Brukere online: 84
Brukere i dag: 1316
Brukere siste 7 dager: 195588
Annonse: Bakeren og Kokken
Donuts (eller Doughnuts) er amerikanernes variant av det vi i Norge kaller smultringer. Du finner dem i de fleste bakerier i USA i ulike størrelser og varianter, men et kjennetegn er at de gjerne er dekket med glasur og strøssel. Amerikanske donuts fylles dessuten ofte med vaniljekrem eller annet deilig fyll.
Norske smultringer stekes jo i smult, mens klassiske, amerikanske donuts gjerne stekes i olje. Det nye på markedet er imidlertid spesielle "Donut pans" - som er bakeformer spesielt beregnet donuts som kan stekes i ovnen. Da trengs det langt mindre fett og deigen til donutsene kan lages flytende som en vanlig kakedeig fordi formene jo holder deigen på plass, mens de frityrstekte donutsene gjerne lages av en type gjærdeig som blir fastere. Oppskrifter varierer uansett i det uendelige. Jeg har her brukt oppskriften som fulgte med formen og som jeg syntes så spennende ut. Deigen er uten egg og lages med kesam, som gjør at donutsene blir myke og deilige selv om deigen nesten ikke inneholder fett. Donutsene smaker nydelig av vanilje og sitron og dekkes dem med et tynt lag melisglasur med sitronsmak.
Himmelsk godt!
Stekbrettet jeg brukte som er spesielt beregnet på bakte donuts fås kjøpt i nettbutikken til Bakeren og Kokken, se her (og de har også massevis av andre flotte bakeformer, se her). Formen gir små, skjønne donuts som er ca 7 cm i diameter.
Oppskriften gir 15 stk.
Ingredienser:
♥ 100 g kesam
♥ 80 g sukker
♥ 1 ss vaniljesukker
♥ revet skall og presset saft av 1 sitron
♥ 4 ss matolje
♥ 2 dl melk
♥ 1 ts bakepulver
♥ 200 g hvetemel
Glasur:
♥ 2 dl melis
♥ 2 ss sitronsaft
Fremgangsmåte:
Rør sammen alle ingrediensene i den rekkefølgen som er angitt i ingredienslisten. Deigen skal bli en fin og jevn kakerøre.
Spray donutbrettet med formfett.
Fyll kakerøren i formene slik at de blir ca. halvfulle (se tips). Du kan enten bruke to skjeer til å fylle deigen i formene, eller - enda mer praktisk - fylle deigen i en gjennomsiktig pose og så klippe hull i den ene enden av posen slik at du kan sprøyte deigen jevnt inni formene.
Sett brettet på en stekeplate midt i ovnen og stek kakene ved 200°C i 10-15 minutter, til kakene er gylne i fargen og gjennomstekte.
La kakene avkjøles litt i formen før de forsiktig hvelves ut og avkjøles helt på rist.
Rør sammen sitronglasuren (jeg har her valgt å lage den nokså tynn i konsistensen, se tips). Dypp de kalde donutsene raskt i glasuren og la de renne av seg på risten.
Når glasuren har stivnet, er kakene klare til å serveres!
Jeg tar 4 stk.... (neida )
Så lekre kaker!
Og veldig myke selv om de nesten ikke inneholder fett!
Tips:
♥ Ikke fyll formene for fulle med deig. Kakene hever seg nokså mye i ovnen og vil miste fasongen hvis formene fylles for mye.
♥ Stekeformen jeg brukte passer til 12 donuts og det stod i oppskriften at deigen var beregnet på ett brett. Jeg fikk imidlertid 15 kaker av denne porsjonen. Får du altså deig til overs etter å ha fylt alle 12 hullene i brettet, kan resten av deigen bare stå på kjøkkenbenken til du er ferdig med å steke de første 12 kakene.
♥ Jeg har her valgt å lage melisglasuren nokså tynn, slik at den bare danner en deilig, hvit sukkerhinne på kakene. Dette fordi jeg synes at melisglasuren kan bli litt sterk når den bare røres ut med sitronsaft. Hvis du vil ha et tykt lag hvit melisglasur på kakene, kan du bruke mer melis og bytte ut litt av sitronsaften med vann slik at smaken blir mildere. Donutsene er også veldig gode med bare et lite melisdryss.
♥ Jeg lagde mine donuts med "naturell look" denne gangen, men du må gjerne pynte dine med litt kakestrøssel hvis du vil. Det passer da best å lage melisglasuren litt tykkere enn det jeg har gjort her. Husk da også på at du må drysse på strøsselet mens glasuren er helt bløt for at strøsselet skal feste seg skikkelig.
♥ Kakene smaker aller best samme dag, men kan oppbevares i et par dager godt innpakket i plast så de holder seg myke. De kan også fryses, men helst uten glasur siden den kan skalle av nå kakene blir frosne.
♥ For å lage "Baked Donuts" - altså donuts som stekes i ovn - trenger du som sagt en bakeform spesielt beregnet på dette. Fås kjøpt blant annet i den fine nettbutikken til Bakeren og Kokken (som for øvrig har alt du kan tenke deg av bakeutstyr), se her.
Formen har non-stick belegg som gjør at donutsene slipper formene veldig lett.
Håper du ble fristet til å prøve denne oppskriften på supernydelige, myke Donuts med sitron
NAM!
Ha en fortsatt nydelig helg!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Innlegget er skrevet som del av mitt samarbeid med bakerenogkokken.no, en av Skandinavias ledende nettbutikker for kjøkkenutstyr til baking og matlaging. Du finner dem på Facebook her og på Instagram som @bakerenogkokken
♥ 100 g kesam
♥ 80 g sukker
♥ 1 ss vaniljesukker
♥ revet skall og presset saft av 1 sitron
♥ 4 ss matolje
♥ 2 dl melk
♥ 1 ts bakepulver
♥ 200 g hvetemel
Glasur:
♥ 2 dl melis
♥ 2 ss sitronsaft
Rør sammen alle ingrediensene i den rekkefølgen som er angitt i ingredienslisten. Deigen skal bli en fin og jevn kakerøre.
Spray donutbrettet med formfett.
Fyll kakerøren i formene slik at de blir ca. halvfulle (se tips). Du kan enten bruke to skjeer til å fylle deigen i formene, eller - enda mer praktisk - fylle deigen i en gjennomsiktig pose og så klippe hull i den ene enden av posen slik at du kan sprøyte deigen jevnt inni formene.
Sett brettet på en stekeplate midt i ovnen og stek kakene ved 200°C i 10-15 minutter, til kakene er gylne i fargen og gjennomstekte.
La kakene avkjøles litt i formen før de forsiktig hvelves ut og avkjøles helt på rist.
Rør sammen sitronglasuren (den skal bli nokså tynn i konsistensen). Dypp de kalde donutsene raskt i glasuren og la de renne av seg på risten.
Når glasuren har stivnet, er kakene klare til å serveres!
♥ Ikke fyll formene for fulle med deig. Kakene hever seg nokså mye i ovnen og vil miste fasongen hvis formene fylles for mye.
♥ Stekeformen jeg brukte passer til 12 donuts og det stod i oppskriften at deigen var beregnet på ett brett. Jeg fikk imidlertid 15 kaker av denne porsjonen. Får du altså deig til overs etter å ha fylt alle 12 hullene i brettet, kan resten av deigen bare stå på kjøkkenbenken til du er ferdig med å steke de første 12 kakene.
♥ Jeg har her valgt å lage melisglasuren nokså tynn, slik at den bare danner en deilig, hvit sukkerhinne på kakene. Dette fordi jeg synes at melisglasuren kan bli litt sterk når den bare røres ut med sitronsaft. Hvis du vil ha et tykt lag hvit melisglasur på kakene, kan du bruke mer melis og bytte ut litt av sitronsaften med vann slik at smaken blir mildere. Donutsene er også veldig gode med bare et lite melisdryss.
♥ Jeg lagde mine donuts med "naturell look" denne gangen, men du må gjerne pynte dine med litt kakestrøssel hvis du vil. Det passer da best å lage melisglasuren litt tykkere enn det jeg har gjort her. Husk da også på at du må drysse på strøsselet mens glasuren er helt bløt for at strøsselet skal feste seg skikkelig.
♥ Kakene smaker aller best samme dag, men kan oppbevares i et par dager godt innpakket i plast så de holder seg myke. De kan også fryses, men helst uten glasur siden den kan skalle av nå kakene blir frosne.
♥ For å lage "Baked Doughnuts" - altså donuts som stekes i ovn - trenger du som sagt en bakeform spesielt beregnet på dette. Fås kjøpt blant annet i den fine nettbutikken til Bakeren og Kokken (som for øvrig har alt du kan tenke deg av bakeutstyr).
Skriv ny kommentar