Bagels

Hei! 

Det er travel hverdag igjen for mange - selv om hverdagen ikke er i nærheten av slik vi kjenner den. 

Nå som mange tilbringer mer tid hjemme, er det gøy å teste ut å lage nye ting på kjøkkenet.

Hjemmelagde bagels er kanskje nytt for mange, men det er ikke vanskelig. Smile

Bagels lages som runde ringer, og kjennetegnes av at de skal kokes raskt før de stekes i stekeovnen. Jeg liker litt søtsmak på bagelsene, derfor tilsetter jeg sirup i deigen og i kokevannet, men dette kan sløyfes hvis du foretrekker det.

Oppskriften gir 8 stk.

 

 

Ingredienser:

♥ 25 g gjær
♥ 3,5 dl lunkent vann
♥ 1 ss lys sirup
♥ 500 g hvetemel
♥ 1 ts salt

Koking:
♥ 2 liter vann
♥ 3 ss lys sirup

Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ 4 ss sesamfrø
♥ 4 ss valmuefrø

 

Fremgangsmåte: 

Smuldre gjæren i en bolle og tilsett lunken vann (fingervarmt, dvs i underkant av 37°C). Varm opp sirup kort i mikroen slik at den blir mer flytende og rør 1 ss av sirupen sammen med gjærvannet. La dette stå og gjære i 5 minutter.

Mål opp hvetemelet og bland dette med salt. Ha dette i bakebollen og elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i 5-10 minutter. Deigen skal være temmelig fast. Hev deigen lunt i 1 time.

Del den hevede deigen i 8 like store deler. Trill først hver del til en rund bolle. Bruk så skaftet på en sleiv eller lignende til å bore et hull i midten av bollen. Utvid hullet med fingrene slik at det blir ca 5 cm i diameter. Husk at deigen hever seg under koking og steking, så det er viktig at hullet ikke er for lite, ellers vil det vokse igjen.

Dekk to stekeplater med bakepapir og legg bagelsene på platene, fire på hver plate. La de etterheve i 15 minutter.

Kok opp vann og sirup i en stor, vid kjele. La hver bagel koke i ca 2 minutter i det varme sirupsvannet. Snu dem rundt av og til og ikke kok mer enn 2 bagels av gangen. Løft dem ut av vannet med en hullsleiv så de får rent godt av seg før de legges tilbake på stekeplaten.

Pensle over bagelsene med sammenpisket egg og dryss på sesamfrø og valmuefrø (kan sløyfes).

Stek bagelsene midt i ovnen ved 220°C i 15-20 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.

 

 

Jeg synes det blir ekstra lekkert med en blanding av sesamfrø og valmuefrø på bagelsene! 

 

 

Bagels er gode med det meste av pålegg.

 


En klassiker som jeg liker veldig godt er kremost og salat (og gjerne røkelaks hvis du har det, men jeg droppet det her).

 

 

Supergod bagels! 

 

 

 Yum  Yum  Yum  

 

 

Tips:

♥ Se også oppskrift på Bagels med kanel og rosiner. Da jeg lagde disse, brukte jeg bagelsformer, men det gjorde jeg ikke denne gangen. Det gikk like fint uten, bare husk å lage hullet i midten av bollen stort nok slik at det ikke lukker seg når deigen hever. Du må passe på dette før du legger bagelsene i kokende vann, for etterpå får du ikke endret på fasongen. 

 

 

♥ Bagels smaker aller best samme dag de er laget. Får du noen til overs, er de kjempefine å putte i fryseren. Del de tinte bagelsene på midten og legg de en kort stund på brødristeren, så blir de som nystekte! 

 

 

Hverdagsluksus å nyte hjemmelaget bagels!  Smile

 

 

Kos deg! 

 


♥ ♥ ♥ ♥ 
 

Bagels
Ingredienser

♥ 25 g gjær
♥ 3,5 dl lunkent vann
♥ 1 ss lys sirup
♥ 500 g hvetemel
♥ 1 ts salt

Koking:
♥ 2 liter vann
♥ 3 ss lys sirup

Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ 4 ss sesamfrø
♥ 4 ss valmuefrø

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i en bolle og tilsett lunken vann (fingervarmt, dvs i underkant av 37°C). Varm opp sirup kort i mikroen slik at den blir mer flytende og rør 1 ss av sirupen sammen med gjærvannet. La dette stå og gjære i 5 minutter.

Mål opp hvetemelet og bland dette med salt. Ha dette i bakebollen og elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i 5-10 minutter. Deigen skal være temmelig fast. Hev deigen lunt i 1 time.

Del den hevede deigen i 8 like store deler. Trill først hver del til en rund bolle. Bruk så skaftet på en sleiv eller lignende til å bore et hull i midten av bollen. Utvid hullet med fingrene slik at det blir ca 5 cm i diameter. Husk at deigen hever seg under koking og steking, så det er viktig at hullet ikke er for lite, ellers vil det vokse igjen.

Dekk to stekeplater med bakepapir og legg bagelsene på platene, fire på hver plate. La de etterheve i 15 minutter.

Kok opp vann og sirup i en stor, vid kjele. La hver bagel koke i ca 2 minutter i det varme sirupsvannet. Snu dem rundt av og til og ikke kok mer enn 2 bagels av gangen. Løft dem ut av vannet med en hullsleiv så de får rent godt av seg før de legges tilbake på stekeplaten.

Pensle over bagelsene med sammenpisket egg og dryss på sesamfrø og valmuefrø (kan sløyfes).

Stek bagelsene midt i ovnen ved 220°C i 15-20 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.

Tips

♥ Se også oppskrift på Bagels med kanel og rosiner. Da jeg lagde disse, brukte jeg bagelsformer, men det gjorde jeg ikke denne gangen. Det gikk like fint uten, bare husk å lage hullet i midten av bollen stort nok slik at det ikke lukker seg når deigen hever. Du må passe på dette før du legger bagelsene i kokende vann, for etterpå får du ikke endret på fasongen. 

♥ Bagels smaker aller best samme dag de er laget. Får du noen til overs, er de kjempefine å putte i fryseren. Del de tinte bagelsene på midten og legg de en kort stund på brødristeren, så blir de som nystekte! 

Kakekategori
Brødbakst
Sesong
Allergier og preferanser

7 kommentarer

Hvor får man kjøpt kransekakeringer som er like store?

Det finnes ikke kransekaker ringer som er like store, men en får kjøpt kakeringer eller utstikker som man kan kjøpe flere av i samme størrelse. De selger kakeringer hos cacs.no og slikkepott.no

Som svar på av Kirsti Øverlan… (ikke bekreftet)

Hei Kirsti, her har jeg ikke brukt former eller utstikkere, men trillet runde boller som jeg har stukket hull på med en finger, og så utvidet hullet i midten. Det fungerer helt fint!

Hei. Prøvde bagels for første gang i dag. Brukte speltmel. Fikk en fin fasong og var sprø med en gang jeg tok de ut av ovnen men de ble fort seige. Kan det ha med speltmelet at gjøre?

Hei Eva, jeg har bare testet oppskriften slik den står og har ikke forsøkt med speltmel. Bagels smaker uansett best samme dag de er laget, og bør fryses raskt ned dersom man ikke spiser alle samme dag.

Hei Dersom de skal serveres på kvelden, kan de forberedes ved at de kokes på formiddagen samme dag og så stekes rett før servering, eller må de stekes umiddelbart etter kokingen? Mvh Camilla

Hei, jeg har bare testet å steke dem etter koking, slik jeg beskriver i oppskriften. Tror de kan heve for lenge hvis du venter med stekingen slik du beskriver, så vil ikke anbefale å gjøre det. Ville da heller stekt dem ferdig, og så eventuelt varmet dem opp kort i ovnen før servering, så blir de nok helt nydelige!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift