Brukere online: 1413
Brukere i dag: 11464
Brukere siste 7 dager: 194629
Nå er tomatene i sesong!
Når cherrytomater bakes i ovnen på lav varme over lang tid, konsentreres smaken og de blir fantastisk søte og gode!
Jeg baker dem med litt olivenolje, flaksalt og hvitløk.
De bakte tomatene kan serveres umiddelbart eller legges på glass med olivenolje (og gjerne et par ekstra fedd med hvitløk), og oppbevares over lang tid.
Ovnsbakte cherrytomater ligner veldig på konfiterte tomater. Forskjellen handler i grunnen bare om mengden olje som brukes ved ovnsbakingen. Jeg bruker her bare litt olje på tomatene mens de bakes i ovnen, mens tomatene nærmest ligger i oljebad når de konfiteres. Når jeg imidlertid legger de ovnsbakte tomatene på glass med olje etterpå, blir jo ikke forskjellen så stor... 😊
Uansett - det er så mye godt du kan lage med ovnsbakte og konfiterte tomater!
Prøv på toast og i sandwich, til ost- og skinkefat, i pastaretter, salater, til tapas, på pizza, som tilbehør til stekt kjøtt og fisk osv... - så dette er noe du alltid burde ha i kjøleskapet!
Ingredienser:
♥ 500 g cherrytomater (se tips)
♥ 4 ss olivenolje
♥ 1 ts flaksalt
♥ litt kvernet pepper
♥ 10-15 fedd hvitløk (disse kastes etter baking)
Oppbevaring:
♥ ca. 2 dl extra virgin olivenolje
♥ 2 fedd hvitløk
Fremgangsmåte:
Finn frem tomatene og skyll dem godt.
Del dem på midten og legg dem utover på en bakepapirdekket stekeplate med snittsiden vendende opp.
Ringle over olivenolje.
Dryss over flaksalt og kvern over bare litt pepper.
Rens hvitløksfeddene og legg dem utover innimellom tomatene.
Sett platen midt i ovnen og bak tomatene ved 125°C (gjerne varmluft hvis du har denne funksjonen på ovnen din) i ca. 1,5 time (tid vil avhenge av størrelsen på tomatene).
Når tomatene er ferdige, skal de se inntørket ut på utsiden, men fortsatt være helt myke og saftige inni.
Kast hvitløksfeddene på stekeplaten som nå vil være brune og tørre.
Ovnsbakte tomater som du ikke bruker med en gang legges på et glass med lokk.
Ha gjerne også et par ferske hvitløksfedd i glasset. Hell god olivenolje på glasset slik at tomatene blir dekket.
Oppbevares i kjøleskapet til du vil bruke dem.
Tips:
♥ Mengdene i denne oppskriften er bare veiledende. Du kan ha så mange eller så få tomater i ovnen av gangen som du ønsker. Tilpass mengden olje og krydder.
♥ Det ser lekkert ut hvis du bruker en kombinasjon av røde og gule tomater, men det er ikke nødvendig.
♥ Hvitløksfeddene som jeg legger på stekeplaten sammen med tomatene, vil bli helt tørre etter stekingen og ikke gode å spise, så disse bare kaster jeg etterpå. Meningen med dem er bare å gi aroma til tomatene mens de er i ovnen. Jeg bruker nye, ferske hvitløksfedd i glasset som jeg oppbevarer de ovnsbakte tomatene i.
♥ Tomatene klapper litt sammen i ovnen når væsken i dem reduseres, så selv om du dekker et helt stekbrett med halve cherrytomater, blir det ikke så mye volum av dette til slutt. Glasset med lokk som jeg hadde de ferdigbakte tomatene på rommer ca. 0,5 liter. I tillegg fikk jeg en liten skål tomater som jeg brukte med en gang (se total mengde jeg fikk på bildet nedenfor).
♥ På glass med olje holder de ovnsbakte tomatene seg i flere uker i kjøleskapet.
♥ Oljen i glasset vil etter hvert ta smak av tomatene og hvitløken. NB! Når tomatene er brukt opp, må du ikke kaste olivenoljen! Den er nydelig å bruke i matlaging, enten det er til steking eller ovnsbaking av fisk, kjøtt eller grønnsaker, i pastasauser, i salatdressing eller bare som dipp til brød.
Tommel opp! 😃👍
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 500 g cherrytomater (se tips)
♥ 4 ss olivenolje
♥ 1 ts flaksalt
♥ litt kvernet pepper
♥ 10-15 fedd hvitløk (disse kastes etter baking)
Oppbevaring:
♥ ca. 2 dl extra virgin olivenolje
♥ 2 fedd hvitløk
Skyll tomatene og del dem på midten. Legg dem utover på en bakepapirdekket stekeplate med snittsiden vendende opp.
Ringle over olivenolje.
Dryss over flaksalt og kvern over bare litt pepper.
Rens hvitløksfeddene og legg dem utover innimellom tomatene.
Sett platen midt i ovnen og bak tomatene ved 125°C (gjerne varmluft hvis du har denne funksjonen på ovnen din) i ca. 1,5 time (tid vil avhenge av størrelsen på tomatene). Når tomatene er ferdige, skal de se inntørket ut på utsiden, men fortsatt være helt myke og saftige inni.
Kast hvitløksfeddene på stekeplaten som nå vil være brune og tørre.
Ovnsbakte tomater som du ikke bruker med en gang legges på et glass med lokk. Ha gjerne også et par ferske hvitløksfedd i glasset. Hell god olivenolje på glasset slik at tomatene blir dekket. Oppbevares i kjøleskapet.
♥ Mengdene i denne oppskriften er bare veiledende. Du kan ha så mange eller så få tomater i ovnen av gangen som du ønsker. Tilpass mengden olje og krydder.
♥ Det ser lekkert ut hvis du bruker en kombinasjon av røde og gule tomater, men det er ikke nødvendig.
♥ Hvitløksfeddene som jeg legger på stekeplaten sammen med tomatene, vil bli helt tørre etter stekingen og ikke gode å spise, så disse bare kaster jeg etterpå. Meningen med dem er bare å gi aroma til tomatene mens de er i ovnen. Jeg bruker nye, ferske hvitløksfedd i glasset som jeg oppbevarer de ovnsbakte tomatene i.
♥ Tomatene klapper litt sammen i ovnen når væsken i dem reduseres, så selv om du dekker et helt stekbrett med halve cherrytomater, blir det ikke så mye volum av dette til slutt. Glasset med lokk som jeg hadde de ferdigbakte tomatene på rommer ca. 0,5 liter. I tillegg fikk jeg en liten skål tomater som jeg brukte med en gang.
♥ På glass med olje holder de ovnsbakte tomatene seg i flere uker i kjøleskapet.
♥ Oljen i glasset vil etter hvert ta smak av tomatene og hvitløken. NB! Når tomatene er brukt opp, må du ikke kaste olivenoljen! Den er nydelig å bruke i matlaging, enten det er til steking eller ovnsbaking av fisk, kjøtt eller grønnsaker, i pastasauser, i salatdressing eller bare som dipp til brød.
Skriv ny kommentar