Brukere online: 435
Brukere i dag: 1236
Brukere siste 7 dager: 198256
Grunnloven feirer 200 år i dag!
Et stort Hipp Hipp Hurra!
Har du lyst til lære mer om den norske Grunnloven, kan jeg anbefale artikkelen på aftenposten.no som heter "200 ting det er kult å kunne om Grunnloven" - se link her.
"Grunnlovsdessert" er kanskje ikke 200 år gammel, men den hører i hvert fall med til de mest tradisjonsrike dessertene vi har i Norge. Jeg kan ikke tenke meg noen bedre dag å servere denne desserten enn nettopp i dag!
Desserten består først av en deilig kompott laget på svisker og rabarbra. Rabarbra er jo et sikkert vårtegn, så det er kanskje ikke så rart at den er med i en 17. mai-desserten!
Denne kompotten dekkes så med en nydelig vaniljefromasj og pyntes med pisket krem, mandelflak og svisker.
Mange nydelige smaker som passer veldig godt sammen! Her ser du de ulike lagene i desserten.
Ingredienser:
Kompott:
♥ 200 g svisker
♥ 200 g rabarbra i biter
♥ 3 dl vann
♥ 2 dl sukker
- -
♥ 1 ss potetmel
♥ 0,5 dl vann
Vaniljefromasj:
♥ 4 eggeplommer
♥ 2 ss sukker
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 1,5 dl melk
♥ 2,5 dl kremfløte
♥ 2 plater gelatin
Pynt:
♥ 1 dl mandelflak
♥ 1,5 dl kremfløte
noen av sviskene
Fremgangsmåte:
Ha svisker, rensede rabarbrabiter, vann og sukker i en kjele. Kok til svisker og rabarbrabiter er møre. Ta kjelen av platen og ta ut noen av sviskene som du sparer til pynt.
Løs opp potetmel i 0,5 dl kaldt vann. Bland dette med resten og sett kjelen tilbake på platen. Varm opp under omrøring til du får en tykk grøt. Avkjøl.
Til vaniljefromasjen piskes eggeplommer og sukker luftig. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann. Ha melk, kremfløte og vaniljesukker i en kjele og kok opp blandingen. Bland den varme melken med eggedosisen. Ha så det hele tilbake i kjelen og varm opp forsiktig under omrøring til blandingen tykner. Ta kjelen av platen. Klem ut vannet av gelatinplatene og løs opp i den varme kremen. Avkjøl.
Finn frem en dessertskål og ha kompotten i bunnen.
Dekk med den avkjølte vaniljekremen. Sett skålen i kjøleskapet i et par timer til vaniljekremen har stivnet til fromasj.
Pynt med pisket krem, mandelflak og sviskene du har holdt til side.
Tips:
♥ Desserten må stå kjølig frem til servering.
♥ Bland gjerne en skvett konjakk i vaniljekremen!
Gratulerer med dagen!
♥ ♥ ♥ ♥
Kompott:
♥ 200 g svisker
♥ 200 g rabarbra i biter
♥ 3 dl vann
♥ 2 dl sukker
- -
♥ 1 ss potetmel
♥ 0,5 dl vann
Vaniljefromasj:
♥ 4 eggeplommer
♥ 2 ss sukker
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ 1,5 dl melk
♥ 2,5 dl kremfløte
♥ 2 plater gelatin
Pynt:
♥ 1 dl mandelflak
♥ 1,5 dl kremfløte
noen av sviskene
Ha svisker, rensede rabarbrabiter, vann og sukker i en kjele. Kok til svisker og rabarbrabiter er møre. Ta kjelen av platen og ta ut noen av sviskene som du sparer til pynt.
Løs opp potetmel i 0,5 dl kaldt vann. Bland dette med resten og sett kjelen tilbake på platen. Varm opp under omrøring til du får en tykk grøt. Avkjøl.
Til vaniljefromasjen piskes eggeplommer og sukker luftig. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann. Ha melk, kremfløte og vaniljesukker i en kjele og kok opp blandingen. Bland den varme melken med eggedosisen. Ha så det hele tilbake i kjelen og varm opp forsiktig under omrøring til blandingen tykner. Ta kjelen av platen. Klem ut vannet av gelatinplatene og løs opp i den varme kremen. Avkjøl.
Finn frem en dessertskål og ha kompotten i bunnen. Dekk med den avkjølte vaniljekremen. Sett skålen i kjøleskapet i et par timer til vaniljekremen har stivnet til fromasj.
Pynt med pisket krem, mandelflak og sviskene du har holdt til side.
♥ Desserten må stå kjølig frem til servering.
♥ Bland gjerne en skvett konjakk i vaniljekremen!
Skriv ny kommentar