Brukere online: 472
Brukere i dag: 564
Brukere siste 7 dager: 200593
Hei kjære dere!
Håper dere hadde en koselig valentinesdag i går.
Siden denne helgen er en kombinert Valentines- og fastelavnshelg, synes jeg det passer bra med noen ekstra romantiske fastelavnsboller i dag.
Dette er fastelavnsboller med klassisk smak, der jeg har fylt superluftige boller med bringebærsyltetøy og søt, pisket krem. Den romantiske vrien får du ved å stikke ut hjerter av bollelokkene.
Du kan bruke den bolleoppskriften du liker best.
Jeg har her brukt min yndlingsoppskrift på Verdens beste boller, som jeg synes gir de aller luftigste bollene.
Ingredienser:
♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 100 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1,5 kg hvetemel
Fyll:
♥ 2 dl bringebærsyltetøy
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss sukker
Pynt:
♥ melisdryss
♥ noen friske bringebær
Fremgangsmåte:
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.
Trill ut bollene med en gang (ca 40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.
Stek bollene midt i ovnen ved 250°C i 7-10 min (se tips). Avkjøl.
Dette er supermyke og luftige boller. Pass på at de blir akkurat passe gylne i fargen.
Før servering piskes kremfløten sammen med sukkeret til luftig krem.
Del bollene på midten og smør på et godt lag med bringebærsyltetøy.
Legg på en klatt pisket krem eller sprøyt på kremen med en kakesprøyte.
Jeg har her brukt kakesprøyte med glatt, rund sprøytetut.
Hvis du vil lage romantisk utseende på fastelavnsbollene, kan du bruke en liten hjerteutstikker og stikke ut et hjerte på midten av hvert avbollelokkene. Sikt melis på både bollelokkene og de utstikkede hjertene.
Noen av lokkene legger jeg så oppå bollene så du får et hjerteformet hull på toppen av fastelavnsbollene som viser kremen under. På noen av de andre bollene bruker jeg to av hjertene og legger dem ved siden av hverandre oppå kremen.
Resultatet blir nydelige fastelavnsboller!
Bruk bringebærsyltetøy som er av god kvalitet og gjerne litt tykt i konsistensen. Det blir ekstra god bringebærsmak om du serverer noen friske bringebær ved siden av.
Tips:
♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete. Hvis de stekte bollene dine blir for flate, har du antakelig brukt for lite hvetemel.
♥ Dette er en stor porsjon som gir ca. 40 boller. De bollene du ikke bruker, er fine å fryse til senere. Mengden pisket kremfyll er beregnet på alle bollene, så du trenger selvsagt ikke å piske så mye krem hvis du ikke vil fylle alle bollene. Du kan godt bruke halvparten av deigen til å lage rosinboller, kanelboller, hvetekrans, skolebrød osv.
♥ Steketemperaturen på 250°C er veldig varm, og passer best til vanlige hveteboller uten fyll. Du kan redusere varmen til 230°C hvis du synes det er vanskelig å få fin bakst med så høy steketemperatur. Fyller du med smør og sukker etc, er det i hvert fall best å senke temperaturen noe, f eks til 230°C. Lager du kringler eller større hvetekaker, må du sannsynligvis enda litt ned i temperatur til 210°C, fordi kaken da trenger lenge steketid for å bli gjennomstekt.
♥ Boller som fylles med krem bør serveres samme dag, så bollene er helt myke og den piskede kremen helt fersk!
Ha en fortsatt deilig søndag!
You're special!
♥ ♥ ♥ ♥
♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 100 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1,5 kg hvetemel
Fyll:
♥ 2 dl bringebærsyltetøy
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss sukker
Pynt:
♥ melisdryss
♥ noen friske bringebær
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.
Trill ut bollene med en gang (ca 40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.
Stek bollene midt i ovnen ved 250°C i 7-10 min (se tips). Avkjøl.
Før servering piskes kremfløten sammen med sukkeret til luftig krem.
Del bollene på midten og smør på et godt lag med bringebærsyltetøy. Legg på en klatt pisket krem eller sprøyt på kremen med en kakesprøyte.
Hvis du vil lage romantisk utseende på fastelavnsbollene, kan du bruke en lite hjerteutstikker og stikke ut et hjerte på midten av hvert av bollelokkene. Sikt melis på både bollelokkene og de utstikkede hjertene. Noen av lokkene legger jeg så oppå bollene så du får et hjerteformet hull på toppen av fastelavnsbollen som viser kremen under. På noen av de andre bollene bruker jeg to av hjertene og legger dem ved siden av hverandre oppå kremen.
♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete. Hvis de stekte bollene dine blir for flate, har du antakelig brukt for lite hvetemel.
♥ Dette er en stor porsjon som gir ca. 40 boller. De bollene du ikke bruker, er fine å fryse til senere. Mengden pisket kremfyll er beregnet på alle bollene, så du trenger selvsagt ikke å piske så mye krem hvis du ikke vil fylle alle bollene. Du kan godt bruke halvparten av deigen til å lage rosinboller, kanelboller, hvetekrans, skolebrød osv.
♥ Steketemperaturen på 250°C er veldig varm, og passer best til vanlige hveteboller uten fyll. Du kan redusere varmen til 230°C hvis du synes det er vanskelig å få fin bakst med så høy steketemperatur. Fyller du med smør og sukker etc, er det i hvert fall best å senke temperaturen noe, f eks til 230°C. Lager du kringler eller større hvetekaker, må du sannsynligvis enda litt ned i temperatur til 210°C, fordi kaken da trenger lenge steketid for å bli gjennomstekt.
♥ Boller som fylles med krem bør serveres samme dag, så bollene er helt myke og den piskede kremen helt fersk!
2 kommentarer
hei :)
hei :)
Har alltid lurt på koffor du koner opp melka for så å kjøle den ned att?
Er det ikkje nok at den smelter melisen og smøret?
Tusen takk for ein fantastisk bra og farlig blogg
Lagde selv disse bollene på
Lagde selv disse bollene på søndag. En ny måte å lage boller på, men gud så gode boller. Skal mye til å bruke en annen oppskrift nå ja:)
Skriv ny kommentar