Trøndersk tekake

Dette er deilig tradisjonsbakst fra Trøndelag!  

Trøndersk tekake er en luftig hvetekake som toppes med smør, sukker, kanel, og mandler. Deigen skal heves i flere runder, som gjør at den ferdige hvetekaken blir ekstra myk og luftig. 

Trøndersk tekake stekes i stor langpanne, som gir mange, deilige tekakestykker!  

 

 

Ingredienser: 

Gjærdeig:
♥ 150 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 125 g sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 700 g hvetemel

Smørtopping:
♥ 150 g smør
♥ 5 ss sukker
♥ 3 ss hvetemel

Mandeldryss:
♥ 150 g mandler
♥ 3 ss sukker
♥ 1 ss  kanel

 

Fremgangsmåte: 

Gjærdeig: 

Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp blandingen til den er fingervarm (i underkant av 37°C).  Smuldre opp gjæren i en bolle og tilsett smørmelken. Rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett sukker og kardemomme.  Ha deretter i hvetemelet. Elt deigen godt i kjøkkenmaskin med eltekrok.

Dekk til deigen og la den heve lunt i 1 time. 

Finn frem en stor langpanne (ca 30 x 40 cm) og kle den med bakepapir. Ha gjærdeigen i pannen og klem den godt utover slik at den dekker hele langpannen. 

Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i langpannen i 45 minutter. 

 

 

Smørtopping: 

Lag imens smørtoppingen ved  å smelte smøret i en kjele. Visp inn sukkeret og hvetemelet.

 

 

Når deigen i langpannen har hevet i 45 minutter, bruker du fingrene til å lage dype groper i deigen. 

Øs smørtoppingen over gjærdeigen, og la den legge seg inni gropene du har laget.

 

 

Mandeldryss:  

Finhakk mandlene og bland dem med sukker og kanel. 

Fordel mandeldrysset jevnt over gjærdeigen. 

La deigen heve i ytterligere 30 minutter. 

 

 

Steking og servering: 

Etter siste runde med heving, stekes kaken midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 minutter.  

 

 

Trøndersk tekake lukter fantastisk godt når den tas ut av ovnen!  😍

 

 

La kaken avkjøles litt før den skjæres opp i firkanter. 

 

 

 

Mmmm.... fersk gjærbakst med deilig kaneltopping! 

 

 

Tips: 

♥ Ikke hopp over de ulike rundene med heving. De er alle viktige for at tekaken skal få den rette, luftige konsistensen. 

♥ Trøndersk tekake smaker aller best samme dag. Det du får til overs bør helst legges i fryseren og tas opp når du ønsker deg en godbit. Varm bitene gjerne da noen minutter i ovnen ved 180°C, så smaker tekaken som nybakt igjen. 

♥ Se også dansk versjon av lignende kake som heter Brunsviger fra Fyn, som imidlertid har en mer flytende kaneltopping. 

 

Herlig norsk klassiker!  😍

 

 

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Trøndersk tekake
Ingredienser

Gjærdeig:
♥ 150 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 125 g sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 700 g hvetemel

Smørtopping:
♥ 150 g smør
♥ 5 ss sukker
♥ 3 ss hvetemel

Mandeldryss:
♥ 150 g mandler
♥ 3 ss sukker
♥ 1 ss  kanel

Fremgangsmåte

Gjærdeig: Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp blandingen til den er fingervarm (i underkant av 37°C).  Smuldre opp gjæren i en bolle og tilsett smørmelken. Rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett sukker og kardemomme.  Ha deretter i hvetemelet. Elt deigen godt i kjøkkenmaskin med eltekrok.

Dekk til deigen og la den heve lunt i 1 time. 

Finn frem en stor langpanne (ca 30 x 40 cm) og kle den med bakepapir. Ha gjærdeigen i pannen og klem den godt utover slik at den dekker hele langpannen. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i langpannen i 45 minutter. 

Smørtopping: 
Lag imens smørtoppingen ved  å smelte smøret i en kjele. Visp inn sukkeret og hvetemelet.

Når deigen i langpannen har hevet i 45 minutter, bruker du fingrene til å lage dype groper i deigen. 

Øs smørtoppingen over gjærdeigen, og la den legge seg inni gropene du har laget.

Mandeldryss:  
Finhakk mandlene og bland dem med sukker og kanel. Fordel mandeldrysset jevnt over gjærdeigen. 

La deigen heve i ytterligere 30 minutter. 

Steking og servering: 
Etter siste runde med heving, stekes kaken midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 minutter.  

La kaken avkjøles litt før den skjæres opp i firkanter. 

Tips

♥ Ikke hopp over de ulike rundene med heving. De er alle viktige for at tekaken skal få den rette, luftige konsistensen. 

♥ Trøndersk tekake smaker aller best samme dag. Det du får til overs bør helst legges i fryseren og tas opp når du ønsker deg en godbit. Varm bitene gjerne da noen minutter i ovnen ved 180°C, så smaker tekaken som nybakt igjen. 

Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift