Brunsviger fra Fyn

Brunsviger er en dansk gjærdeigskake, som stammer fra øya Fyn i Danmark. Fynsk brunsviger er så populær i Danmark at den har fått oppnevnt en egen dag i kalenderen: Brunsvigerens dag markeres siste torsdag i høstferien i Danmark. 

Brunsviger består av en klassisk bolledeig som klemmes flat og som det lages hull i med fingrene (akkurat som når man lager focaccia). Deigen dekkes så med en blanding laget av smør, brunt farinsukker, sirup og kanel som karamelliseres lett under stekingen. 

 

 

Den ferdigstekte kaken skjæres i firkanter og blir klissete, fet og deilig. 

 

 

Mmmm...  😋

 

 

Oppskriften passer til liten langpanne. 

 

Ingredienser: 

♥ 50 g smør
♥ 1 dl melk
♥ 25 g gjær
♥ 25 g sukker
♥ 1 egg
♥ 250 g hvetemel

Fyll:
♥ 150 g smør
♥ 200 g brunt farinsukker (se tips)
♥ 2 ss lys sirup
♥ 1 ts kanel

 

Fremgangsmåte: 

Smelt smøret i en liten kjele. Tilsett melken og la blandingen bli fingervarm. Løs opp gjæren i væsken. Tilsett sukker og lett sammenpisket egg.

Elt deretter inn hvetemelet til en liten, smidig deig. 

 

 

La deigen heve lunt i 1 time. 

 

 

Dekk en liten langpanne (ca. 20 x 30 cm) med bakepapir. Ha deigen i formen og klem den utover i formen til en flat og jevn kake. 

Etterhev i 1 time.

 

 

Lag imens fyllet ved å ha ingrediensene i en liten kjele.

 

 

Varm opp på middels varme til smøret har smeltet (blandingen skal ikke koke). Rør blandingen jevn og la stå i romtemperatur til deigen har etterhevet ferdig.

 

 

Trykk rikelig med groper i den hevede deigen med fingrene.

 

 

Hell over fyllet. 

 

 

Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 minutter. 

 

 

La kaken avkjøles før du skjærer den i firkanter. 

 

 

 

Åh, brunsviger er en så god kake!  😍

 

 

Tips: 

♥ Bruk brunt farinsukker i fyllet. Fås kjøpt i de fleste, norske matbutikkene. 

 

 

♥ Kanelfyllet kommer til å være nokså flytende når kaken tas ut av ovnen, men det stivner til ved avkjøling. Kaken er best når den er avkjølt i romtemperatur så lenge at fyllet slutter å være rennende, men likevel er bløtt nok til at det er klissete.

♥ Brunsviger kan oppbevares innpakket i plast i et par dager og er også kjempefin å fryse. Fyllet kommer da til å stivne. Du kan varme firkantene kort i ovnen hvis du ønsker at fyllet skal blitt bløtt igjen. 

 

 

Deilig kake å lage i vinterferien eller høstferien... ja, hele året faktisk! 😍

 

 

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Brunsviger fra Fyn
Ingredienser

♥ 50 g smør
♥ 1 dl melk
♥ 25 g gjær
♥ 25 g sukker
♥ 1 egg
♥ 250 g hvetemel

Fyll:
♥ 150 g smør
♥ 200 g brunt farinsukker (se tips)
♥ 2 ss lys sirup
♥ 1 ts kanel

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en liten kjele. Tilsett melken og la blandingen bli fingervarm. Løs opp gjæren i væsken. Tilsett sukker og lett sammenpisket egg. Elt deretter inn hvetemelet til en liten, smidig deig. 

La deigen heve lunt i 1 time. 

Dekk en liten langpanne (ca. 20 x 30 cm) med bakepapir. Ha deigen i formen og klem den utover i formen til en flat og jevn kake. 

Etterhev i 1 time.

Lag imens fyllet ved å ha ingrediensene i en liten kjele. Varm opp på middels varme til smøret har smeltet (blandingen skal ikke koke). Rør blandingen jevn og la stå i romtemperatur til deigen har etterhevet ferdig.

Trykk rikelig med groper i den hevede deigen med fingrene.

Hell over fyllet. 

Stek kaken midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 minutter. 

La kaken avkjøles før du skjærer den i firkanter. 

Tips

♥ Bruk brunt farinsukker i fyllet. Fås kjøpt i de fleste, norske matbutikkene. 

♥ Kanelfyllet kommer til å være nokså flytende når kaken tas ut av ovnen, men det stivner til ved avkjøling. Kaken er best når den er avkjølt i romtemperatur så lenge at fyllet slutter å være rennende, men likevel er bløtt nok til at det er klissete.

♥ Brunsviger kan oppbevares innpakket i plast i et par dager og er også kjempefin å fryse. Fyllet kommer da til å stivne. Du kan varme firkantene kort i ovnen hvis du ønsker at fyllet skal blitt bløtt igjen. 

Allergier og preferanser
Stikkord

1 kommentar

Fantastisk god og saftig. Smaker som kanelbolle, bare mye bedre. Hele kaka forsvant på et blunk her i huset, så neste gang blir det dobbel porsjon. Jeg brukte rød tørrgjær (for søte deiger) i melet, i stedet for å blande i melka, det gikk veldig fint.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift