Spiralloff

Annonse: Slikkepott.no(link is external)

Spiralloff er en norsk klassiker, som fremdeles er svært populær å sette frem på bordet når det skal være litt ekstra fint! 

Med sin runde, dekorative form, gjør brødet seg veldig godt på et koldtbord, eller til å lage lekre smørbrød av. Også perfekt å servere sammen med sommerens reker, grillmat eller salater.

Jeg er veldig glad i å servere luftig, pisket smør som tilbehør til spiralloffen. 

 

 

Denne oppskriften gir en veldig god og myk spiralloff!

 

 

Du trenger en brødform som er spesielt beregnet på å lage spiralloff. Jeg har brukt denne formen(link is external), som du får du kjøpt i den supre nettbutikken til Slikkepott.no(link is external)

 

 

Oppskriften gir 1 spiralloff. Du kan gjerne doble oppskriften hvis du har to spiralloff-former. 

 

Ingredienser: 

25 g smør
1 dl vann
1 dl melk
1 ts sukker
25 g gjær (eller 7 g tørrgjær)
1 egg
0,5 ts salt
400 g hvetemel

Til formen: 
25 g smør

 

Fremgangsmåte: 

Smelt smøret i en liten kjele sammen med melken. Ta kjelen av platen og tilsett vann og sukker. La blandingen avkjøles til den er lunken. 

Løs gjæren opp i væsken. La den stå og gjære i 15 minutter. 

Bland så inn lett sammenpisket egg. 

Bland saltet i hvetemelet og tilsett. Elt deigen jevn og smidig (jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok). 

La deigen heve lunt i 1 time.

 

 

 

Finn frem spiralloff-formen.

Pensle innsiden av begge halvdelene på formen med smeltet smør.

Kna den hevede deigen lett på bakebordet og form til en pølse som passer til formen.

Legg deigen i den ene halvdelen av formen.

 

 

Dekk med den andre halvdelen av formen og skyv de to klypene på plass. Klypene sørger for å holde formen sammen og at den står støtt. 

 

 

La spiralloffen etterheve lunt i ca. 1 time. Unngå å åpne opp formen underveis. 

Stek spiralloffen på nederste rille i ovnen ved 200°C i ca. 30 minutter (eventuelt litt lenger, se tips). 

 

 

La den ferdigstekte spiralloffen avkjøles på rist før du skjærer i den. 

 

 

Jeg lagde oppskriften i to runder slik at jeg fikk to spiralloff. 

 

 

 

 

Det er superpopulært å servere spiralloff med pisket smør! 

 

 

Tips:

Oppskriften gir 1 spiralloff. Du kan gjerne doble oppskriften hvis du har to spiralloff-former. 

Spiralloff-formen som du får kjøpt hos Slikkepott.no måler 30 cm i lengden. Den har et bra slipp-belegg på innsiden av formen, men jeg foretrekker likevel å pensle formen med smeltet smør for å være helt sikker på at brødet slipper formen når det er ferdigstekt. 

 

 

Du finner bakebollen med lokk HER (link is external)i nettbutikken til Slikkepott.no.

 

 

Risten jeg har brukt finner du HER(link is external) i nettbutikken til Slikkepott.no. 

 

 

Merk at spiralloffen skal stekes på nederste rille i ovnen. Steketiden kan variere noe fordi stekeovner er forskjellige. Det er meningen at spiralloffen skal være nokså lys i fargen, men dersom du synes at brødet er for lyst når steketiden er over, er det bare å sette på lokket igjen og steke brødet i noen minutter ekstra. 

Som all gjærbakst smaker spiralloff aller best samme dag den er laget. Det går fint å fryse brødet. 

 

God fornøyelse!  😊

 

 

     

Spiralloff
Ingredienser

​​​​​​​ 25 g smør
1 dl vann
1 dl melk
​​​​​​​​​​​​​​ 1 ts sukker
25 g gjær (eller 7 g tørrgjær)
1 egg
0,5 ts salt
400 g hvetemel

Til formen: 
25 g smør

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en liten kjele sammen med melken. Ta kjelen av platen og tilsett vann og sukker. La blandingen avkjøles til den er lunken. 

Løs gjæren opp i væsken. La den stå og gjære i 15 minutter. 

Bland så inn lett sammenpisket egg. Bland saltet i hvetemelet og tilsett. Elt deigen jevn og smidig (jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok). 

La deigen heve lunt i 1 time.

Finn frem spiralloff-formen. Pensle innsiden av begge halvdelene på formen med smeltet smør.

Kna den hevede deigen lett på bakebordet og form til en pølse som passer til formen. Legg deigen i den ene halvdelen av formen. Dekk med den andre halvdelen av formen og skyv de to klypene på plass. Klypene sørger for å holde formen sammen og at den står støtt. 

La spiralloffen etterheve lunt i ca. 1 time. Unngå å åpne opp formen underveis. 

Stek spiralloffen på nederste rille i ovnen ved 200°C i ca. 30 minutter (eventuelt litt lenger, se tips). 

La den ferdigstekte spiralloffen avkjøles på rist før du skjærer i den. 

Tips

Oppskriften gir 1 spiralloff. Du kan gjerne doble oppskriften hvis du har to spiralloff-former. 

Spiralloff-formen som du får kjøpt hos Slikkepott.no måler 30 cm i lengden. Den har et bra slipp-belegg på innsiden av formen, men jeg foretrekker likevel å pensle formen med smeltet smør for å være helt sikker på at brødet slipper formen når det er ferdigstekt. 

Merk at spiralloffen skal stekes på nederste rille i ovnen. Steketiden kan variere noe fordi stekeovner er forskjellige. Det er meningen at spiralloffen skal være nokså lys i fargen, men dersom du synes at brødet er for lyst når steketiden er over, er det bare å sette på lokket igjen og steke brødet i noen minutter ekstra. 

Som all gjærbakst smaker spiralloff aller best samme dag den er laget. Det går fint å fryse brødet. 

Kakekategori
Brødbakst
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift