Brukere online: 2400
Brukere i dag: 35167
Brukere siste 7 dager: 196634
Hei,
I dag vil jeg dele med dere en matrett som har vært en av mine yndlingsretter gjennom oppveksten. Dette er en indisk risrett som består av basmatiris, kjøttdeig, spinat, løk, hvitløk, kokosmelk og masse krydder, som gjør risretten veldig smakfull uten at den blir sterk.
Serveres gjerne sammen med en indisk gulrotsalat og mango chutney.
Jumbooserie Khichri er ikke en rett som du finner på typiske, indiske restauranter. Moren min var parsi, som er en liten gruppe indere som stammer fra et folk som emigrerte fra Persia (Iran) til India for over tusen år siden, så Parsi food er inspirert fra både det indiske og iranske kjøkkenet. Utrolig god mat, og jeg tror ikke det er uten grunn at jeg ofte har hørt uttrykket
"Parsi people are very good eaters..." 😄
Oppskriften nedenfor er en stor porsjon, så du trenger en stor kjele (den jeg bruker rommer ca. 10 liter).
Jeg anbefaler deg å halvere oppskriften første gang du tester ut oppskriften.
Ingredienser:
♥ 3 løk
♥ 2 store, hele hvitløk (ja, hele hvitløk, se tips)
♥ 6 ss nøytral olje
♥ 3 ts hel spisskummen (se tips)
♥ 2 ts malt spisskummen (se tips)
♥ 4 ts malt koriander
♥ 2 ts malt gurkemeie
♥ 1 ts malt chilipulver
♥ 4 ts bukkehornkløver (se tips)
♥ 2 ss flaksalt
♥ 5 dl basmatiris
♥ 800 g kjøttdeig
♥ 1 liter vann
♥ 400 g fersk spinat
♥ 450 g frossen spinat
♥ 6,5 dl kokosmelk
♥ kvernet salt og pepper
Servering:
♥ indisk gulrotsalat
♥ mango chutney
♥ naan
Fremgangsmåte:
Finn frem ingrediensene.
Kutt opp løk og hvitløksfedd og ha i en kjele sammen med godt med olje. Tilsett krydderet.
La dette steke på middels varme i noen minutter, til løken blir blank og myk og blander seg godt med krydderet.
Ha risen i gryten.
Bland godt. La risen steke sammen med løken og krydderet i et par minutter.
Stek opp kjøttdeigen i en panne for seg med olje.
Ha den stekte kjøttdeigen i kjelen med risen og bland godt.
Hell i vannet og varm opp. Tilsett først fersk spinat, litt om gangen.
Det virker som veldig mye spinat i starten, men spinatbladene klapper sammen etter hvert som de varmes opp slik at du kan fylle på med mer spinat.
Når all den ferske spinaten er blandet inn i gryten, tilsettes frossen spinat og kokosmelk.
Bland godt sammen.
La det hele småkoke på middels varme i ca. 15 minutter. Rør i kjelen av og til.
Ta kjelen av platen, sett på lokk og la risen stå slik og svelle i ca. 10 minutter. Risen skal nå være myk og gjennomkokt, men ikke grøtete.
Smak til med mer kvernet salt og pepper.
Ha risretten over i en stor serveringsbolle.
Serveres varm, og gjerne med indisk gulrotsalat og mango chutney som tilbehør.
Kjempegod indisk gryterett! 😊
Tips:
♥ Det er helt riktig at det skal være 2 hele hvitløk i denne retten (ikke to fedd). Faktisk har moren min skrevet i sin oppskrift at det skal være 16 fedd hvitløk, og det i en mye mindre porsjon enn denne her.
Jeg synes det ble litt drøyt å bruke 2 x 16 fedd hvitløk, og synes resultatet ble veldig bra med to hele hvitløk, men hvis du vil, kan du altså bruke opp til 32 fedd! 😃 Husk at hvitløken blir mild på smak ved varmebehandling.
♥ Jeg har tatt bilder av krydderet jeg har brukt nedenfor. De fleste finner du i vanlige, norske matbutikker.
Malt gurkemeie, koriander og spisskummen finner du i de fleste matbutikkene.
Her har du malt gurkemeie og koriander i litt andre pakninger. I midten chilipulver.
Merk at det brukes både malt spisskummen og hel spisskummen.
♥ Det kan være litt vanskeligere å få tak i bukkehornkløver, som selges som tørkede blader (kalles også mehti). Jeg har kjøpt dette hos Oda i krydderserien til Masala Magic. Kan også bestilles i egen nettbutikk, se HER.
Ikke forveksle bukkehornkløver-blader med bukkehornkløver-frø, som har en annen og sterkere smak.
♥ Se oppskrift på Mangochutney med chili og rosiner. Mango chutney fås ellers kjøpt i de fleste norske matbutikker. Jeg liker veldig godt denne på smak:
♥ Jeg pleier å lage en stor porsjon av denne risretten fordi den er kjempefin å fryse ned i mindre porsjoner.
♥
God fornøyelse! 😊
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 3 løk
♥ 2 store, hele hvitløk (ja, hele hvitløk, se tips)
♥ 6 ss nøytral olje
♥ 3 ts hel spisskummen (se tips)
♥ 2 ts malt spisskummen (se tips)
♥ 4 ts malt koriander
♥ 2 ts malt gurkemeie
♥ 1 ts malt chilipulver
♥ 4 ts bukkehornkløver (se tips)
♥ 2 ss flaksalt
♥ 5 dl basmatiris
♥ 800 g kjøttdeig
♥ 1 liter vann
♥ 400 g fersk spinat
♥ 450 g frossen spinat
♥ 6,5 dl kokosmelk
♥ kvernet salt og pepper
Servering:
♥ indisk gulrotsalat
♥ mango chutney
♥ naan
Finn frem ingrediensene.
Kutt opp løk og hvitløksfedd og ha i en kjele sammen med godt med olje. Tilsett krydderet. La dette steke på middels varme i noen minutter, til løken blir blank og myk og blander seg godt med krydderet.
Ha risen i gryten og bland godt. La risen steke sammen med løken og krydderet i et par minutter.
Stek opp kjøttdeigen i en panne for seg med olje (ca. 2 ss). Ha den stekte kjøttdeigen i kjelen med risen og bland godt.
Hell i vannet og varm opp. Tilsett først fersk spinat, litt om gangen. Det virker som veldig mye spinat i starten, men spinatbladene klapper sammen etter hvert som de varmes opp slik at du kan fylle på med mer spinat.
Når all den ferske spinaten er blandet inn i gryten, tilsettes frossen spinat og kokosmelk.
Bland godt sammen og la det hele småkoke på middels varme i ca. 15 minutter. Rør i kjelen av og til.
Ta kjelen av platen, sett på lokk og la risen stå slik og svelle i ca. 10 minutter. Risen skal nå være myk og gjennomkokt, men ikke grøtete. Smak til med mer kvernet salt og pepper.
Serveres varm, og gjerne med indisk gulrotsalat og mango chutney som tilbehør.
♥ Det er helt riktig at det skal være 2 hele hvitløk i denne retten (ikke to fedd). Faktisk har moren min skrevet i sin oppskrift at det skal være 16 fedd hvitløk, og det i en mye mindre porsjon enn denne her. Jeg synes det ble litt drøyt å bruke 2 x 16 fedd hvitløk, og synes resultatet ble veldig bra med to hele hvitløk, men hvis du vil, kan du altså bruke opp til 32 fedd! 😃 Husk at hvitløken blir mild på smak ved varmebehandling.
♥ Jeg har tatt bilder av krydderet jeg har brukt nedenfor. De fleste finner du i vanlige, norske matbutikker. Merk at det brukes både malt spisskummen og hel spisskummen.
♥ Det kan være litt vanskeligere å få tak i bukkehornkløver, som selges som tørkede blader (kalles mehti). Jeg har kjøpt dette hos Oda i krydderserien til Masala Magic. Kan også bestilles i egen nettbutikk, se HER. Ikke forveksle bukkehornkløver-blader med bukkehornkløver-frø, som har en annen og sterkere smak.
♥ Se oppskrift på Mangochutney med chili og rosiner. Mango chutney fås ellers kjøpt i de fleste norske matbutikker.
♥ Jeg pleier å lage en stor porsjon av denne risretten fordi den er kjempefin å fryse ned i mindre porsjoner.
1 kommentar
Hei. Takk for oppskriften,…
Hei.
Takk for oppskriften, det høres kjempegodt ut. Men nå er jeg blitt fortalt at vi ikke skal varmebehandle spinat mer enn én gang, da den inneholder stoffer som ikke er bra, kan den byttes ut med noe annet?
Dette skriver Mattilsynet:
Oppvarming øker dannelse av nitritt
Omdannelsen av nitrat til nitritt skjer ved lav hastighet, men når produktene varmes opp øker omdannelsen fra nitrat til nitritt. Spinat er blant annet et produkt som ikke bør varmes opp lenge, eller flere ganger.
Skriv ny kommentar