammen fra langsiden til en stram rull.

Skjær så rullen opp i skiver på skrå så du får trekantformede skiver.

 

 

Disse skivene lar du stå oppreist (de legges altså ikke ned på siden slik du gjør med vanlige Kanelboller).

 

 

Bruk baksiden av en kniv og legg midt på toppen. Press forsiktig ned, så ørene tyter ut på sidene.  Smile

 

 

Så lettvint er det å forme finske "Korvapuusti"!

 

 

Legg bollene på bakepapirdekket stekeplate. Etterhev i 10 min. Pensle over med egg som er lett pisket sammen med litt melk og dryss over godt med perlesukker.

Stekes midt i ovnen ved 225°C i 10-15 min, eller til bollene har fått gylden farge.

 

 

Tips:

Du kan bruke 50 g fersk gjær i stedet for 20 g tørrgjær. Løs i så fall den ferske gjæren opp i den lunkne melken før du tilsetter de andre ingrediensene som beskrevet ovenfor.

Ikke bli skuffet om bollene hever seg litt skjevt under stekingen i ovnen. Det skjedde med flere av mine boller også. Smaken er den samme uansett.

Som all gjærbakst er "Korvapuusti" fine å fryse!

 

 

 Heart  ØNSKER DERE EN FIN HELG!  Heart

 

♥ ♥ ♥ ♥

Korvapuusti (Finske kanelboller)
Ingredienser

♥ 5 dl melk
♥ 2 egg
♥ 170 g sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 20 g tørrgjær (du kan også bruke fersk gjær, se tips)
♥ 1 kg hvetemel
♥ 200 g romtemperert smør

Fyll:
♥ 100 g smør
♥ 85 g sukker
♥ 1 ss kanel

Pynt:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
♥ perlesukker

Fremgangsmåte

Varm melken opp til lunken temperatur. Pisk eggene sammen med en gaffel i en bolle. Tilsett sukker, kardemomme og lunken melk. Bland tørrgjæren sammen med noe av melet og rør godt i. Ha så i mesteparten av melet som er igjen. Elt deigen jevn (bruk gjerne eltekrok på elektrisk mikser til dette). Ha så i mykt smør i klatter mens du fortsetter å kna deigen med eltekroken. La maskinen gå til alt det myke smøret er godt innarbeidet i deigen. Strø resten av melet på toppen av deigen og la deigen stå og heve lunt i 1 time.

Ha deigen på bakebordet og kjevle ut til en firkant som er 40 cm x 70 cm.

Smør mykt smør jevnt over hele leiven. Bland sukker og kanel sammen i en skål. Dryss kanelsukkeret deretter over leiven.

Rull sammen fra langsiden til en stram rull.

Skjær så rullen opp i skiver på skrå så du får trekantformede skiver. Disse skivene lar du stå oppreist (de legges altså ikke ned på siden slik du gjør med vanlige Kanelboller).  Bruk baksiden av en kniv og legg midt på toppen. Press forsiktig ned, så ørene tyter ut på sidene.  Smile  Så lettvint er det å forme finske "Korvapuusti"!

Legg bollene på bakepapirdekket stekeplate. Etterhev i 10 min. Pensle over med egg som er lett pisket sammen med litt melk og dryss over godt med perlesukker.

Stekes midt i ovnen ved 225°C i 10-15 min, eller til bollene har fått gylden farge.

Tips

Du kan bruke 50 g fersk gjær i stedet for 20 g tørrgjær. Løs i så fall den ferske gjæren opp i den lunkne melken før du tilsetter de andre ingrediensene som beskrevet ovenfor.

Ikke bli skuffet om bollene hever seg litt skjevt under stekingen i ovnen. Det skjedde med flere av mine boller også. Smaken er den samme uansett.

Som all gjærbakst er "Korvapuusti" fine å fryse!

Kakekategori
Allergier og preferanser

13 kommentarer

Dette blir søndagens bakst her i huset! ❤
Takk for herlig inspirasjon. Bruker disse sidene masse!

Hei :-)
Så flott en blogg, og så mange fine oppskrifter.
Bare et lite spørsmål, er du sikker på at du vil ha 20 gr tørrgjær i denne oppskriften ? Det er nesten 2 poser med gjær. Jeg tok bare 1 pose, og den hever seg fint på det.

Gleder meg til å smake :-)

Mvh
Gunn

Som svar på av Gunn (ikke bekreftet)

Hei Gunn, ja det er 20 g tørrgjær i oppskriften. Selv foretrekker jeg fersk gjær og syntes at 50 gram holdt. Enig at det da i teorien skulle holde med 1 pose tørrgjær også (12 gram). Men tørrgjær hever seg ikke alltid like bra som fersk gjær synes jeg, så jeg har beholdt oppskriften slik den var opprinnelig. Men takk for tipset ditt, så vet jo andre om at de kan redusere mengden hvis de ønsker:)

Laget knekkebrødene, takk for god oppskrift!
Men ble litt matt når jeg leste denne tradisjonelle finske oppskriften... "Finskenes"? Og ørefik???
Korva er øre og puusti er bolle, og "finskene" er finner eller finlendere :-)

Har prøvd å bake disse to ganger. De smaker fantastisk - men de velter alltid på siden når de kommer i ovnen - så formen blir totalt mislykket! Hva er det jeg gjør feil? Noen tips?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift