Brukere online: 112
Brukere i dag: 1556
Brukere siste 7 dager: 195580
Biff Stroganoff er en klassisk biffgryte, som sies å ha sitt opphav fra den russiske tsartiden. Retten er oppkalt etter den styrtrike Stroganov-familien. Den første offisielle, nedskrevne versjonen av oppskriften finnes visst nok i den berømte, russiske kokeboken med oversatt tittel: "A Gift to Young Housewives" fra 1871, skrevet av Elena Molokhovets.
I motsetning til langtidskokte kjøttgryter der det gjerne brukes høyrygg av storfe (se for eksempel Boeuf bourguignon, Sosekjøtt, Tomatisert kjøttgryte og Gulasj), skal Biff Stroganoff lages med biffkjøtt av så mør og god kvalitet at tilberedelsestiden blir kort. Jeg bruker ytrefilet av storfe, som har mye smak, men du kan gjerne bruke indrefilet også. Skjær biffkjøttet i strimler, som stekes sammen med løk, hvitløk og sopp og deretter kokes møre i god oksekraft. Den gode smaken på sausen kommer av en solid klatt crème fraîche og grovkornet sennep!
Biff Stroganoff serveres helst med hjemmelaget potetmos, men kokt ris eller pasta går også an.
Oppskriften gir 3 porsjoner.
Ingredienser:
♥ 500 g ytrefilet av storfe (eller annet mørt biffkjøtt)
♥ 1 ss olje
♥ 2 ss smør
♥ 1 løk
♥ 3 fedd hvitløk
♥ 300 g aromasopp
♥ 2,5 dl oksekraft (eller utblandet oksefond eller -buljong, se tips)
♥ 1 ss hvetemel
♥ 1 dl vann
♥ 1 dl crème fraîche
♥ 1 stor ss grovkornet sennep (se tips)
♥ kvernet salt og pepper
Servering:
♥ litt persille
♥ hjemmelaget potetmos
Fremgangsmåte:
Finn frem ingrediensene.
Skjær biffkjøttet i tynne skiver. Rens løken, del den på midten, og skjær hver halvdel i skiver.
Skjær også hvitløksfedd og soppen i tynne skiver.
Start med å brune kjøttet i olje i en panne. Bruk høy varme slik at kjøttet raskt får en god stekeskorpe.
Ta kjøttet ut av pannen og sett det til side (la fettet bli igjen i pannen). Ha smøret i pannen og tilsett løk, hvitløk og sopp. La dette steke i smøret i noen minutter på middels varme, til løken blir myk og gyllen.
Ha så det brunede kjøttet tilbake i pannen og bland sammen.
Tilsett oksekraft.
Ha mel og vann i et glass og rør til melet løser seg opp. Ha denne jevningen deretter i pannen (se tips).
Tilsett også crème fraîche og sennep.
Varm opp på middels varme og la gryten småkoke i ca. 5 minutter, mens du rører i den innimellom.
Smak til med kvernet salt og pepper. Dryss over litt persille rett før servering.
Serveres med hjemmelaget potetstappe, kokt ris eller pasta.
Biff Stroganoff er en rett som er populær i mange land og som lages i litt ulike varianter.
Denne varianten er i hvert fall kjempegod!
Tips:
♥ Jeg har her brukt ferdigkjøpt, konsentrert oksekraft. Du kan alternativt bruke oksefond (1 stk fond du chef, kjøtt) eller kjøttbuljong som du løser opp i varmt vann.
♥ Pass på at du løser opp melet ordentlig i vannet før du tilsetter blandingen i sausen, slik at du ikke får melklumper i sausen. Hell jevningen gjennom en liten sikt hvis du vil være helt sikker på at du unngår klumpene. 😊
♥ Grovkornet sennep gir syre og smak på sausen, og gjør den veldig god. Jeg bruker en skikkelig stor spiseskje! 😃 Grovkornet sennep gir dessuten lekre, små, synlige sennepsfrø i sausen, men for smakens del, går det også fint å bruke vanlig dijonsennep.
♥ Du kan gjerne tilsette 0,5 dl hvitvin i sausen sammen med sennep.
♥ Jeg anbefaler å servere Biff Stroganoff sammen med hjemmelaget potetmos. Du finner en helt super oppskrift på Klassisk potetmos HER. Se også oppskrift på nydelig Mandelpotetstappe med hvitløk og smør.
♥ Kanskje servere Jordbær Romanoff til dessert? 😀
♥
Velbekomme! 😋
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 500 g ytrefilet av storfe (eller annet mørt biffkjøtt)
♥ 1 ss olje
♥ 2 ss smør
♥ 1 løk
♥ 3 fedd hvitløk
♥ 300 g aromasopp
♥ 2,5 dl oksekraft (eller utblandet oksefond eller -buljong, se tips)
♥ 1 ss hvetemel
♥ 1 dl vann
♥ 1 dl crème fraîche
♥ 1 stor ss grovkornet sennep (se tips)
♥ kvernet salt og pepper
Servering:
♥ litt persille
♥ hjemmelaget potetmos
Finn frem ingrediensene.
Skjær biffkjøttet i tynne skiver. Rens løken, del den på midten, og skjær hver halvdel i skiver.
Skjær også hvitløksfedd og soppen i tynne skiver.
Start med å brune kjøttet i olje i en panne. Bruk høy varme slik at kjøttet raskt får en god stekeskorpe.
Ta kjøttet ut av pannen og sett det til side (la fettet bli igjen i pannen). Ha smøret i pannen og tilsett løk, hvitløk og sopp. La dette steke i smøret i noen minutter på middels varme, til løken blir myk og gyllen.
Ha så det brunede kjøttet tilbake i pannen og bland sammen.
Tilsett oksekraft. Ha mel og vann i et glass og rør til melet løser seg opp. Ha denne jevningen deretter i pannen (se tips). Tilsett også crème fraîche og sennep.
Varm opp på middels varme og la gryten småkoke i ca. 5 minutter, mens du rører i den innimellom.
Smak til med kvernet salt og pepper. Dryss over litt persille rett før servering.
Serveres med hjemmelaget potetstappe, kokt ris eller pasta.
♥ Jeg har her brukt ferdigkjøpt, konsentrert oksekraft. Du kan alternativt bruke oksefond (1 stk fond du chef, kjøtt) eller kjøttbuljong som du løser opp i varmt vann.
♥ Pass på at du løser opp melet ordentlig i vannet før du tilsetter blandingen i sausen, slik at du ikke får melklumper i sausen. Hell jevningen gjennom en liten sikt hvis du vil være helt sikker på at du unngår klumpene. 😊
♥ Grovkornet sennep gir syre og smak på sausen, og gjør den veldig god. Jeg bruker en skikkelig stor spiseskje! 😃 Grovkornet sennep gir dessuten lekre, små, synlige sennepsfrø i sausen, men for smakens del, går det også fint å bruke vanlig dijonsennep.
♥ Du kan gjerne tilsette 0,5 dl hvitvin i sausen sammen med sennep.
♥ Jeg anbefaler å servere Biff Stroganoff sammen med hjemmelaget potetmos. Du finner en helt super oppskrift på Klassisk potetmos HER. Se også oppskrift på nydelig Mandelpotetstappe med hvitløk og smør.
♥ Kanskje servere Jordbær Romanoff til dessert? 😀
Skriv ny kommentar