Brukere online: 1139
Brukere i dag: 4610
Brukere siste 7 dager: 161892
Det er noen år siden min mamma sa til meg: "Kristine, det har kommet vaniljekesam i butikken!" Jeg svarte: "Sier du det..?" Jeg tenkte: "So what?". Mamma: "Du MÅ smake den!" Jeg svarte: "Jada. Spiser du den som tilbehør til noe?". Jeg tenkte: "Kesam er kesam. Vi får se". Mamma: "Neida. Vaniljekesam smaker nydelig i seg selv". Jeg svarte: "Ok. Skal kjøpe det snart". Jeg tenkte: "Høres ikke godt ut".
Så - noen år senere - smaker jeg vaniljekesam for første gang, og det fremkalte jubelbrus inni meg! Jeg vil rett og slett si at det er SJOKKERENDE at noe som kaller seg kesam kan smake så nydelig! Og ja, vaniljekesam smaker faktisk kjempegodt i seg selv, men kan også brukes til å lage denne alldeles nydelige fromasjkaken!
Bunn:
300 g Bixit kjeks
125 g smør
Fromasj:
6 dl vaniljekesam (2 pk fra Tine)
3 dl kremfløte
1 pk appelsingelépulver
saften av 1 appelsin + vann, til sammen 4 dl
1 dl melis
Pynt:
1 pk appelsingelépulver
4 dl vann
Knus kjeksen (bruk morter, food processor eller ha kjeksen i en stor plastpose og kjevle over). Bland kjeksen med smeltet smør.
Ha en kakering som er 26 cm i diameter direkte på et kakefat. Press kjeksblandingen i bunnen og helt ut i kantene på formen. Sett kjølig.
Press saften ut av appelsinen. Mål opp saftmengden og tilsett vann, slik at det blir 4 dl væske til sammen. Kok opp dette appelsinvannet i en kjele. Ta kjelen av platen, tilsett appelsingelépulveret og rør til det har løst seg opp. Avkjøl til geléen er kald, men fortsatt helt flytende. Pisk kremfløten til krem. Pisk inn kesam til blandingen er luftig og klumpfri. Rør inn den avkjølte appelsingeléen. Smak til med melis.
Hell fromasjmassen i formen og sett fatet tilbake i kjøleskapet til fromasjen har stivnet (minst 3 timer eller gjerne over natten).
Løs opp appelsingelépulveret til toppen i 4 dl kokende vann. Avkjøl til blandingen er kald, men fortsatt flytende. Hell geléen over fromasjen i formen. Sett tilbake i kjøleskapet til geléen har stivnet (minst 3 timer eller gjerne over natten).
Løsne kakeringen fra kaken med en skarp kniv og fjern kakeringen forsiktig.
NB! Dette er en stor kake! Du må bruke kakeringen til en form som er minst 26 cm i diameter og som har nokså høy kant.
Fromasjkaken er holdbar i kjøleskapet, men husk å sjekke holdbarhetsdatoen på pakken med kremfløte og vaniljekesam.
Se også "Kesamfromasjkake" som lages med vanlig kesam, som gir en litt friskere og syrligere kake.
4 kommentarer
Hvis gelen bare er kald og
Hvis gelen bare er kald og ikke tjukk ( som velling) vil det være fare for at den nederste delen av fromasjen er mer geleaktig enn resten av kaken. Jeg bruker å vente til gelen tykkner, men ikke blir stivnet helt.
Velger en å bruke annen gele, bør en unngå markjordbærgele, som blir stiv før den er kald.
Jeg blander alltid i geleen
Jeg blander alltid i geleen før den slik velling-konsistens som du nevner. Blir alltid bra resultat da. Tvert imot synes jeg det ofte kan blir klumper av gele hvis den er for tykk. Hele fromasjen får lik konsistens hvis du blander den flytende geleen godt i (jeg bruker stålvisp til å røre).
Hei :) spennende oppskrift.
Hei :) spennende oppskrift. Håper på svar da jeg skal ordne denne i morgen.
Jeg har bestemt meg for å droppe melisen og skal bruke jordbærgele-pulver istedefor appelsinpulver/saft..hvor mye vann vil du anbefale da? til kesamfyllet..
Jeg tok ikke sjansen på den
Jeg tok ikke sjansen på den lille mengden gelatin i en så stor kake så endte opp med å bruke total vannmengde 2,5 dl samt tilsette en ekstra plate gelatin samt bare 3 dl vann i geleen på toppen..den ble PERFEKT i konsistens!
Så tiltross for disse endringene så er jeg veldig glad jeg endte opp på denne oppskriften..en kake mettet 10 kakeglade folk,både barn og voksne samt at det ble et stykke igjen for meg å kose meg med på "dagen etter"..takk :)
Skriv ny kommentar