Barmbrack (Irsk rosinbrød)

Barmbrack (av og til kalt bare Brack) er et tradisjonsrikt, irsk rosinbrød som er vanlig å bake rundt Halloween. Dette for å feire det man i gamle dager anså for å være keltisk nyttår den 1 november, som markerer overgangen fra høst til den mørke tiden av året. Feiringen kaltes for Samhain, og man kunne gjerne også invitere avdøde slektninger til bords (!) 😲 Samhain regnes av mange som opprinnelsen til dagens Halloween-feiringer. 

Navnet Barmbrack betyr "flekkete brød" (Báirín Breac på keltisk), som viser til den store mengden rosiner. I denne oppskriften brukes en kombinasjon av lyse sultanarosiner og små, mørke korinter, men det går greit å bruke bare vanlige rosiner. Rosinene skal helst trekke over natten i en blanding av varm, nytrukken te og irsk whisky.

Jeg har sett at Barmbrack lages i to nokså forskjellige varianter: En brødformet fruktkakevariant som den jeg har laget her, og en annen rund variant med gjær som ligner mer på norsk julekake med masse rosiner i.

Felles for begge varianter av Barmbrack er at det er vanlig å bake inn små figurer med hver sin symbolske betydning. Dette for å spå det kommende året for personen som får figuren:

♥ En ring, som betyr at du kommer til å gifte deg innen ett år
♥ En tørket ert, som betyr at du blir/forblir singel
♥ En tørr pinne, som betyr ulykkelig ekteskap
♥ Et tøystykke, som betyr et kommende vanskelig og fattigslig år
♥ En mynt, som betyr et fremgangsrikt år fylt med velstand

I nyere tid er det mest vanlig å bake inn en ring - eller helst bare en mynt.. 😄

 

 

I tillegg til rosiner inneholder kaken cocktailbær, kandisert appelsinskall, skåldede mandler og deilig krydder.

Barmbrack blir som et middels søtt fruktbrød, som gjerne kan serveres i tykke skiver med smør på. 

 

Ingredienser:

♥ 200 g korinter (se tips)
♥ 200 g lyse sultanarosiner (se tips)
♥ 3 dl sterk, nytrukket te
♥ 0,5 dl irsk whisky
♥ 25 g syltet appelsinskall (apsikat)
♥ 25 g cocktailbær
♥ 25 g skåldede mandler
♥ 1 egg
♥ 150 brunt sukker
♥ 200 g hvetemel
♥ 2 ts bakepulver
♥ 0,5 ts kanel
♥ 0,5 ts ingefær
♥ 0,5 ts muskat
♥ 0,5 ts nellik

Sukkerlake til pensling:
♥ 1 dl vann
♥ 1 dl sukker

 

Fremgangsmåte: 

Bløtlegging av rosiner: 

Ha rosiner i en bolle. Hell over varm, nytrukket te og whisky. Rør rundt og dekk til med folie. 

Sett bollen i kjøleskapet i minst 6 timer og gjerne over natten. Væsken vil da ha trukket godt inn i rosinene slik at de er store og bløte.
 

Baking dagen etter: 

Dagen etter blandes de bløtlagte rosinene (og eventuelt væske som ikke har trukket inn i rosinene) med kandisert appelsinskall, hakkede cocktailbær, hakkede mandler og lett sammenvispet egg.

Bland de tørre ingrediensene (brunt sukker, mel, bakepulver og krydder) i en annen bolle. Ha det tørre deretter i den andre bollen og vend godt rundt. Det skal bli en nokså kompakt deig. (Legg eventuelt en ring eller en mynt innpakket i litt bakepapir i deigen.)

Ha deigen i en liten brødform (1 liter) som er smurt og dekket med bakepapir. Jevn til overflaten. 

Stekes midt i ovnen ved 180°C i ca. 1 time (se tips). 

Kok imens opp vann og sukker i en liten kjele. Pensle den nystekte kaken straks med sukkerlake. La kaken avkjøles i formen før den forsiktig hvelves ut og deretter pensles på nytt med sukkerlake. 

Serveres i skiver.

 

 

Barmbrack har visst nok blitt bakt i mange hundre år i Irland. 

 

 

Tips: 

♥ Sultanarosiner og korinter kan begge byttes ut med vanlige rosiner. 

♥ Irsk whisky fås kjøpt på polet. Kan byttes ut med 0,5 dl mer te. Alkoholen i whiskyen fordunster uansett under stekingen av kaken. 

 

 

♥ Dette rosinbrødet trenger nokså lang steketid for å bli gjennomstekt. Legg et stykke aluminiumsfolie over kaken på slutten av steketiden dersom du synes at kaken begynner å bli mørkt på toppen.

♥ Pensling med sukkerlake gjør overflaten på rosinbrødet glansfullt og litt klissete (som er digg), men det er bare å utelate penslingen hvis du foretrekker det. 

♥ Barmbrack kan med fordel pakkes inn i først bakepapir og deretter aluminiumsfolie og oppbevares slik i et par dager før den skjæres i. Dette gjør det lettere å skjære kaken i pene skiver. Men hvis du (som jeg) ikke har tålmodighet til å vente, går deg også helt fint å skjære i kaken samme dag den er laget.  😉

 

 

Gøy å servere noe helt nytt i anledning Halloween!  😃

For flere baketips til Halloween, se egen kategori HER.

 

 

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Barmbrack (Irsk rosinbrød)
Ingredienser

♥ 200 g korinter (se tips)
♥ 200 g lyse sultanarosiner (se tips)
♥ 3 dl sterk, nytrukket te
♥ 0,5 dl irsk whisky
♥ 25 g syltet appelsinskall (apsikat)
♥ 25 g cocktailbær
♥ 25 g skåldede mandler
♥ 1 egg
♥ 150 brunt sukker
♥ 200 g hvetemel
♥ 2 ts bakepulver
♥ 0,5 ts kanel
♥ 0,5 ts ingefær
♥ 0,5 ts muskat
♥ 0,5 ts nellik

Sukkerlake til pensling:
♥ 1 dl vann
♥ 1 dl sukker

Fremgangsmåte

Bløtlegging av rosiner: 
Ha rosiner i en bolle. Hell over varm, nytrukket te og whisky. Rør rundt og dekk til med folie. Sett bollen i kjøleskapet i minst 6 timer og gjerne over natten. Væsken vil da ha trukket godt inn i rosinene slik at de er store og bløte.

Baking dagen etter:
Dagen etter blandes de bløtlagte rosinene (og eventuelt væske som ikke har trukket inn i rosinene) med kandisert appelsinskall, hakkede cocktailbær, hakkede mandler og lett sammenvispet egg.

Bland de tørre ingrediensene (brunt sukker, mel, bakepulver og krydder) i en annen bolle. Ha det tørre deretter i den andre bollen og vend godt rundt. Det skal bli en nokså kompakt deig. (Legg eventuelt en ring eller en mynt innpakket i litt bakepapir i deigen.)

Ha deigen i en liten brødform (1 liter) som er smurt og dekket med bakepapir. Jevn til overflaten. Stekes midt i ovnen ved 180°C i ca. 1 time (se tips). 

Kok imens opp vann og sukker i en liten kjele. Pensle den nystekte kaken straks med sukkerlake. La kaken avkjøles i formen før den forsiktig hvelves ut og deretter pensles på nytt med sukkerlake. 

Serveres i skiver.

Tips

♥ Sultanarosiner og korinter kan begge byttes ut med vanlige rosiner. 

♥ Irsk whisky fås kjøpt på polet. Kan byttes ut med 0,5 dl mer te. Alkoholen i whiskyen fordunster uansett under stekingen av kaken. 

♥ Dette rosinbrødet trenger nokså lang steketid for å bli gjennomstekt. Legg et stykke aluminiumsfolie over kaken på slutten av steketiden dersom du synes at kaken begynner å bli mørkt på toppen.

♥ Pensling med sukkerlake gjør overflaten på rosinbrødet glansfullt og litt klissete (som er digg), men det er bare å utelate penslingen hvis du foretrekker det. 

♥ Barmbrack kan med fordel pakkes inn i først bakepapir og deretter aluminiumsfolie og oppbevares slik i et par dager før den skjæres i. Dette gjør det lettere å skjære kaken i pene skiver. Men hvis du (som jeg) ikke har tålmodighet til å vente, går deg også helt fint å skjære i kaken samme dag den er laget.  😉

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift