Hjemmelaget rødkål med fiken

Hjemmelaget rødkål med krydder og fiken er noe jeg er skikkelig svak for! Jeg synes dette er så godt at jeg gjerne kan ta en skål med denne rødkålen og spise uten noe annet ved siden av. 😊

Selvfølgelig nydelig å servere til julens ribbemiddag, men også herlig tilbehør til and, kylling og kalkun. 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner.

 

Ingredienser: 

♥ 1 kg rødkål (se tips)
♥ 1 rødløk
♥ 2 ss smør
♥ 1 dl rødvinseddik
♥ 2 dl solbærsirup, konsentrert (se tips)
♥ 1 dl appelsinjuice
♥ 2 ss honning
♥ 1 ts allehånde, malt
♥ 2 stjerneanis, hele
♥ 1 kanelstang
♥ 5 nellikspiker
♥ 100 g tørkede fiken
♥ kvernet salt og pepper

 

Fremgangsmåte: 

Finn frem ingrediensene.

 

 

Fjern de ytre bladene på rødkålen og skjær den opp i store stykker (ikke bruk den harde delen nærmest stilken på rødkålen). Snitt opp kålstykkene i fine strimler. Du kan bruke en god kniv til dette eller en mandolin. 

Skrell rødløken, del den på midten og skjær hver halvdel i skiver. 

Ha rødkål og rødløk i en stor kjele, eller bruke en panne med høye kanter som jeg har brukt her.

Tilsett smør, rødvinseddik, solbærsirup og appelsinjuice.

 

  

Kok opp, skru ned varmen og la kålen småkoke / dampe under lokk på middels varme i ca. 10 minutter. Kålen vil da ha klappet litt sammen i volum. 

 

 

Tilsett honning og krydder.

 

 

Varm opp på nytt og la rødkålen småkoke /dampe videre under lokk på middels varme i ca. 30 minutter. Sjekk innimellom om det trengs å tilsettes litt mer væske (se tips).

 

 

Klipp tørkede fiken opp i mindre biter og tilsett.

 

 

Småkok rødkålen videre i ca. 20 minutter til. 

Fjern stjerneanis og kanelstangen (og nellikspikere hvis du finner dem.. 😊). 

 

 

Smak til rødkålen med hensyn til om du synes den trenger litt mer eddik eller honning, og eventuelt litt kvernet salt og pepper. 

 

 

Hjemmelaget rødkål med krydder og fiken er herlig å servere til jul! 

 

 

Tips: 

♥ 1 kg rødkål tilsvarer en vanlig, mellomstor rødkål. 

♥ I denne oppskriften kommer sødmen fra honning og solbærsirup. Solbærsirupen fås kjøpt i de fleste, norske matbutikker. Solbærsirupen skal brukes rett fra flasken i konsentrert form, og altså ikke utblandet med vann. 

 

 

♥ Du kan også ha et par skjeer med rispgelé eller solbærsyltetøy i rødkålen. 

♥ Følg med underveis i kokingen om det er nok væske i rødkålen, for det er viktig at den ikke svir seg i bunnen av kjelen. Du kan eventuelt spe på med mer væske, som kan være mer appelsinjuice, solbærsirup eller bare vann. Dersom du synes det er for mye væske i rødkålen, er det bare å ta av lokket på slutten av koketiden slik at noe av væsken fordamper. 

♥ Hvis du skal servere rødkålen til ribbe, kan du gjerne ha litt sjy fra ribbestekingen i rødkålen. Smør kan dessuten byttes ut med eller suppleres med litt ribbefett. Eller bruk andefett dersom du vil servere rødkålen til and.  

♥ Hjemmelaget rødkål kan lages klart flere dager før servering, slik at du bare trenger å varme den opp når den skal brukes. Oppbevares da i en boks med lokk i kjøleskapet. Rødkål kan også fryses. 

 

 

Anbefales! Dette burde du lage!  😊

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Hjemmelaget rødkål med fiken
Ingredienser

♥ 1 kg rødkål (se tips)
♥ 1 rødløk
♥ 2 ss smør
♥ 1 dl rødvinseddik
♥ 2 dl solbærsirup, konsentrert (se tips)
♥ 1 dl appelsinjuice
♥ 2 ss honning
♥ 1 ts allehånde, malt
♥ 2 stjerneanis, hele
♥ 1 kanelstang
♥ 5 nellikspiker
♥ 100 g tørkede fiken
​​​​​​​♥ kvernet salt og pepper

Fremgangsmåte

Fjern de ytre bladene på rødkålen og skjær den opp i store stykker (ikke bruk den harde delen nærmest stilken på rødkålen). Snitt opp kålstykkene i fine strimler. Du kan bruke en god kniv til dette eller en mandolin. 

Skrell rødløken, del den på midten og skjær hver halvdel i skiver. 

Ha rødkål og rødløk i en stor kjele, eller bruke en panne med høye kanter som jeg har brukt her.

Tilsett smør, rødvinseddik, solbærsirup og appelsinjuice.  

Kok opp, skru ned varmen og la kålen småkoke / dampe under lokk på middels varme i ca. 10 minutter. Kålen vil da ha klappet litt sammen i volum. 

Tilsett honning og krydder. 

Varm opp på nytt og la rødkålen småkoke /dampe videre under lokk på middels varme i ca. 30 minutter. Sjekk innimellom om det trengs å tilsettes litt mer væske (se tips).

Klipp tørkede fiken opp i mindre biter og tilsett. Småkok rødkålen videre i ca. 20 minutter til. 

Fjern stjerneanis og kanelstangen (og nellikspikere hvis du finner dem.. 😊). Smak til rødkålen med hensyn til om du synes den trenger litt mer eddik eller honning, og eventuelt litt kvernet salt og pepper. 

Tips

♥ 1 kg rødkål tilsvarer en vanlig, mellomstor rødkål. 

♥ I denne oppskriften kommer sødmen fra honning og solbærsirup. Solbærsirupen fås kjøpt i de fleste, norske matbutikker. Solbærsirupen skal brukes rett fra flasken i konsentrert form, og altså ikke utblandet med vann. 

♥ Du kan også ha et par skjeer med rispgelé eller solbærsyltetøy i rødkålen. 

♥ Følg med underveis i kokingen om det er nok væske i rødkålen, for det er viktig at den ikke svir seg i bunnen av kjelen. Du kan eventuelt spe på med mer væske, som kan være mer appelsinjuice, solbærsirup eller bare vann. Dersom du synes det er for mye væske i rødkålen, er det bare å ta av lokket på slutten av koketiden slik at noe av væsken fordamper. 

♥ Hvis du skal servere rødkålen til ribbe, kan du gjerne ha litt sjy fra ribbestekingen i rødkålen. Smør kan dessuten byttes ut med eller suppleres med litt ribbefett. Eller bruk andefett dersom du vil servere rødkålen til and.  

♥ Hjemmelaget rødkål kan lages klart flere dager før servering, slik at du bare trenger å varme den opp når den skal brukes. Oppbevares da i en boks med lokk i kjøleskapet. Rødkål kan også fryses. 

Sesong
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift