Valentinesboller

Valentinesboller
Ingredienser

50 g gjær
100 g smør
3,5 dl melk
1 dl sukker
1 ts kardemomme
600 g hvetemel

Fyll:
5 dl vaniljekrem

Pensling:
1 egg

Pynt:
rosa melis (se tips)
vann eller 1 eggehvite (se tips)

Fremgangsmåte

Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret. Bland melken i smøret og varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Tilsett resten av smørmelken, sukker og kardemomme. Begynn så å blande i det meste av melet til en jevn deig. La deigen heve tildekket i ca 40 min.

Kjevle ut deigen på lett melet bakebord til ca 0,5 cm tykkelse. Stikk ut mellomstore hjerter med pepperkakeform. Legg sammen to og to hjerter med en klatt vaniljekrem i midten. Klem godt sammen kantene så ikke vaniljekremen renner ut av bollene under stekingen. (NB! Dette er viktig!)

Legg hjertene på bakepapirdekkede stekeplater med litt avstand imellom og la de heve i 20 min. Pensle over med egg og stek bollene gyldne midt i ovnen ved 230°C i ca 10 min.

Avkjølte boller pyntes med rosa melisglasur.

Tips

Rosa melisglasur med jordbærsmak fås kjøpt i velassorterte matbutikker (fra Dansukker). Du kan alternativt bruke vanlig melisglasur som du farger rosa med rød konditorfarge. Merk at melisglasur laget med eggehvite blir stivere når glasuren størkner enn vanlig melisglasur laget med vann.

- -

HISTORIEN BAK VALENTINESDAGEN

Valentinesdagen oppstod på romerrikets tid. I det gamle Roma var 14. februar den dag da man hedret Juno, de romerske guders og gudinners dronning. Romerne kjente henne også som kvinnens og ekteskapets gudinne. Dagen etter, 15. februar, startet feiringen av en fest til ære for Lupercalia.

Unge gutter og jenter levde strengt atskilt. Imidlertid ble det praktisert en skikk som omfattet navnetrekking. Kvelden før Lupercalia-festen begynte ble navnene til de romerske pikene skrevet på papirlapper og plassert i krukker. Hver av guttene trakk så et navn fra krukken som han så ble ”partner” med så lenge festen varte. Noen ganger varte parforholdet et helt år, og ofte endte det med forelskelse og ekteskap.

Under keiser Claudius II ble Roma innblandet i mye blodig og upopulær krigføring. ”Claudius den onde” fikk etter hvert problemer med å få nye frivillige til sine militære styrker. Han mente at grunnen var at romerne nølte med å forlate sine kjærester og familier, og gikk til det skritt å oppheve alle forlovelser og ekteskap i Roma.

Den gode St. Valentine var en tempelprest i Roma. Sammen med St. Marius kom han de kristne martyrene til unnsetning ved å vie forelskede par i all hemmelighet. For denne gode gjerning ble han arrestert og slept fram til Romas prefekt, som idømte ham døden ved klubbing og halshugging. Han døde som martyr den 14. februar i ca. år 270.

Kakekategori
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift