Brukere online: 2206
Brukere i dag: 30640
Brukere siste 7 dager: 196147
"Cinnamon Flower Cake" er en dekorativ hvetekake formet som en stor hveteblomst, som faktisk er veldig lett å lage!
Tutorials (bilder som viser fremgangsmåte) på denne kaken har florert på Facebook nokså lenge, og helt siden jeg så dette tipset, har jeg hatt lyst til å prøve.
Jeg har fylt min hvetekake med smør, sukker og kanel, så smaken blir akkurat som vi kjenner den best. Men det er også veldig populært å fylle hvetekaken med Nutella sjokoladepålegg. Uansett hvilket fyll du bruker, blir fremgangsmåten den samme.
Tutorialen på denne kaken som jeg har sett har vært mest spredd på Facebook, er dette bildet, som stammer fra dette blogginnlegget.
Denne kaken er fylt med Nutella og er dessuten ørlite annerledes fordi den har stjernemønster i midten, men ellers er fremgangsmåten lik.
Men la oss starte med oppskriften. Du kan bruke hvilken som helst bolledeig du liker. En standard porsjon deig til Hveteboller som jeg har angitt nedenfor, gir en stor hvetekake som fyller hele stekeplaten.
Du kan også bruke deigen til Verdens beste boller som er veldig populær her på Det søte liv, men bruk da bare 2/3 av deigen, ellers blir kaken alt for stor. Det går også fint å dele deigen i 2 og lage 2 mindre og mer hendige hvetekaker, eller du kan bruke 2/3 av deigen til å lage denne kaken og trille runde boller av resten (se tips).
Her er altså grunnoppskriften på Hveteboller:
Ingredienser:
♥ 50 g gjær
♥ 100 g smør
♥ 3,5 dl melk
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ ca 600 g hvetemel
Fyll:
♥ 150 g smør
♥ 6 ss sukker
♥ 3 ss kanel
Pynt:
♥ 1 egg + litt melk til pensling (kan sløyfes)
♥ melisdryss
Fremgangsmåte:
Gjærdeigen:
Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret. Bland melken i smøret og varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Tilsett resten av smørmelken, sukker og kardemomme. Begynn så å blande i det meste av melet til en jevn deig. La deigen heve tildekket i ca 40 min. Ha deigen på bakebordet sammen med resten av melet og kna deigen smidig.
Forming av hvetekaken:
Del så deigen i 4 like store emner. Kjevle ut det første emnet til en sirkel som er ca 26-28 cm i diameter. Legg denne på en stekeplate som er dekket med bakepapir. Smør over mykt, romtemperert smør (ca 50 g). Dryss over 2 ss sukker og 1 ss kanel. Kjevle så ut det neste emnet til en like stor sirkel og legg oppå (se tips). Gjenta med å smøre over mykt smør og drysse over sukker og kanel. Kjevle ut det tredje emnet til enda en like stor sirkel og legg oppå det andre laget. Gjenta med å smøre over resten av smøret og drysse over resten av sukkeret og kanelen. Kjevle ut det siste emnet og legg på toppen.
Du har nå en fin, rund "kake" med kanelfylt deig i fire lag på stekeplaten. Marker en sirkel på midten av kaken ved å presse lett ned med glass eller lignende. Ta så en skarp kniv og skjær fra ytterkanten av sirkelmerket på midten av kaken og ut til kanten, så du får remser som starter ved sirkelen. Start med å dele kaken i 4. Del så hver av disse 4 delene i 3 eller 4 deler. Du får da 12 eller 16 remser (bildet ovenfor viser 16 deler, men jeg valgte å dele min opp i 12 deler).
Start så med å tvinne 2 og 2 remser mot hverandre og fest dem godt sammen i kanten. Dette ser da ut som "blomsterblader". Gjenta slik rundt hele kaken. Siden jeg delte min kake i 12 remser, fikk jeg 6 "blomsterblader".
I tillegg til at jeg delte kaken opp i kun 12 remser, passet jeg på å ha litt luft mellom remsene, for kaken hever seg godt i ovnen.
Her ser du bildet av hvetekaken min med blomstfasong før den ble satt inn i ovnen.
Sweet Cinnamon Flower Cake in the making. Instagram: @kristine_lifeissweet
Etterheving og steking:
Ikke la hvetekaken etterheve for lenge, også det for å unngå at kakebladene hever seg helt inn i hverandre. Jeg etterhevet min kake kun i maks 10 min. Pensle over kaken med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Stek hvetekaken så midt i ovnen ved 200°C i ca 25-30 min. Dekk over kaken med et stykke aluminiumsfolie på siste halvdelen av steketiden hvis du synes at kaken blir mørk på toppen (det gjorde jeg de siste 13 minuttene).
Slik så kaken min ut ferdigstekt:
Som du ser fyller den akkurat hele stekeplaten og bladene har hevet seg perfekt inn i hverandre!
Stor, myk og deilig og ikke minst vakker hvetekake!
Så lønner det seg å ha et stort kakefat! Jeg har et glassfat som er omtrent like stort som stekeplaten, og der fikk hvetekaken min perfekt plass!
Løsne kaken fra bakepapiret og flytt kaken forsiktig over på fatet. Det dufter så godt på kjøkkenet når denne kaken tas ut av ovnen, kan jeg love deg!
Se så stilig mønster det blir av kanelfyllet når man tvinner deigen.
Et melisdryss over kaken blir svært lekkert!
Ser deilig ut, eller hva??
Så er det bare å forsyne seg! Jeg synes en naturlig oppdeling var å gi ett blomsterblad til hver.
Det ga store, deilige stykker!
Skikkelig myk og saftig hvetekake (3 lag med smør-sukker-kanel gjør susen..!)
NAM! GIVE ME SOME!
Denne kaken forsvant på et blunk her hjemme - selv om den var stor!
Tips:
♥ Sirklene du kjevler ut bør være like store. Jeg har sett noen anbefale at man skjærer ut deigsirkler ved å merke av med en stor tallerken. Selv synes jeg det ikke hjelper særlig, fordi sirkelen endrer litt størrelse når du flytter den over på stekeplaten. Det jeg gjorde var å kjevle ut en sirkel som var ca like stor på øyemål, og så flyttet den over på stekeplaten. Der dro og tilpasset jeg den litt så den ble like stor som de andre.
♥ Vil du ha en stjerne i midten i stedet for en sirkel, er det bare å droppe å markere sirkelen og å skjære remsene nærmere inntil midten av kaken før du begynner å tvinne.
♥ Husk som sagt at hvetekaken hever en del under stekingen. Hvis du ikke har litt luft mellom remsene før stekingen, vil de heve seg så mye inn i hverandre at noe av det lekre mønsteret forsvinner.
♥ Det kan være lurt å lage 2 mindre kaker, eller lage 1 som er mindre ved bruk av 2/3 av deigen. Resten av deigen kan du trille vanlige boller av og steke i 10-12 min ved 230°C.
♥ Har du lyst til å lese et annet populært innlegg om denne kaken som også viser fremgangsmåte, kan du lese dette innlegget til Kakebua.
♥ Det går an å dele kaken opp i porsjoner og fryse ned!
Men antakelig forsvinner alt sammen og du må i stedet bake en ny!
♥ ♥ ♥ ♥
♥ 50 g gjær
♥ 100 g smør
♥ 3,5 dl melk
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ ca 600 g hvetemel
Fyll:
♥ 150 g smør
♥ 6 ss sukker
♥ 3 ss kanel
Pynt:
♥ 1 egg + litt melk til pensling (kan sløyfes)
♥ melisdryss
Gjærdeigen:
Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret. Bland melken i smøret og varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Tilsett resten av smørmelken, sukker og kardemomme. Begynn så å blande i det meste av melet til en jevn deig. La deigen heve tildekket i ca 40 min. Ha deigen på bakebordet sammen med resten av melet og kna deigen smidig.
Forming av hvetekaken:
Del så deigen i 4 like store emner. Kjevle ut det første emnet til en sirkel som er ca 26-28 cm i diameter. Legg denne på en stekeplate som er dekket med bakepapir. Smør over mykt, romtemperert smør (ca 50 g). Dryss over 2 ss sukker og 1 ss kanel. Kjevle så ut det neste emnet til en like stor sirkel og legg oppå (se tips). Gjenta med å smøre over mykt smør og drysse over sukker og kanel. Kjevle ut det tredje emnet til enda en like stor sirkel og legg oppå det andre laget. Gjenta med å smøre over resten av smøret og drysse over resten av sukkeret og kanelen. Kjevle ut det siste emnet og legg på toppen.
Du har nå en fin, rund "kake" med fylt deig i fire lag på stekeplaten. Marker en sirkel på midten av kaken ved å presse lett ned med glass eller lignende. Ta så en skarp kniv og skjær fra ytterkanten av sirkelmerket på midten av kaken og ut til kanten, så du får remser som går ut fra sirkelen. Start med å dele kaken i 4. Del så hver av disse 4 delene i 3 eller 4 deler. Du får da 12 eller 16 remser (jeg valgte å dele min opp i 12 deler).
Start så med å tvinne 2 og 2 remser mot hverandre og fest dem godt sammen i kanten. Dette ser da ut som "blomsterblader". Gjenta slik rundt hele kaken. Siden jeg delte min kake i 12 remser, fikk jeg 6 "blomsterblader". I tillegg til at jeg delte kaken opp i kun 12 remser, passet jeg på å ha litt luft mellom remsene, for kaken hever seg godt i ovnen.
Etterheving og steking:
Ikke la hvetekaken etterheve for lenge, også det for å unngå at kakebladene hever seg helt inn i hverandre. Jeg etterhevet min kake kun i maks 10 min. Pensle over kaken med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Stek hvetekaken så midt i ovnen ved 200°C i ca 25-30 min. Dekk over kaken med et stykke aluminiumsfolie på siste halvdelen av steketiden hvis du synes at kaken blir mørk på toppen (det gjorde jeg de siste 13 minuttene).
Så lønner det seg å ha et stort kakefat! Jeg har et glassfat som er omtrent like stort som stekeplaten, og der fikk hvetekaken min perfekt plass! Løsne kaken fra bakepapiret og flytt kaken forsiktig over på fatet.
Et melisdryss over kaken blir svært lekkert!
♥ Sirklene du kjevler ut bør være like store. Jeg har sett noen anbefale at man skjærer ut deigsirkler ved å merke av med en stor tallerken. Selv synes jeg det ikke hjelper særlig, fordi sirkelen endrer litt størrelse når du flytter den over på stekeplaten. Det jeg gjorde var å kjevle ut en sirkel som var ca like stor på øyemål, og så flyttet den over på stekeplaten. Der dro og tilpasset jeg den litt så den ble like stor som de andre.
♥ Vil du ha en stjerne i midten i stedet for en sirkel, er det bare å droppe å markere sirkelen og å skjære remsene nærmere inntil midten av kaken før du begynner å tvinne.
♥ Husk som sagt at hvetekaken hever en del under stekingen. Hvis du ikke har litt luft mellom remsene før stekingen, vil de heve seg så mye inn i hverandre at noe av det lekre mønsteret forsvinner.
♥ Det kan være lurt å lage 2 mindre kaker, eller lage 1 som er mindre ved bruk av 2/3 av deigen. Resten av deigen kan du trille vanlige boller av og steke i 10-12 min ved 230°C.
♥ Det går an å dele kaken opp i porsjoner og fryse ned!
2 kommentarer
Det hadde vært fint om "print
Det hadde vært fint om "print" knappen hadde blitt flytta til innafor oppskrifta nederst på sida. Slik den står nå så skriver den ut alt på sida. Det er ikkje alltid man har bruk for alt :-) Ellers elskar eg bloggen din :-) Har bakt mange av oppskriftene her inne, og dei er bestandig vellykka og kjempe gode. Fekk boka di til jul i fjor, å den er flittig bruka :-) Tusen takk :-)
Bakte denne idag, det ble
Bakte denne idag, det ble rååålekker. Neste gang skal jeg la den stå i et par minutter lengre, ble en anelse litt for lite stekt inni.
Skriv ny kommentar