Brukere online: 217
Brukere i dag: 958
Brukere siste 7 dager: 195615
Det er noe flott og mystisk over norsk Sankthansaften! Den vakre sommernatten preges av nattevåke og fest, mens det vonde og vanskelige brennes på bålet. Det at solen er i ferd med å snu gir kvelden magiske krefter. Jenter som plukker blomster på St. Hans og sover med dem under puten, har gode muligheter for å drømme om sin fremtidige mann...
Rømmegrøt er norsk tradisjonsmat som gjerne serveres til St. Hans og andre sommerfester. Denne fløyelsmyke grøten er også populær til 17. mai.
Rømmegrøten skal vitne om overflod og er nokså mektige saker. Men i små porsjoner og servert med sukker, kanel og klaret smør, er dette veldig godt.
Klassisk tilbehør er spekemat, flatbrød og melon.
Oppskriften gir 4 porsjoner.
Ingredienser:
♥ 6 dl seterrømme
♥ 2,5 dl hvetemel
♥ 6 dl helmelk
♥ 0,5 ts salt
Servering (se tips):
♥ 100 g smør
Tilbehør:
♥ spekemat
♥ flatbrød
♥ melon
Fremgangsmåte:
Ha seterrømmen i en kjele og rør den sammen.
Varm den opp på middels varme og la den småkoke i et par minutter mens du rører hele tiden.
Ta kjelen av platen og tilsett halvparten av hvetemelet. Rør kraftig og du vil se at rømmegrøten vil skille ut smør. Dette kan du helle av og bruke til servering. Hvis du ikke får til at rømmegrøten skiller ut smør, går det fint. Da kan du bare smelte ekstra smør til serveringen (se tips).
Ha så i resten av hvetemelet og spe med melken litt og litt av gangen. Rør godt mellom hver skvett melk slik at melken gradvis blander seg med grøten og gjør den tynnere i konsistensen. Det å røre inn melken gradvis er viktig for å unngå klumper i grøten!
Sett kjelen tilbake på platen og la rømmegrøten koke i ca 5. minutter. Rør så grøten ikke svir seg i bunnen. Smak til med litt salt.
Rømmegrøten serveres med smøret som er skilt ut fra rømmen, samt sukker og kanel.
Tips:
♥ Det er viktig at du bruker seterrømme for at rømmen skal skille ut smør under kokingen. Hvis du ikke får til å skille ut smøret, kan du smelte ekstra smør til serveringen. Bruk da helst bare det klarede smøret (altså det øverste gule laget av det smeltede smøret og ikke bunnfallet).
♥ Skal rømmegrøten stå litt før servering, bør du helle litt melk over den kokte grøten for å unngå snerk. Rør melken inn i grøten igjen når den er klar for å brukes og gi den gjerne et nytt, kort oppkok. Merk at rømmegrøten tykner dersom den blir stående lenge, men da også er det bare å spe med litt ekstra helmelk og koke den opp på nytt.
♥ Rømmegrøten i seg selv smaker litt syrlig. Det passer derfor veldig godt med smør, sukker og kanel på. Salt spekemat og flatbrød er perfekt tilbehør. Melon og kanskje noen jordbær er også populært å sette på bordet!
Norsk festmat med lange tradisjoner!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 6 dl seterrømme
♥ 2,5 dl hvetemel
♥ 6 dl helmelk
♥ 0,5 ts salt
Servering (se tips):
♥ 100 g smør
Tilbehør:
♥ spekemat
♥ flatbrød
♥ melon
Ha seterrømmen i en kjele og rør den sammen.
Varm den opp på middels varme og la den småkoke i et par minutter mens du rører hele tiden.
Ta kjelen av platen og tilsett halvparten av hvetemelet. Rør kraftig og du vil se at rømmegrøten vil skille ut smør. Dette kan du helle av og bruke til servering. Hvis du ikke får til at rømmegrøten skiller ut smør, går det fint. Da kan du bare smelte ekstra smør til serveringen (se tips).
Ha så i resten av hvetemelet og spe med melken litt og litt av gangen. Rør godt mellom hver skvett melk slik at melken gradvis blander seg med grøten og gjør den tynnere i konsistensen. Det å røre inn melken gradvis er viktig for å unngå klumper i grøten!
Sett kjelen tilbake på platen og la rømmegrøten koke i ca 5. minutter. Rør så grøten ikke svir seg i bunnen. Smak til med litt salt.
Rømmegrøten serveres med smøret som er skilt ut fra rømmen, samt sukker og kanel.
♥ Det er viktig at du bruker seterrømme for at rømmen skal skille ut smør under kokingen. Hvis du ikke får til å skille ut smøret, kan du smelte ekstra smør til serveringen. Bruk da helst bare det klarede smøret (altså det øverste gule laget av det smeltede smøret og ikke bunnfallet).
♥ Skal rømmegrøten stå litt før servering, bør du helle litt melk over den kokte grøten for å unngå snerk. Rør melken inn i grøten igjen når den er klar for å brukes og gi den gjerne et nytt, kort oppkok. Merk at rømmegrøten tykner dersom den blir stående lenge, men da også er det bare å spe med litt ekstra helmelk og koke den opp på nytt.
♥ Rømmegrøten i seg selv smaker litt syrlig. Det passer derfor veldig godt med smør, sukker og kanel på. Salt spekemat og flatbrød er perfekt tilbehør. Melon og kanskje noen jordbær er også populært å sette på bordet!
1 kommentar
Her i Luster er det…
Her i Luster er det tradisjon å servere sviskesuppe, spekemat og flatbrød (helst hjemmebakt) til rømmegrøten.
Og jeg i alle fall bruker semulegryn og hvetemel i grøten, dette varierer gjerne fra bygd til bygd.
Skriv ny kommentar