Brukere online: 124
Brukere i dag: 1595
Brukere siste 7 dager: 195568
"Jakob" er en klassiker fra ærverdige Samson bakeri. Kaken er en myk formkake med vanilje og rosiner og en anelse rom, som serveres som store muffinser med bølgete kant. Et annet kjennetegn ved fasongen er at muffinsene har en topp på midten.
Dette er ikke originaloppskriften, men et forsøk på å lage en lignende kake. Muffinsene blir saftige og smakfulle.
Oppskriften gir 12 kaker.
Ingredienser:
♥ 250 g smør
♥ 250 g sukker
♥ 4 store egg (250 g)
♥ 2 ts bakepulver (10 g)
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 250 g hvetemel
♥ 100 g rosiner
♥ 10 dråper romessens (kan sløyfes)
Fremgangsmåte:
Start med å legge rosinene i bløt i 2 dl varmt vann, som eventuelt er tilsatt noen dråper romessens (se tips).
Pisk mykt smør og sukker til luftig smørkrem. Tilsett eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert egg. Sikt bakepulver og vaniljesukker sammen med hvetemelet. Vend dette inn i smørkremen.
La rosinene renne godt av seg og tørk dem lett med kjøkkenpapir (se tips). Vend rosinene inn i deigen.
Fyll deigen i store muffinsformer. Bruk gjerne store muffinsformer med bølgete kant dersom du får tak i det (se tips).
Jeg la papirformer i muffinsbrett beregnet på store, amerikanske muffins, slik at jeg kunne fylle formene til kanten.
For å få den karakteristiske toppen på muffinsene, kan det lønne seg å sette de fylte muffinsformene i kjøleskapet i 1 time før steking.
Forvarm ovnen til 220°C.
Sett de kalde muffinsformene på en plate i midten av ovnen, og stek dem ved 220°C i 5 minutter. Slå deretter av ovnen i 10 minutter uten å åpne ovnsdøren (deigen vil da heve seg og danne en topp på midten av muffinsene). Slå så på ovnen igjen og still varmen på 160°C, fortsatt uten å åpne ovnsdøren. Stek muffinsene videre midt i ovnen ved 160°C i 10-15 minutter, til de er gjennomstekte.
Jeg fikk ikke like høy topp på mine muffins som originalen, men bra nok for meg..
Deilige, myke muffins med vanilje og rosiner!
Muffinsene har mild smak, så de er godt likt av både store og små.
Mmmm...
Tips:
♥ Det skal bare være en anelse romsmak på rosinene, og det går som sagt helt fint å sløyfe romessens hvis du vil rendyrke vaniljesmaken på muffinsene.
♥ Bløtlegging av rosinene er ikke absolutt nødvendig, men gjør at rosinene blir bløtere og saftigere. Dette bør gjøres særlig hvis rosinene du bruker er litt tørre og harde. For å unngå at rosinene synker til bunns i muffinsene under stekingen, er det viktig at du tørker godt av dem med kjøkkenpapir etter bløtleggingen. Rosinene kan også vendes i litt mel før de blandes inn i deigen.
♥ De originale Jakob-kakene kjennetegnes spesielt av fasongen. De skal være som store, amerikanske muffinser i størrelse og ha en karakteristisk bølgete kant. Tidligere lå kakene i bølgete sølvfargede folieformer. Her ser du bilde av originalene som jeg nylig har kjøpt hos Samson bakeri.
Jeg har ikke klart å finne de riktige formene, men i min (litt for store) samling av muffinsformer, fant jeg faktisk former fra Wilton som lignet, men i mindre størrelse. Jeg vet ikke om disse formene fortsatt er i salg.
Alternativt finnes det brioche-former med bølgete kant som kan kjøpes på nett, som for eksempel denne silikonformen.
Men når det kommer til stykket er det jo smaken som teller, så det går også helt fint å lage disse kakene i vanlige, store muffinsformer - og smaken blir jo like god!
♥ Kakene er fine å fryse og tiner raskt!
Kos deg med deilige muffins!
God fornøyelse!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 250 g smør
♥ 250 g sukker
♥ 4 store egg (250 g)
♥ 2 ts bakepulver (10 g)
♥ 2 ss vaniljesukker
♥ 250 g hvetemel
♥ 100 g rosiner
♥ 10 dråper romessens (kan sløyfes)
Start med å legge rosinene i bløt i 2 dl varmt vann, som eventuelt er tilsatt noen dråper romessens (se tips).
Pisk mykt smør og sukker til luftig smørkrem. Tilsett eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert egg. Sikt bakepulver og vaniljesukker sammen med hvetemelet. Vend dette inn i smørkremen.
La rosinene renne godt av seg og tørk dem lett med kjøkkenpapir (se tips). Vend rosinene inn i deigen.
Fyll deigen i store muffinsformer. Bruk gjerne store muffinsformer med bølgete kant dersom du får tak i det (se tips).
For å få den karakteristiske toppen på muffinsene, kan det lønne seg å sette de fylte muffinsformene i kjøleskapet i 1 time før steking.
Forvarm ovnen til 220°C.
Sett de kalde muffinsformene på en plate i midten av ovnen, og stek dem ved 220°C i 5 minutter. Slå deretter av ovnen i 10 minutter uten å åpne ovnsdøren (deigen vil da heve seg og danne en topp på midten av muffinsene). Slå så på ovnen igjen og still varmen på 160°C, fortsatt uten å åpne ovnsdøren. Stek muffinsene videre midt i ovnen ved 160°C i 10-15 minutter, til de er gjennomstekte.
♥ Det skal bare være en anelse romsmak på rosinene, og det går som sagt helt fint å sløyfe romessens hvis du vil rendyrke vaniljesmaken på muffinsene.
♥ Bløtlegging av rosinene er ikke absolutt nødvendig, men gjør at rosinene blir bløtere og saftigere. Dette bør gjøres særlig hvis rosinene du bruker er litt tørre og harde. For å unngå at rosinene synker til bunns i muffinsene under stekingen, er det viktig at du tørker godt av dem med kjøkkenpapir etter bløtleggingen. Rosinene kan også vendes i litt mel før de blandes inn i deigen.
♥ De originale Jakob-kakene kjennetegnes spesielt av fasongen. De skal være som store, amerikanske muffinser i størrelse og ha en karakteristisk bølgete kant. Alternativt finnes det brioche-former med bølgete kant som kan kjøpes på nett. Men når det kommer til stykket er det jo smaken som teller, så det går også helt fint å lage disse kakene i vanlige, store muffinsformer - og smaken blir jo like god!
♥ Kakene er fine å fryse og tiner raskt!
1 kommentar
Jakob-kaker er ikke Samsons…
Jakob-kaker er ikke Samsons oppfinnelse, men tvert imot en del av svennestykket for norske bakere for ca. 100 år siden. Jeg hadde en gammel oppskriftssamling med slike svennestykker. Men den må ha forsvunnet under en eller annen flytting. Jakob er ingen vanlig muffins med rosiner, og dem Samson selger er en litt mørkere variant enn din - pga en andel brunt sukker?
Skriv ny kommentar