Solskinnsboller til 17. mai


Dryss farget kakestrøssel på melisglasuren, og vips så er Solskinnsbollene pyntet til 17. mai! 

Så enkelt kan det gjøres!  Smile  

 

 

Oppskriften gir 15 stk.

 

Ingredienser:

 5 dl melk
150 g smør
 125 g melis
50 g gjær
1 ts kardemomme
 750 g hvetemel

Fyll:
5 dl vaniljekrem 

Glasur:
3 dl melis
2-3 ss melk

Pynt:
kakestrøssel (se tips)

 

Fremgangsmåte:

Gjærdeig:

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (maks 37°C). 

Rør gjæren ut i den lunkne væsken. Bland i kardemomme og hvetemel. Elt deigen til den er smidig.

Deigen kan heves i 30-45 minutter, men det er ikke absolutt nødvendig med denne deigen her.


Forming og steking:

Form store, runde boller som legges på to bakepapirdekkede stekeplater. Jeg veide bollene for å få dem noenlunde jevnstore (100-120 gram deig per bolle). Klem bollene flate med hendene og la dem heve i 50 minutter.

Bruk fingrene til å trykke ned en dyp grop i hver av bollene.

Fyll hver av gropene med en stor spiseskje vaniljekrem.

Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca. 10-15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. 

Avkjøl bollene til de er helt kalde.


Pynting:

Rør sammen melisglasuren og smør den på de kalde bollene.

Dryss på kakestrøssel før melisglasuren stivner, slik at kakestrøsselet fester seg godt til bollene. 

 

 

Sørg for å ha noe god gjærbakst på bordet på 17. mai. Det er noe alle liker! 

 

 

Tips:

  Bruk helst hjemmelaget vaniljekrem, men ferdigkjøpt kan også brukes. 

Strøsselet jeg har brukt heter Flaggstrøssel (fra Dr Oetker). Jeg hadde dette i skapet og jeg tror ikke akkurat dette strøsselet selges i butikkene lenger, men det finnes andre varianter kakestrøssel i rødt, hvitt og blått (f eks miniperler).

 

 

Eller kjøp kakestrøssel med fargene hver for seg og lag din egen kakestrøsselmiks. Siden melisglasuren er hvit, trenger du i grunnen bare blått og rødt strøssel. 
 

Som all gjærbakst smaker bollene aller best samme dag, men de kan oppbevares til dagen etter. Pakk de i så fall godt inn i plast så de ikke blir tørre. Solskinnsbollene kan også fryses, men da helst uten melisglasur og strøssel.


Det enkle er ofte det beste! 

  Smile 

 




    

Solskinnsboller til 17. mai
Ingredienser

5 dl melk
150 g smør
125 g melis
50 g gjær
1 ts kardemomme
750 g hvetemel

Fyll:
5 dl vaniljekrem

Glasur:
3 dl melis
2-3 ss melk

Pynt:
kakestrøssel (se tips)

Fremgangsmåte

Gjærdeig:
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (maks 37°C). 

Rør gjæren ut i den lunkne væsken. Bland i kardemomme og hvetemel. Elt deigen til den er smidig.

Deigen kan heves i 30-45 minutter, men det er ikke absolutt nødvendig med denne deigen her.

Forming og steking:
Form store, runde boller som legges på to bakepapirdekkede stekeplater. Jeg veide bollene for å få dem noenlunde jevnstore (100-120 gram deig per bolle). Klem bollene flate med hendene og la dem heve i 50 minutter.

Bruk fingrene til å trykke ned en dyp grop i hver av bollene. Fyll hver av gropene med en stor spiseskje vaniljekrem.

Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca. 10-15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl bollene til de er helt kalde.

Pynting:
Rør sammen melisglasuren og smør den på de kalde bollene.

Dryss på kakestrøssel før melisglasuren stivner, slik at kakestrøsselet fester seg godt til bollene. 

Tips

  Bruk helst hjemmelaget vaniljekrem, men ferdigkjøpt kan også brukes. 

Strøsselet jeg har brukt heter Flaggstrøssel (fra Dr Oetker). Jeg hadde dette i skapet og jeg tror ikke akkurat dette strøsselet selges i butikkene lenger, men det finnes andre varianter kakestrøssel i rødt, hvitt og blått. Eller kjøp fargene hver for seg og lag din egen miks. Siden melisglasuren er hvit, trenger du i grunnen bare blått og rødt strøssel. 

Som all gjærbakst smaker bollene aller best samme dag, men de kan oppbevares til dagen etter. Pakk de i så fall godt inn i plast så de ikke blir tørre. Solskinnsbollene kan også fryses, men da helst uten melisglasur og strøssel.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift