Lussekatter

Lussekatter må jo være det vakreste bakverket som finnes!

Lussekatter bakes til Luciadagen den 13. desember, og får sin vakre, gule farge av safran – verdens mest eksklusive krydder! Jeg bruker alltid rikelige mengder ekte safran (enten malt eller safrantråder) når jeg lager Lussekatter for å få den skikkelig gode smaken, og jeg koser meg med å forme deigen i forskjellige, dekorative fasonger.

Oppskriften gir ca 30 stk.

 

Ingredienser: 

200 g smør
5 dl melk
1 g malt safran (eller 1 ss safrantråder)
100 g gjær
1 egg
3 dl sukker
2 ts kardemomme
1,5 liter hvetemel

Pensling og pynt:
2 egg
1 ss melk
rosiner

 

Fremgangsmåte: 

Smelt smøret. Bland med melken og varm opp blandingen til den er lunken (fingervarm).

Tilsett safran. Bruker du safrantråder, knuses de først lett med litt sukker.

 

 

Smuldre gjæren i en bakebolle, ha litt av smørmelken i bakebollen og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett resten av smørmelken, lett sammenpisket egg, sukker og kardemomme. Begynn så å blande inn det meste av melet og elt deigen til en jevn og smidig deig.

La deigen heve tildekket i 1 time.

 

 

Ha deigen på bakebordet sammen med resten av melet og kna deigen smidig. Form Lussekatter i ulike fasonger og legg dem på bakepapirkledde stekeplater. Etterhev i ca. 15 minutter.

Stikk rosiner i bollene til pynt, og pensle over bollene med egg som er pisket lett sammen med litt melk.

Stek bollene midt i ovnen ved 200 °C i 10–15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.

 

 

 

Tips: 

1 ss safran høres mye ut, men denne mengden brukes dersom du har ekte safrantråder. Disse støtes da i morter sammen med sukkerbit eller en spiseskje sukker. Jeg pleier å kjøpe ekte safran når jeg er i utlandet (lett å få kjøpt i landene rundt Middelhavet) og i delikatessebutikker i Norge. Hvis du derimot kjøper ferdig pulverisert safran, holder det med mindre menge. 0,5 gram er det vanlige, men vil du ha skikkelig god safransmak bør du bruke 1 gram.

Et smart triks er å etterheve gjærbakst over vannbad. Kok opp en stor kjele med vann og sett stekeplaten med bollene over kjelen. Dampen gjør at bollene hever flott allerede etter ca. 15 min.

Lussekatter er fine å fryse, så disse kan du lage i forveien og f.eks. tine opp til frokosten den 13. desember!:-)

Se også Luciaboller (Lussekatter med kesam), Lusseboller, Safranboller og mange flere varianter bakst til Luciadagen HER på Det søte liv.

Svart senter natten seg

I stall og stue

Solen har gått sin vei,

Skyggene truer

Inn i vårt mørke hus

Stiger med tente lys,

Sankta Lucia Sankta Lucia

 

 

       

Lussekatter
Ingredienser

200 g smør
5 dl melk
1 g malt safran (eller 1 ss safrantråder)
100 g gjær
1 egg
3 dl sukker
2 ts kardemomme
1,5 liter hvetemel

Pensling og pynt:
2 egg
1 ss melk
rosiner

Fremgangsmåte

Smelt smøret. Bland med melken og varm opp blandingen til den er lunken (fingervarm). Tilsett safran. Bruker du safrantråder, knuses de først lett med litt sukker. Smuldre gjæren i en bakebolle, ha litt av smørmelken i bakebollen og rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett resten av smørmelken, lett sammenpisket egg, sukker og kardemomme. Begynn så å blande inn det meste av melet og elt deigen til en jevn og smidig deig. La deigen heve tildekket i 1 time.

Ha deigen på bakebordet sammen med resten av melet og kna deigen smidig. Form Lussekatter i ulike fasonger og legg dem på bakepapirkledde stekeplater. Etterhev i ca. 15 minutter.

Stikk rosiner i bollene til pynt, og pensle over bollene med egg som er pisket lett sammen med litt melk.

Stek bollene midt i ovnen ved 200 °C i 10–15 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.

Tips

1 ss safran høres mye ut, men denne mengden brukes dersom du har ekte safrantråder. Disse støtes da i morter sammen med sukkerbit eller en spiseskje sukker. Jeg pleier å kjøpe ekte safran når jeg er i utlandet (lett å få kjøpt i landene rundt Middelhavet) og i delikatessebutikker i Norge. Hvis du derimot kjøper ferdig pulverisert safran, holder det med mindre menge. 0,5 gram er det vanlige, men vil du ha skikkelig god safransmak bør du bruke 1 gram.

Et smart triks er å etterheve gjærbakst over vannbad. Kok opp en stor kjele med vann og sett stekeplaten med bollene over kjelen. Dampen gjør at bollene hever flott allerede etter ca. 15 min.

Lussekatter er fine å fryse, så disse kan du lage i forveien og f.eks. tine opp til frokosten den 13. desember!:-)

Se også Luciaboller (Lussekatter med kesam), Lusseboller, Safranboller og mange flere varianter bakst til Luciadagen HER på Det søte liv.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

4 kommentarer

Hei!
I oppskriften "Lussekatter" står det 100g gjær. Er det riktig?
Mvh Berit

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift