Brukere online: 1425
Brukere i dag: 45920
Brukere siste 7 dager: 198804
Klementinmarmelade er utmerket å lage dersom du har klementiner til overs.
Jeg har tidligere publisert denne versjonen, som lages med syltesukker. Her har du en variant som lages med helt vanlig sukker, og som i tillegg er smaksatt med vanilje.
Et virkelig nydelig syltetøy!
Ingredienser:
♥ 600 g klementiner (se tips)
♥ 3 dl vann
♥ 1/2 sitron
♥ 1 ss vaniljepasta (se tips)
♥ 600 g sukker (se tips)
Fremgangsmåte:
Skrell klementinene. Ha klementinbåtene i kjelen (del dem gjerne på midten, men det er ikke nødvendig) og ha dem i en kjele med vannet (inklusive steiner, se tips).
Bruk en del av klementinskallet (jeg brukte skall av 3 klementiner, se tips) og snitt det opp i fine strimler. Ha appelsinskallet i kjelen.
Tilsett revet skall og saft fra en halv sitron (se tips).
Tilsett vaniljepasta (se tips) og deretter sukkeret.
Rør blandingen godt sammen.
Sett på varmen og la syltetøyet koke på middels varme mens du rører innimellom med en sleiv. Tilpass koketiden til klementinene har gått i oppløsning og marmeladen får ønsket tykkelse. Jeg kokte marmeladen min i ca. 1 time. Husk at marmeladen tykner mer ved avkjøling (se tips).
Avkjøl klementinmarmeladen litt før det has på rent syltetøyglass.
Deilig klementinmarmelade med vanilje!
PS: Jeg har pyntet brettet med Tørkede klementinskiver, se innlegget HER.
Klementinmarmelade med vanilje er utrolig godt til ost og kjeks, og også på scones, rundstykker og croissanter osv. osv.
Tips:
♥ Bruk helst økologiske klementiner så du unngår for mye sprøytemiddel fra klementinskallet. Hvis du ikke har økologiske klementiner, er det i hvert fall viktig at du vasker dem godt før du bruker dem i marmeladen.
♥ Du bestemmer selv hvor mye appelsinskall du ønsker i marmeladen. Jeg synes det passer med skall fra ca 3 klementiner til denne porsjonen, som jeg snitter opp helt fint, men det går fint å bruke mindre mengde (eller mer).
♥ Ikke fjern eventuelle stener fra klementinene, men ha dem i kjelen og la de koke med. De bidrar nemlig til å tykne marmeladen. Du kan fjerne dem når marmeladen er ferdig kokt, før du har den på glass.
♥ For å unngå at marmeladen blir bitter bør du fjerne det hvite under klementinskallet mest mulig. Klementinmarmeladen blir best med klementiner som har tynt skall, synes jeg.
♥ I stedet for å rive skall og presse saften fra en halv sitron, kan du dele den halve sitronen i biter og ha i kjelen i sin helhet.
♥ Jeg bruker gjerne vaniljpasta, som jeg synes har veldig god vaniljesmak og som er billigere enn vaniljestang. Alternativt kan du snitte opp 1 vaniljestang og ha både frø og selve vaniljestangen i kjelen mens marmeladen koker. Det går også fint å bruke vaniljeekstrakt, men da får du ikke de små vaniljefrøene i marmeladen.
♥ Det er høyt sukkerinnhold i denne oppskriften, som gjør at det ferdigkokte syltetøyet blir skikkelig tykt og marmeladeaktig. Det vil da også uten problemer kunne oppbevares i romtemperatur uten å bli dårlig. Det går imidlertid fint å redusere sukkermengden helt ned til halve vekten av klementinene, altså her 300 g (jf. sukkermengden i tidligere publisert oppskrift på Klementinmarmelade).
♥ Husk at marmeladen blir en god del tykkere ved avkjøling. Hvis du er usikker på om marmeladen har kokt lenge nok, kan du sjekke tykkelsen ved å ha en spiseskje av det varme syltetøyet i kjøleskapet til det har blitt helt kaldt og så se hvor tykt marmeladen blir da. Dersom det skulle skje at marmeladen har kokt for lenge slik at du oppdager at den er helt stiv ved avkjøling (det har skjedd meg.. ), kan du ha marmeladen tilbake i kjelen, varme den opp på nytt og tynne ut med litt vann til ønsket konsistens.
♥ Klementinmarmeladen har god og lang holdbarhet.
Jeg elsker Klementinmarmelade sammen med havrekjeks og god ost... !
NAM!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 600 g klementiner (se tips)
♥ 3 dl vann
♥ 1/2 sitron
♥ 1 ss vaniljepasta (se tips)
♥ 600 g sukker (se tips)
Skrell klementinene. Del klementinbåtene på midten og ha dem i en kjele med vannet (inkluder steinene, se tips). Bruk en del av klementinskallet (jeg brukte skall av 3 klementiner, se tips) og snitt det opp i fine strimler. Ha appelsinskallet i kjelen.
Tilsett revet skall og saft fra en halv sitron (se tips).
Tilsett vaniljepasta (se tips) og deretter sukkeret.
Rør blandingen godt sammen.
Sett på varmen og la syltetøyet koke på middels varme mens du rører innimellom med en sleiv. Tilpass koketiden til klementinene har gått i oppløsning og marmeladen får ønsket tykkelse. Jeg kokte marmeladen min i ca. 1 time. Husk at marmeladen tykner mer ved avkjøling (se tips).
Avkjøl klementinmarmeladen litt før det has på rent syltetøyglass.
♥ Bruk helst økologiske klementiner så du unngår for mye sprøytemiddel fra klementinskallet. Hvis du ikke har økologiske klementiner, er det i hvert fall viktig at du vasker dem godt før du bruker dem i marmeladen.
♥ Du bestemmer selv hvor mye appelsinskall du ønsker i marmeladen. Jeg synes det passer med skall fra 3 klementiner til denne porsjonen, som jeg snitter opp helt fint, men det går fint å bruke mindre mengde (eller mer).
♥ For å unngå at marmeladen blir bitter bør du fjerne det hvite under klementinskallet mest mulig. Klementinmarmeladen blir best med klementiner som har tynt skall, synes jeg.
♥ Ikke fjern eventuelle stener fra klementinene, men ha dem i kjelen og la de koke med. De bidrar nemlig til å tykne marmeladen. Du kan fjerne dem når marmeladen er ferdig kokt, før du har den på glass.
♥ I stedet for å rive skall og presse saften fra en halv sitron, kan du dele den halve sitronen i biter og ha i kjelen i sin helhet.
♥ Jeg bruker gjerne vaniljepasta, som jeg synes har veldig god vaniljesmak og som er billigere enn vaniljestang. Alternativt kan du snitte opp 1 vaniljestang og ha både frø og selve vaniljestangen i kjelen mens marmeladen koker. Det går også fint å bruke vaniljeekstrakt, men da får du ikke de små vaniljefrøene i marmeladen.
♥ Det er høyt sukkerinnhold i denne oppskriften, som gjør at det ferdigkokte syltetøyet blir skikkelig tykt og marmeladeaktig. Det vil da også uten problemer kunne oppbevares i romtemperatur uten å bli dårlig. Det går imidlertid fint å redusere sukkermengden helt ned til halve vekten av klementinene (altså 300 g sukker til 600 g klementiner).
♥ Husk at marmeladen blir en god del tykkere ved avkjøling. Hvis du er usikker på om marmeladen har kokt lenge nok, kan du sjekke tykkelsen ved å ha en spiseskje av det varme syltetøyet i kjøleskapet til det har blitt helt kaldt og så se hvor tykt marmeladen blir da. Dersom det skulle skje at marmeladen har kokt for lenge slik at du oppdager at den er helt stiv ved avkjøling (det har skjedd meg.. ), kan du ha marmeladen tilbake i kjelen, varme den opp på nytt og tynne ut med litt vann til ønsket konsistens.
♥ Klementinmarmeladen har god og lang holdbarhet.
Skriv ny kommentar