Brukere online: 3317
Brukere i dag: 37153
Brukere siste 7 dager: 230498
Oppskriften på denne kaken stammer visst nok helt fra 1600/1700-tallet!
Gammeldags pepperkake er en helt spesiell krydderkake som er laget med rugmel i stedet for hvetemel, og som i tillegg inneholder mye mørk sirup, surmelk og krydder. Kaken inneholder ikke egg og lite fett. Deigen skal være løs når du lager den, men skal så stå i kjøleskapet i 1-2 dager. I løpet av denne tiden blir deigen tykk og kan kjevles ut til en stor leiv. Den ferdigstekte kaken deles opp i avlange striper, slik du ser på bildet.
Gammeldags pepperkake er en spennende kake for deg som er glad i god, norsk tradisjonsbakst!
500 g mørk sirup
50 g smør
1 ts nellik
1 ts ingefær
2 ts hornsalt
2 ts natron
2 dl surmelk
8-10 dl fint rugmel
Varm sirup og smør i en kjele. Avkjøl noe. Rør i nellik og ingefær. Løs natron og hornsalt opp i surmelken og ha i. Tilsett 8 dl rugmel og bland deigen godt sammen. Deigen blir nokså løs. Dryss litt mel over deigen og dekk til med litt plast og et kjøkkenhåndkle. La deigen stå i kjøleskapet i 1-2 dager.
Etter at deigen har stått kaldt såpass lenge, blir den mye fastere i konsistensen. Bruk resten av rugmelet til utbakingen og kna deigen til den er jevn og smidig. Kjevle ut deigen først litt på melet bakebord. Flytt leiven så over på en stekeplate som er smurt og dekket med bakepapir. Kjevle videre på leiven til den dekker omtrent hele stekeplaten, men ikke nødvendigvis hele (leiven skal bli ca 2 cm i tykkelse).
Stek kaken på nederste rille i ovnen ved 150°C i ca. 25 minutter (kaken svulmer opp ganske mye under stekingen). Avkjøl kaken litt før du først renskjærer kantene. Skjær kaken så i 3 deler på langs, som deretter skjæres i 2-3 cm tykke striper.
Gammeldags pepperkake smaker best nystekt. Kaken kan fryses.
Skriv ny kommentar