Brukere online: 2192
Brukere i dag: 28679
Brukere siste 7 dager: 195956
I alt det søte her på Det søte liv, finnes det en kategori for osterelaterte oppskrifter - rett og slett bare fordi jeg er utrolig glad i ost , og her hender det at jeg av og til sniker inn bakverk som ikke smaker søtt.
Denne fantastiske oppskriften på Focaccia synes jeg er så god at den definitivt fortjener en plass her på bloggen!
Jeg lager den med fetaost, i tillegg til oliven, soltørkede tomater, hvitløk og mye godt urtekrydder.
Oppskriften er til stor langpanne og gir en STOR porsjon Focaccia!
Perfekt å servere til selskaper, og er et slikt type brød som gjestene gjerne mumser på gjennom hele kvelden....
Ingredienser:
♥ 50 g gjær (blå type)
♥ 9 dl lunkent vann
♥ 1 ss sukker
♥ 2 ss flytende honning
♥ 1 ts salt
♥ 1 kg hvetemel
- -
♥ 2 dl god olivenolje
♥ 1 ts tørket rosmarin
♥ 1 ts tørket timian
♥ 1 ts tørket oregano
♥ 1 ts tørket basilikum
♥ 4 fedd hvitløk
- -
♥ 175 g oliven (vekt uten stener og lake)
♥ 160 g soltørkede tomater (vekt uten olje)
♥ 200 g fetaost
♥ et par klyper maldonsalt
Fremgangsmåte:
Løs opp gjæren i litt av det lunkne vannet (vannet skal være fingervarmt). Tilsett sukker, flytende honning og salt. La blandingen stå og gjære i 5-10 minutter. Bland så i resten av vannet og rør deretter i hvetemelet. Det skal blir en løs og klissete deig (du trenger ikke å elte den, bare røre den godt sammen i bakebollen). La deigen heve lunt i 40 minutter.
Bland i mens sammen olivenolje og tørkede urter. Press hvitløkbåter i hvitløkspresse og bland hvitløksmosen i oljen.
Kle en stor langpanne (ca 30x40 cm) med bakepapir.
Hakk opp soltørkede tomater i mindre biter og bland halvparten inn i deigen. Del fetaosten opp i små terninger og bland også noen av disse i deigen.
Ha deretter deigen over i langpannen. Press deigen utover i langpannen med fingrene. Fukt fingrene ofte i skålen med olje så deigen ikke klistrer seg fast. Når deigen er jevnt fordelt utover i langpannen, lager du masse groper i deigen med fingrene. Press godt ned slik at gropene blir dype.
Hell oljeblandingen over deigen og fordel den jevnt utover, slik at oljen også kommer godt ned i gropene du har laget. Fordel over resten av de hakkede, soltørkede tomatene og fetaostbitene og så til slutt hele oliven. Dryss over litt maldonsalt til slutt.
Stek focacciabrødet midt i ovnen ved 200°C i ca 25 minutter, til det er gyllent og gjennomstekt.
Avkjøl i langpannen før du deler brødet opp i firkanter.
Tips:
♥ Bruk oliven av god kvalitet, gjerne Kalamata. Det er også viktig for smaken at du bruker god olivenolje.
♥ Noe av hemmeligheten bak et skikkelig godt focacciabrød er mye, god olje. Vil du lage focacciaen mindre fet, kan du selvsagt redusere mengden olje til i underkant av 1 dl, men det blir ikke like autentisk. Det virker mye når du heller oljen over deigen, men oljen absorberes godt av brødet i løpet av stekingen. Jeg brukte her et glass med ferdighakkede, soltørkede tomater i olje (160 g vekt uten olje/280 g vekt med oljen) og brukte faktisk mesteparten av oljen fra glasset i tillegg til olivenoljen. Det ble selvfølgelig mye olje i brødet da, men focacciaen ble fantastisk smakfull og saftig.
♥ Bruk helst ekte gresk fetaost, med skikkelig god smak.
♥ Ikke ha for mye maldonsalt på toppen, for både fetaosten, oliven og de soltørkede tomatene bidrar også til salt smak.
♥ Det er ikke noe i veien for å droppe enten oliven, soltørkede tomater eller fetaosten, hvis det er noe av dette du ikke liker. Focaccia lages i mange varianter, og det går også an å lage brødet nokså enkelt med bare olje- og urteblandingen.
♥ Jeg brukte her tørkede urter, men det gir fantastisk god smak å bruke ferske urter i stedet.
♥ Dette er som sagt en stor porsjon focaccia som rekker til mange. Det du måtte få til overs går det veldig fint å fryse ned. Varm opp brødet i ovnen rett før servering, så smaker det som nystekt igjen!
♥ Halv porsjon passer til liten langpanne (ca 20 x 30 cm).
Se også Brød med feta, oliven og soltørkede tomater.
Ah, himmelsk godt!
Love it...!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 50 g gjær (blå type)
♥ 9 dl lunkent vann
♥ 1 ss sukker
♥ 2 ss flytende honning
♥ 1 ts salt
♥ 1 kg hvetemel
- -
♥ 2 dl god olivenolje
♥ 1 ts tørket rosmarin
♥ 1 ts tørket timian
♥ 1 ts tørket oregano
♥ 1 ts tørket basilikum
♥ 4 fedd hvitløk
- -
♥ 175 g oliven (vekt uten stener og lake)
♥ 160 g soltørkede tomater (vekt uten olje)
♥ 200 g fetaost
♥ et par klyper maldonsalt
Løs opp gjæren i litt av det lunkne vannet (vannet skal være fingervarmt). Tilsett sukker, flytende honning og salt. La blandingen stå og gjære i 5-10 minutter. Bland så i resten av vannet og rør deretter i hvetemelet. Det skal blir en løs og klissete deig (du trenger ikke å elte den, bare røre den sammen i bakebollen). La deigen heve lunt i 40 minutter.
Bland i mens sammen olivenolje og tørkede urter. Press hvitløkbåter i hvitløkspresse og bland hvitløksmosen i oljen.
Kle en stor langpanne (ca 30x40 cm) med bakepapir.
Hakk opp soltørkede tomater i mindre biter og bland halvparten inn i deigen. Del fetaosten opp i små terninger og bland også noen av disse i deigen.
Ha deretter deigen over i langpannen. Press deigen utover i langpannen med fingrene. Fukt fingrene ofte i skålen med olje så deigen ikke klistrer seg fast. Når deigen er jevnt fordelt utover i langpannen, lager du masse groper i deigen med fingrene. Press godt ned slik at gropene blir dype.
Hell oljeblandingen over deigen og fordel den jevnt utover, slik at oljen også kommer godt ned i gropene du har laget. Fordel over resten av de hakkede, soltørkede tomatene og fetaostbitene og så til slutt hele oliven. Dryss over litt maldonsalt til slutt.
Stek focacciabrødet midt i ovnen ved 200°C i ca 25 minutter, til det er gyllent og gjennomstekt.
Avkjøl i langpannen før du deler brødet opp i firkanter.
♥ Bruk oliven av god kvalitet, gjerne Kalamata. Det er også viktig for smaken at du bruker god olivenolje.
♥ Noe av hemmeligheten bak et skikkelig godt focacciabrød er mye, god olje. Vil du lage focacciaen mindre fet, kan du selvsagt redusere mengden olje til i underkant av 1 dl, men det blir ikke like autentisk. Det virker mye når du heller oljen over deigen, men oljen absorberes godt av brødet i løpet av stekingen. Jeg brukte her et glass med ferdighakkede, soltørkede tomater i olje (160 g vekt uten olje/280 g vekt med oljen) og brukte faktisk mesteparten av oljen fra glasset i tillegg til olivenoljen. Det ble selvfølgelig mye olje i brødet da, men focacciaen ble fantastisk smakfull og saftig.
♥ Bruk helst ekte gresk fetaost, med skikkelig god smak.
♥ Ikke ha for mye maldonsalt på toppen, for både fetaosten, oliven og de soltørkede tomatene bidrar også til salt smak.
♥ Det er ikke noe i veien for å droppe enten oliven, soltørkede tomater eller fetaosten, hvis det er noe av dette du ikke liker. Focaccia lages i mange varianter, og det går også an å lage brødet nokså enkelt med bare olje- og urteblandingen.
♥ Jeg brukte her tørkede urter, men det gir fantastisk god smak å bruke ferske urter i stedet.
♥ Dette er som sagt en stor porsjon focaccia som rekker til mange. Det du måtte få til overs går det veldig fint å fryse ned. Varm opp brødet i ovnen rett før servering, så smaker det som nystekt igjen!
♥ Halv porsjon passer til liten langpanne (ca 20x30 cm).
Skriv ny kommentar