Brukere online: 5210
Brukere i dag: 41864
Brukere siste 7 dager: 324616
Dette er deilig tradisjonsbakst fra Trøndelag!
Trøndersk tekake er en luftig hvetekake som toppes med smør, sukker, kanel, og mandler. Deigen skal heves i flere runder, som gjør at den ferdige hvetekaken blir ekstra myk og luftig.
Trøndersk tekake stekes i stor langpanne, som gir mange, deilige tekakestykker!
Ingredienser:
Gjærdeig:
♥ 150 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 125 g sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 700 g hvetemel
Smørtopping:
♥ 150 g smør
♥ 5 ss sukker
♥ 3 ss hvetemel
Mandeldryss:
♥ 150 g mandler
♥ 3 ss sukker
♥ 1 ss kanel
Fremgangsmåte:
Gjærdeig:
Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp blandingen til den er fingervarm (i underkant av 37°C). Smuldre opp gjæren i en bolle og tilsett smørmelken. Rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett sukker og kardemomme. Ha deretter i hvetemelet. Elt deigen godt i kjøkkenmaskin med eltekrok.
Dekk til deigen og la den heve lunt i 1 time.
Finn frem en stor langpanne (ca 30 x 40 cm) og kle den med bakepapir. Ha gjærdeigen i pannen og klem den godt utover slik at den dekker hele langpannen.
Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i langpannen i 45 minutter.
Smørtopping:
Lag imens smørtoppingen ved å smelte smøret i en kjele. Visp inn sukkeret og hvetemelet.
Når deigen i langpannen har hevet i 45 minutter, bruker du fingrene til å lage dype groper i deigen.
Øs smørtoppingen over gjærdeigen, og la den legge seg inni gropene du har laget.
Mandeldryss:
Finhakk mandlene og bland dem med sukker og kanel.
Fordel mandeldrysset jevnt over gjærdeigen.
La deigen heve i ytterligere 30 minutter.
Steking og servering:
Etter siste runde med heving, stekes kaken midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 minutter.
Trøndersk tekake lukter fantastisk godt når den tas ut av ovnen! 😍
La kaken avkjøles litt før den skjæres opp i firkanter.
Mmmm.... fersk gjærbakst med deilig kaneltopping!
Tips:
♥ Ikke hopp over de ulike rundene med heving. De er alle viktige for at tekaken skal få den rette, luftige konsistensen.
♥ Trøndersk tekake smaker aller best samme dag. Det du får til overs bør helst legges i fryseren og tas opp når du ønsker deg en godbit. Varm bitene gjerne da noen minutter i ovnen ved 180°C, så smaker tekaken som nybakt igjen.
♥ Se også dansk versjon av lignende kake som heter Brunsviger fra Fyn, som imidlertid har en mer flytende kaneltopping.
♥
Herlig norsk klassiker! 😍
God fornøyelse!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Gjærdeig:
♥ 150 g smør
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 125 g sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 700 g hvetemel
Smørtopping:
♥ 150 g smør
♥ 5 ss sukker
♥ 3 ss hvetemel
Mandeldryss:
♥ 150 g mandler
♥ 3 ss sukker
♥ 1 ss kanel
Gjærdeig: Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp blandingen til den er fingervarm (i underkant av 37°C). Smuldre opp gjæren i en bolle og tilsett smørmelken. Rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett sukker og kardemomme. Ha deretter i hvetemelet. Elt deigen godt i kjøkkenmaskin med eltekrok.
Dekk til deigen og la den heve lunt i 1 time.
Finn frem en stor langpanne (ca 30 x 40 cm) og kle den med bakepapir. Ha gjærdeigen i pannen og klem den godt utover slik at den dekker hele langpannen. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i langpannen i 45 minutter.
Smørtopping:
Lag imens smørtoppingen ved å smelte smøret i en kjele. Visp inn sukkeret og hvetemelet.
Når deigen i langpannen har hevet i 45 minutter, bruker du fingrene til å lage dype groper i deigen.
Øs smørtoppingen over gjærdeigen, og la den legge seg inni gropene du har laget.
Mandeldryss:
Finhakk mandlene og bland dem med sukker og kanel. Fordel mandeldrysset jevnt over gjærdeigen.
La deigen heve i ytterligere 30 minutter.
Steking og servering:
Etter siste runde med heving, stekes kaken midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 minutter.
La kaken avkjøles litt før den skjæres opp i firkanter.
♥ Ikke hopp over de ulike rundene med heving. De er alle viktige for at tekaken skal få den rette, luftige konsistensen.
♥ Trøndersk tekake smaker aller best samme dag. Det du får til overs bør helst legges i fryseren og tas opp når du ønsker deg en godbit. Varm bitene gjerne da noen minutter i ovnen ved 180°C, så smaker tekaken som nybakt igjen.
Skriv ny kommentar