Brukere online: 2545
Brukere i dag: 33593
Brukere siste 7 dager: 200387
Det aller beste jordbærsyltetøyet lager du selv!
Nå er de norske jordbærene på sitt beste, og det er bare å sette i gang med å koke seg hjemmelaget syltetøy. Syltetøyet smaker nydelig nå, men det kommer til å smake enda bedre når det blir kaldt og surt høst- og vintervær ute.
Jeg lagde i tillegg hjemmebakt grovbrød etter min bestemors oppskrift.
Nybakt brød med hjemmelaget jordbærsyltetøy - mmmm, ja - man kan si at det har vært en bra søndag!
HJEMMELAGET JORDBÆRSYLTETØY
Ingredienser:
♥ 800 g jordbær
♥ 400 g syltesukker (se tips)
Fremgangsmåte:
Ha drøyt halvparten av jordbærene i en kjele. Mos dem med en stavmikser til en fin jordbærmos. Resten av jordbærene deler du opp i små biter før du har dem i kjelen (se tips).
Ha så i syltesukkeret.
Varm opp under omrøring og la syltetøyet småkoke i et par minutter, til sukkeret smelter og syltetøyet tykner.
Avkjøl syltetøyet litt før du har det på rene, varme glass (eller syltetøyskåler hvis du vil servere det med en gang).
Tips:
♥ Ved å mose halvpartene av jordbærene får du bedre tykkelse og fylde på syltetøyet. Det er opp til deg hvor store biter du vil dele resten av jordbærene i. Her delte jeg mine i nokså små biter, så det er ikke så mange hele jordbær i det ferdige syltetøyet.
♥ Merk at sukkermengden er veiledende. Jeg synes den angitte mengde er passe, men du må selv smake deg til hvor søtt syltetøy du liker.
♥ Det går fint å lage syltetøy av frosne jordbær dersom du skulle ha det i fryseren. Det vil ta litt lenger tid før de tiner, men følg for øvrig den samme fremgangsmåten som ovenfor.
♥ Syltesukker er sukker tilsatt pektin og fås kjøpt i de fleste velassorterte matvarebutikkene. Pektin gjør at syltetøyet tykner mer enn om du bruker vanlig sukker, men bortsett fra at syltetøyet blir litt tynnere, går det helt greit å lage syltetøy med vanlig sukker.
♥ Syltetøyet bør oppbevares kjølig. Syltetøy i åpen syltetøyskål bør spises opp i løpet av noen dager. Skal du oppbevare det over lengre tid, anbefaler jeg deg å fryse det ned enten i syltetøyglass (ikke fyll dem helt fulle ellers sprekker glassene i fryseren) eller i plastbokser.
♥ Denne porsjonen syltetøy er ikke så veldig stor og gir nok til to middels store syltetøyglass. Det er bare å gange opp oppskriften hvis du vil lage en større porsjon.
I tillegg deler jeg selvfølgelig gjerne også oppskriften på Bestemors brød!
Det skal jo egentlig bare være søte oppskrifter her på Det søte liv - men noen unntak i livet gjør man bare...
Det er mange minner forbundet med dette brødet, og jeg ser for meg bestemors kjøkken når det lukter av nybakte brød.
Jeg bakte dette brødet sammen med henne flere ganger da jeg var liten jente, og jeg er utrolig glad for at jeg sikret meg oppskriften.
Bestemors brød er et enkelt, men mykt og veldig godt og akkurat passe grovt brød.
Typisk matpakkebrød.
Brødet smaker fantastisk godt når det er helt nybakt - og da gjerne sammen med hjemmelaget jordbærsyltetøy.
Jeg håper du også vil få glede av oppskriften!
BESTEMORS BRØD
2 brød
Ingredienser:
♥ 25 g gjær
♥ 5 dl melk
♥ 5 dl vann
♥ 1 ss matolje
♥ 2 ts salt
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 5 dl grovt sammalt hvete
♥ 15 dl hvetemel
- -
♥ 2-3 dl hvetemel til utbaking
Pensling:
♥ 1 ss melk
♥ 1 ss vann
Fremgangsmåte:
Varm melk og vann til blandingen er lunken (maks 37 grader). Rør ut gjæren i væsken. Bland så i olje, salt og bakepulver og deretter det grove melet.
Rør deretter i hvetemelet. Det skal bli en bløt og klissete deig. Hev deigen i 1 time.
Bak ut to brød på melet kjøkkenbord.
Ha deigen i to brødformer som er dekket med bakepapir i bunnen. Du kan enten bruke to former som er like store og rommer 1,5 liter, eller du kan, som jeg har gjort her, bruke en form som rommer 2 liter og en mindre form som rommer 1 liter.
Etterhev brødene i ca. 30 minutter.
Pensle over brødene med melk som er blandet med litt vann. Prikk overflaten av brødene med en gaffel.
Stek brødene først midt i ovnen ved 175°C i 30 minutter. Øk deretter temperaturen til 210°C og stek videre i 15-30 minutter, til brødene er gylne og gjennomstekte (brød stekt i 1 liter form blir fortere gjennomstekt enn brød stekt i 2 liter form).
Tips:
♥ La brødene avkjøles litt før du skjærer i dem, så er det lettere å få tynne, fine brødskiver.
♥ Brødene er fine å fryse!
Nydelig hjemmebakt brød med hjemmelaget jordbærsyltetøy!
For meg er dette virkelig smaken av deilig, tradisjonsrik og vakker, norsk sommer!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
HJEMMELAGET JORDBÆRSYLTETØY
♥ 800 g jordbær
♥ 400 g syltesukker (se tips)
BESTEMORS BRØD
♥ 25 g gjær
♥ 5 dl melk
♥ 5 dl vann
♥ 1 ss matolje
♥ 2 ts salt
♥ 0,5 ts bakepulver
♥ 5 dl grovt sammalt hvete
♥ 15 dl hvetemel
- -
♥ 2-3 dl hvetemel til utbaking
Pensling:
♥ 1 ss melk
♥ 1 ss vann
HJEMMELAGET JORDBÆRSYLTETØY
Ha drøyt halvparten av jordbærene i en kjele. Mos dem med en stavmikser til en fin jordbærmos. Resten av jordbærene deler du opp i biter før du har dem i kjelen (se tips). Ha så i syltesukkeret.
Varm opp under omrøring og la syltetøyet småkoke i et par minutter, til sukkeret smelter og syltetøyet tykner. Avkjøl syltetøyet litt før du har det på rene, varme glass (eller syltetøyskåler hvis du vil servere det med en gang).
BESTEMORS BRØD
Varm melk og vann til blandingen er lunken (maks 37 grader). Rør ut gjæren i væsken. Bland så i olje, salt og bakepulver og deretter det grove melet. Rør deretter i hvetemelet. Det skal bli en bløt og klissete deig. Hev deigen i 1 time.
Bak ut to brød på melet kjøkkenbord. Ha deigen i to brødformer som er dekket med bakepapir i bunnen. Du kan enten bruke to former som er like store og rommer 1,5 liter, eller du kan, som jeg har gjort her, bruke en form som rommer 2 liter og en mindre form som rommer 1 liter. Etterhev brødene i ca. 30 minutter.
Pensle over brødene med melk som er blandet med litt vann. Prikk overflaten av brødene med en gaffel.
Stek brødene først midt i ovnen ved 175°C i 30 minutter. Øk deretter temperaturen til 210°C og stek videre i 15-30 minutter, til brødene er gylne og gjennomstekte (brød stekt i 1 liter form blir fortere gjennomstekt enn brød stekt i 2 liter form).
HJEMMELAGET JORDBÆRSYLTETØY
♥ Ved å mose halvpartene av jordbærene får du bedre tykkelse og fylde på syltetøyet. Det er opp til deg hvor store biter du vil dele resten av jordbærene i. Her delte jeg mine i nokså små biter, så det er ikke så mange hele jordbær i det ferdige syltetøyet.
♥ Merk at sukkermengden er veiledende. Jeg synes den angitte mengde er passe, men du må selv smake deg til hvor søtt syltetøy du liker.
♥ Det går fint å lage syltetøy av frosne jordbær dersom du skulle ha det i fryseren. Det vil ta litt lenger tid før de tiner, men følg for øvrig den samme fremgangsmåten som ovenfor.
♥ Syltesukker er sukker tilsatt pektin og fås kjøpt i de fleste velassorterte matvarebutikkene. Pektin gjør at syltetøyet tykner mer enn om du bruker vanlig sukker, men bortsett fra at syltetøyet blir litt tynnere, går det helt greit å lage syltetøy med vanlig sukker.
♥ Syltetøyet bør oppbevares kjølig. Syltetøy i åpen syltetøyskål bør spises opp i løpet av noen dager. Skal du oppbevare det over lengre tid, anbefaler jeg deg å fryse det ned enten i syltetøyglass (ikke fyll dem helt fulle ellers sprekker glassene i fryseren) eller i plastbokser.
♥ Denne porsjonen syltetøy er ikke så veldig stor og gir nok til to middels store syltetøyglass. Det er bare å gange opp oppskriften hvis du vil lage en større porsjon.
BESTEMORS BRØD
♥ La brødene avkjøles litt før du skjærer i dem, så er det lettere å få tynne, fine brødskiver.
♥ Brødene er fine å fryse!
2 kommentarer
Hei.
Hei.
Dette så godt ut og må prøves
Men jeg lurer på om er det noe man kan tilsette i syltetøyet for at det holder seg lengre på glass
I kjøleskap?
Beste brødene jeg har laget!
Beste brødene jeg har laget! Takk for oppskriften!
Skriv ny kommentar