Brukere online: 1212
Brukere i dag: 5611
Brukere siste 7 dager: 195419
Annonse: Adlibris.no
Hei!
Nå er det ikke lenge Halloween, og mange er godt i gang med planleggingen. Her skal du få tips om hvordan du enkelt forvandler en klassisk blåbærpai til å bli en artig kake til Halloween!
Kaken er kjempegod på smak, og blir sånn helt passe skummel å se på.
Du trenger kun helt standard bakeutstyr til å lage denne Halloween-paien. Jeg har her brukt både paiform, bakebolle og annet utstyr i IMK (In My Kitchen)-serien til den flotte nettbutikken Adlibris.no. Dette er pent og praktisk utstyr, som både er veldig funksjonelt og samtidig prisgunstig.
Se oversikt over produktene HER. Bestiller du nå, får du utstyret sendt hjem til deg i god tid før Halloween.
Men nå over til oppskriften:
Ingredienser:
Mørdeig:
♥ 450 g hvetemel
♥ 100 g sukker
♥ 1 ts salt
♥ 300 g smør
♥ 1 eggeplomme
♥ 3 ss kaldt vann
Fyll:
♥ 400 g blåbær (friske eller frosne)
♥ 1 dl sukker
♥ 2 ss potetmel
Pensling og topping:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
♥ 2 ss brunt sukker
Servering:
♥ 1 liter vaniljeis
Fremgangsmåte:
Mørdeig:
Bland mel, sukker og salt i en food processor. Tilsett mykt, romtemperert smør og kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg i det tørre.
Tilsett eggeplomme og kaldt vann og kjør videre til deigen samler seg.
Ha deigen i en bolle og klem den godt sammen slik at du ser at den er helt jevn.
Del deigen i to deler.
Finn frem paiformen (24 cm i diameter) og spray den med formfett. Det er lurt å bruke en paiform med non stick-belegg og løs bunn, slik at den ferdigstekte paien blir lett å få ut av formen.
Klem halvparten av mørdeigen utover i bunn og kanter i formen.
PS: Jeg prikker ikke bunnen her (som man ellers ofte gjør), for å unngå at saft fra blåbærfyllet skal renne ut av formen.
Sett formen i kjøleskapet.
Pakk resten av mørdeigen inn i plastfolie og sett den kjølig i 30 minutter.
Fyllet:
Ha blåbærene i en bolle. Det er jo ikke lenger blåbærsesong, så jeg bruker her frosne blåbær.
Blåbærene skal ikke tines først, for da blir de vannete.
Bland sukker og potetmel godt sammen i en skål. Ha dette deretter i bollen med blåbærene og rør godt slik at alle bær blir dekket av blandingen.
Ta paiformen ut av kjøleskapet og ha blåbærblandingen i formen. Glatt til overflaten slik at den er mest mulig jevn.
Sett paiformen tilbake i kjøleskapet mens du lager lokketl.
Pailokket:
Ta mørdeigen ut av kjøleskapet.
Bruk helst en bakematte til å kjevle på, for da blir det lett å hvelve pailokket over kaken. Har du ikke det, går det like greit å kjevle på en oppklippet plastpose. Bruk litt mel til utkjevlingen hvis mørdeigen kjennes klissete. Det er viktig at pailokket slipper plasten uten å gå i stykker.
Kjevle ut mørdeigen til en sirkel som er litt større enn paiformen.
Bruk så en liten kniv til å skjære ut øyne, nesebor og munn (se tips).
Deigen min ble litt skrukkete av at jeg ville tilpasse størrelsen på sirkelen, men det synes ikke når pailokket snus over paien med undersiden vendende opp (selv om skrukkene bare hadde vært stilig på en Halloween-kake ).
Ta paiformen ut av kjøleskapet og hvelv deigen over formen. Dra forsiktig av plastunderlaget.
Skjær bort overflødig deig langsmed kantene og klem deigen godt sammen i sidene. Bruk kniven til å gå over der du har skjært, og sørg for at det er skikkelig åpning til nesebor, øyebryn og munn, slik at deigen ikke vokser sammen under stekingen der du vil åpning.
Pensling og steking:
Visp sammen egget med litt melk og pensle over pailokket. Dryss over brunt sukker.
Stek blåbærpaien på stekeplate midt i ovnen ved 180°C i ca. 45-55 minutter. Kaken skal bli godt stekt på overflaten, men selvfølgelig ikke brent.
Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles i kjøleskapet i minst 30 minutter (se tips).
Løft kaken deretter ut av paiformen (dette går lett hvis du har en paiform med løs bunn). Sett kaken (med bunnen av formen) på et kakefat.
For å få ekstra Halloween-effekt, har jeg her lagt noen plastedderkopper på fatet og pyntet med svart duk og spindelvev-vatt.
Kult å kunne sette en Halloween-pai på bordet!
Det kule med blåbærfyll er at det avgir mye farge, så når man skjærer i kakene, vil man se det både på kniv og kakespade.
Dermed ser fyllet nesten litt blodig ut, som er stilig når det er Halloween.
Det viktigste er jo selvsagt smaken på kaken, og denne blåbærpaien er kjempegod!
Server kaken gjerne med vaniljeis, men blåbærpaien er også kjempegod uten is.
Tips:
♥ Både friske og frosne blåbær kan brukes. Dersom du bruker frosne, skal de ikke tines før du blander dem med sukker og potetmels-blandingen.
♥ Husk trikset med å kjevle ut pailokket på plastunderlag. Da er det lett å legge lokket over paien uten å ødelegge mønsteret du har skjært.
♥ Du kan så klart variere mønsteret slik du selv ønsker. Husk at små åpninger i deigen må skjæres tydelig, så deigen ikke tetter dem igjen under stekingen.
♥ La blåbærpaien avkjøles litt før du skjærer i den, slik at fyllet blir litt fastere. Når det er sagt, er det jo også litt kult med rennende blåbærfyll når det er Halloween! I stedet for blåbærfyll, blir det sikkert også stilig med fyll av røde bær (for eksempel kirsebærfyll), som vil få paien til å se enda mer blodig ut.
♥ Denne blåbærpaien er ikke så veldig søt, så det er godt å servere vaniljeis ved siden av. Ønsker du kaken søtere, kan du øke sukkermengden i blåbærfyllet til 1,5 dl.
♥ Blåbærpaien smaker aller best samme dag den er laget, men den kan fryses.
Som du ser, trenger du ikke annet enn standard bakeutstyr for å lage en superstilig Halloween-pai. Det er spesielt viktig med en god paiform slik at det blir lett å få den stekte paien ut av formen.
Jeg kan anbefale paiformen i IMK-serien til Adlibris.no, som har et veldig godt non stick-belegg og som er akkurat passe stor til denne oppskriften (24 cm).
Stilig Halloween-pai med blåbær, som smaker kjempegodt!
Skummelt godt!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Mørdeig:
♥ 450 g hvetemel
♥ 100 g sukker
♥ 1 ts salt
♥ 300 g smør
♥ 1 eggeplomme
♥ 3 ss kaldt vann
Fyll:
♥ 400 g blåbær (friske eller frosne)
♥ 1 dl sukker
♥ 2 ss potetmel
Pensling og topping:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
♥ 2 ss brunt sukker
Servering:
♥ 1 liter vaniljeis
Mørdeig:
Bland mel, sukker og salt i en food processor. Tilsett mykt, romtemperert smør og kjør blandingen sammen slik at smøret smuldrer seg i det tørre. Tilsett eggeplomme og kaldt vann og kjør videre til deigen samler seg. Ha deigen i en bolle og klem den godt sammen slik at du ser at den er helt jevn.
Del deigen i to deler.
Finn frem paiformen (24 cm i diameter) og spray den med formfett. Det er lurt å bruke en paiform med non stick-belegg og løs bunn, slik at den ferdigstekte paien blir lett å få ut av formen. Klem halvparten av mørdeigen utover i bunn og kanter i formen.
Sett formen i kjøleskapet. Pakk resten av mørdeigen inn i plastfolie og sett den kjølig i 30 minutter.
Fyllet:
Ha blåbærene i en bolle. Det er jo ikke lenger blåbærsesong, så jeg bruker her frosne blåbær. Blåbærene skal ikke tines først, for da blir de vannete. Bland sukker og potetmel godt sammen i en skål. Ha dette deretter i bollen med blåbærene og rør godt slik at alle bær blir dekket av blandingen.
Ta paiformen ut av kjøleskapet og ha blåbærblandingen i formen. Glatt til overflaten slik at den er mest mulig jevn. Sett paiformen tilbake i kjøleskapet mens du lager lokketl.
Pailokket:
Ta mørdeigen ut av kjøleskapet. Bruk helst en bakematte til å kjevle på, for da blir det lett å hvelve pailokket over kaken. Har du ikke det, går det like greit å kjevle på en oppklippet plastpose. Bruk litt mel til utkjevlingen hvis mørdeigen kjennes klissete. Det er viktig at pailokket slipper plasten uten å gå i stykker.
Kjevle ut mørdeigen til en sirkel som er litt større enn paiformen. Bruk så en liten kniv til å skjære ut øyne, nesebor og munn (se tips).
Ta paiformen ut av kjøleskapet og hvelv deigen over formen. Dra forsiktig av plastunderlaget. Skjær bort overflødig deig langsmed kantene og klem deigen godt sammen i sidene. Bruk kniven til å gå over der du har skjært, og sørg for at det er skikkelig åpning til nesebor, øyebryn og munn, slik at deigen ikke vokser sammen under stekingen der du vil åpning.
Pensling og steking:
Visp sammen egget med litt melk og pensle over pailokket. Dryss over brunt sukker.
Stek blåbærpaien på stekeplate midt i ovnen ved 180°C i ca. 45-55 minutter. Kaken skal bli godt stekt på overflaten, men selvfølgelig ikke brent.
Ta kaken ut av ovnen og la den avkjøles i kjøleskapet i minst 30 minutter (se tips).
Løft kaken deretter ut av paiformen (dette går lett hvis du har en paiform med løs bunn). Sett kaken (med bunnen av formen) på et kakefat.
Server blåbærpaien gjerne med vaniljeis ved siden av.
♥ Både friske og frosne blåbær kan brukes. Dersom du bruker frosne, skal de ikke tines før du blander dem med sukker og potetmels-blandingen.
♥ Husk trikset med å kjevle ut pailokket på plastunderlag. Da er det lett å legge lokket over paien uten å ødelegge mønsteret du har skjært.
♥ Du kan så klart variere mønsteret slik du selv ønsker. Husk at små åpninger i deigen må skjæres tydelig, så deigen ikke tetter dem igjen under stekingen.
♥ La blåbærpaien avkjøles litt før du skjærer i den, slik at fyllet blir litt fastere. Når det er sagt, er det jo også litt kult med rennende blåbærfyll når det er Halloween! I stedet for blåbærfyll, blir det sikkert også stilig med fyll av røde bær (for eksempel kirsebærfyll), som vil få paien til å se enda mer blodig ut.
♥ Denne blåbærpaien er ikke så veldig søt, så det er godt å servere vaniljeis ved siden av. Ønsker du kaken søtere, kan du øke sukkermengden i blåbærfyllet til 1,5 dl.
♥ Blåbærpaien smaker aller best samme dag den er laget, men den kan fryses.
2 kommentarer
Skal frosne bær tines først?:
Skal frosne bær tines først?:))
Nei, det er ikke nødvendig å
Nei, dersom du bruker frosne blåbær, skal de ikke tines før de blandes med sukker og potetmel og has i formen. Jeg skal presisere dette i oppskriften. :)
Skriv ny kommentar