Semulegrøt


En gammeldags, enkel og tradisjonsrik dessert på Det søte liv i dag!


"Semulegrøt" gir meg søte minner fra barndommen.  Dette var typisk noe moren min lagde som kveldskos til meg og søskene mine da vi var små (jeg mistenker henne for å ha hatt en egeninteresse her, for hun lagde nok en porsjon til seg selv også...  Wink  ) 

Semulegrøt er en utrolig barnevennlig grøt; mild i smaken og myk og behagelig i konsistensen når den er varm og nylaget. Moren min smaksatte semulegrøten med vanilje, kanel og en klype muskat, men dette kan sløyfes hvis du. Uten krydderet egner semulegrøt seg også veldig godt som babymat. Men vi ungene elsket å få servert semulegrøt langt utover babystadiet for å si det slik, og jeg må innrømme at jeg fortsatt er veldig glad i denne grøten.

 


Rester av den varme grøten som vi ikke fikk spist opp hadde moren min i en skål og satte i kjøleskapet. Dagen etter var konsistensen forvandlet til fast pudding - og jeg elsket å spise denne kald Smile  

 

Ingredienser:

♥ 1 liter helmelk
♥ 1,25 dl semulegryn
- -
♥ 2 ss smør
♥ 3 ss sukker (se tips)
♥ 0,5 ts vaniljesukker

Dryss (kan sløyfes):
♥ kanel/sukker
♥ muskat


Fremgangsmåte:

Ha 8 dl av melken i en tykkbunnet kjele og gi det et oppkok. Ta kjelen av platen

Ha resterende 2 dl av melken i en bolle og tilsett semulegrynene. Rør til en tykk, grøtete masse (se tips). Ha dette så i kjelen med den varme melken og rør så semulegrynene løser seg godt opp i melken.

Sett kjelen tilbake på platen og la blandingen småkoke under stadig omrøring i ca 10-15 min til du får en passe tykk grøt. Det er viktig å røre hele tiden, så grøten ikke svir seg i kjelen.

Ta kjelen av platen og bland i smør, sukker og vaniljesukker.

Fordel grøten i små serveringsboller. Dryss eventuelt over litt kanel og/eller en liten klype muskat.

 

 

Tips:

♥  Det er viktig å løse opp semulegryn i litt av melken før du har de i den varme melken, ellers vil det lett kunne danne seg klumper i grøten din som ikke løser seg opp så lett. Alternativt kan du ha semulegrynene i den kalde melken og varme opp det hele sammen mens du rører hele tiden.

♥ Skal du servere semulegrøt til de aller minste, holder det med sukkeret i grøten som smak. Babyer elsker semulegrøt!

 



♥  Som sagt forbinder jeg semulegrøt med en klype muskatdryss på toppen, men det vanligste er nok å drysse over kanel. Hvis du vil drysse sukker på toppen også, kan det lønne seg å redusere sukkermengden i grøten til 2 ss. Mange liker også å ha en liten smørklatt oppå semulegrøten slik man gjør med risengrynsgrøt. Jeg vet også at noen liker å servere grøten med rød saus. Selv liker jeg den best naturell med et lite muskatdryss, slik jeg er vant med hjemmefra.

 

 

Jeg er veldig fornøyd med at jeg hentet frem og tørket støv av denne desserten igjen. Jeg hadde faktisk nesten glemt hvor godt og enkelt det er å lage semulegrøt, men heretter skal jeg lage det oftere!

"Semulegrøt" er nydelig!

 

... særlig når den har blitt kald, synes jeg da  Wink
 

♥ ♥ ♥ ♥

Semulegrøt
Ingredienser

♥ 1 liter helmelk
♥ 1,25 dl semulegryn
- -
♥ 2 ss smør
♥ 3 ss sukker (se tips)
♥ 0,5 ts vaniljesukker

Dryss (kan sløyfes):
♥ kanel / sukker
♥ muskat

Fremgangsmåte

Ha 8 dl av melken i en tykkbunnet kjele og gi det et oppkok. Ta kjelen av platen

Ha resterende 2 dl av melken i en bolle og tilsett semulegrynene. Rør til en tykk, grøtete masse (se tips). Ha dette så i kjelen med den varme melken og rør så semulegrynene løser seg godt opp i melken.

Sett kjelen tilbake på platen og la blandingen småkoke under stadig omrøring i ca 10-15 min til du får en passe tykk grøt. Det er viktig å røre hele tiden, så grøten ikke svir seg i kjelen.

Ta kjelen av platen og bland i smør, sukker og vaniljesukker.

Fordel grøten i små serveringsboller. Dryss eventuelt over litt kanel og/eller en liten klype muskat.

Tips

♥  Det er viktig å løse opp semulegryn i litt av melken før du har de i den varme melken, ellers vil det lett kunne danne seg klumper i grøten din som ikke løser seg opp så lett. Alternativt kan du ha semulegrynene i den kalde melken og varme opp det hele sammen mens du rører hele tiden.

♥ Skal du servere semulegrøt til de aller minste, holder det med sukkeret i grøten som smak. Babyer elsker semulegrøt!

♥  Som sagt forbinder jeg semulegrøt med en klype muskatdryss på toppen, men det vanligste er nok å drysse over kanel. Hvis du vil drysse sukker på toppen også, kan det lønne seg å redusere sukkermengden i grøten til 2 ss. Mange liker også å ha en liten smørklatt oppå semulegrøten slik man gjør med risengrynsgrøt. Jeg vet også at noen liker å servere grøten med rød saus. Selv liker jeg den best naturell med et lite muskatdryss slik jeg er vant med hjemmefra.

Desserter
Sesong
Allergier og preferanser

4 kommentarer

Litt vanskelig å lage semulegrynsgrøt uten hvete, da semulegryn er et ekstrakt fra hvete. Men kanskje det finnes glutenfrie alternativer du kan prøve?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift