Brukere online: 2097
Brukere i dag: 23878
Brukere siste 7 dager: 196126
Oppskriften på "12'øres" stammer fra Dampbageriet i Kristiansand. Mange kristiansandere som bor utenbys stikker innom "Dampen" fordi de bare MÅ HA en ekte "12'øres" med kokos.
Folk som ikke er sørlendinger vil kanskje kalle dem for "Skoleboller", men det er ikke helt det sammen. Bollene på bildet er delvis strødd med melis (høyre side på fatet) og med sukker og kokos (venstre side på fatet). Hos Dampbageriet fås bollene også kjøpt med melisglasur og et tykt lag hakkede nøtter og kokos. Navnet på "12'øres" stammer ganske enkelt fra prisen, og det forteller mye om hvor lenge de har vært i produksjon.
Oppskriften gir 20 stk.
50 g gjær
200 g smør
5 dl helmelk
3 dl sukker
ca 16,5 dl hvetemel
3 dl rosiner
Fyll:
5 dl vaniljekrem (Piano)
Pynt:
sukker
kokos
hakkede nøtter
melis
Smuldre gjæren i en bakebolle. Smelt smøret i en kjele. Ha i melken og varm opp til blandingen er lunken (37°C). Løs opp gjæren i noe av væsken. Tilsett resten av væsken og sukkeret. Elt inn hvetemel til du får en jevn gjærdeig. La deigen heve til dobbel størrelse.
Ta deigen på bakebordet og kna inn rosinene. Del deigen i 20 like store emner. Form dem til runde boller som deretter trykkes flate med hendene. Legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. Etterhev i 30 min.
Trykk ned et stort hull i midten av hver bolle. Fyll hvert hull med en spiseskje vaniljekrem. Strø sukker og kokos over bollene hvis du ønsker.
Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i 10 min. Avkjøles. Bollene som ikke er strødd med sukker og kokos før steking kan pyntes med melisglasur og en blanding av kokos og hakkede nøtter, eller du kan bare gi dem et enkelt, lite melisdryss.
Oppskriften er hentet fra boken "Gi oss i dag" (J.M. Stenersens forlag, 2006). Boken er en samling bakeoppskrifter med bidrag fra kjente bakere og konditorier over hele landet. Du finner 5 kakeoppskrifter fra detsoteliv.no i boken. Inntektene fra boksalget går til Kirkens Bymisjon.
Skriv ny kommentar