Brukere online: 339
Brukere i dag: 2111
Brukere siste 7 dager: 195518
Julegeiter er herlig tradisjonsbakst fra Rogaland, som lages med sirup og en kombinasjon av hvetemel og rugmel.
Formen skal minne om geitas klover eller horn, og det varierer om de lages med hakk i begge ender eller bare i den ene enden.
Julegeitene får myk og bolleaktig konsistens og smaker søtt.
Nydelige med smør og brunost på!
Oppskriften gir 18 stk.
Ingredienser:
♥ 50 g gjær
♥ 6 dl helmelk
♥ 150 g smør
♥ 250 g mørk sirup
♥ 50 g sukker
♥ 2 egg
♥ 1 ts salt
♥ 300 g fint, siktet rugmel
♥ 900 g hvetemel
Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
Fremgangsmåte:
Smuldre gjæren i en bakebolle.
Ha melk, smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp på middels varme til smøret og sirup har smeltet.
Avkjøl blandingen til den er lunken (fingervarm).
Løs opp gjæren i væsken. Tilsett lett sammenvispede egg.
Bland salt med rugmelet og ha dette i bollen. Rør sammen. Tilsett så hvetemelet. Elt deigen med kjøkkenmaskin til den er fin og smidig.
La deigen heve lunt i 1 time.
Ha deigen på et lett melet kakebord. Del deigen i 18 emner (ca. 125 gram deig per stk).
Form hvert emne til avlange boller (ca 10 cm i lengden). Trykk dem litt flate og klipp et skikkelig stort og fint hakk i hver ende (eller i bare en ende hvis du foretrekker det).
Legg bollene på to bakepapirdekkede stekeplater.
Etterhev i 30 minutter.
Pensle over med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Du må klippe solide hakk i bollene, for husk at hakkene vokser sammen når bollene eser opp under stekingen.
Stek julegeitene midt i ovnen ved 220°C i 10-12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
Herlige, myke Julegeiter!
Julegeitene er aller best når de er nystekte!
Julegeiter er såpass myke og søte at de vel er mer bolleaktige enn rundstykker.
Supergode er de i hvert fall!
Nyt dem med smør og brunost på!
Tips:
♥ Julegeiter smaker aller best samme dag, som jo er tilfelle for alle typer gjærbakst. Deretter oppbevares de godt innpakket i plast, så de holder seg myke.
♥ De er kjempefine å fryse. Tin dem i så fall i romtemperatur, og gi varm dem deretter 5-10 minutter i ovnen ved 180°C, så smaker de som nystekte igjen.
Se også oppskrift på Sirupsboller og Laup med sirup.
Nybakte Julegeiter skal i følge tradisjonen spises på sengen på juledagsmorgenen - fordi det sikrer en god og fruktbar kornhøst!
Bedre å nyte en julegeit på sengen enn å slakte en julebukk, si...
Julegeiter er forresten nydelige hele året!
Kos deg! ♥
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 50 g gjær
♥ 6 dl helmelk
♥ 150 g smør
♥ 250 g mørk sirup
♥ 50 g sukker
♥ 2 egg
♥ 1 ts salt
♥ 300 g fint, siktet rugmel
♥ 900 g hvetemel
Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
Smuldre gjæren i en bakebolle.
Ha melk, smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp på middels varme til smøret og sirup har smeltet. Avkjøl blandingen til den er lunken (fingervarm). Løs opp gjæren i væsken. Tilsett lett sammenvispede egg.
Bland salt med rugmelet og ha dette i bollen. Rør sammen. Tilsett så hvetemelet. Elt deigen med kjøkkenmaskin til den er fin og smidig. La deigen heve lunt i 1 time.
Ha deigen på et lett melet kakebord. Del deigen i 18 emner (ca. 125 gram deig per stk).
Form hvert emne til avlange boller (ca 10 cm i lengden). Trykk dem litt flate og klipp et skikkelig stort og fint hakk i hver ende (eller i bare en ende hvis du foretrekker det).
Legg bollene på to bakepapirdekkede stekeplater.
Etterhev i 30 minutter.
Pensle over med egg som er pisket lett sammen med litt melk.
Stek julegeitene midt i ovnen ved 220°C i 10-12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
♥ Julegeiter smaker aller best samme dag, som jo er tilfelle for alle typer gjærbakst. Deretter oppbevares de godt innpakket i plast, så de holder seg myke.
♥ De er kjempefine å fryse. Tin dem i så fall i romtemperatur, og gi varm dem deretter 5-10 minutter i ovnen ved 180°C, så smaker de som nystekte igjen.
1 kommentar
Endelig fikk jeg laget…
Endelig fikk jeg laget julegeiter. De smakte nydelig. Skal lage mange av de til jul. ❤️❤️
Skriv ny kommentar