Brukere online: 2363
Brukere i dag: 34951
Brukere siste 7 dager: 196610
Baklava har med god grunn blitt betegnet som "mat for guder", og må helt klart være en av verdens mest berømte kaker!
Denne deilige, litt klebrige og mektige kaken kjennetegnes av mange løvtynne lag med sprø butterdeig (såkalt filodeig), som fylles med krydret nøtteblanding og overhelles med en varm, hjemmelaget sirup etter steking.
Man finner Baklava bakt i flere ulike varianter over hele Midt-Østen, Balkan, de arabiske land og Sør-Asia. Det sies at Baklava faktisk stammer fra før 800 f.Kr., dvs at kaken er eldre enn Romerriket! I gamle dager ble Baklava kun servert til sultaner og den slags øvrigheter. Særlig Hellas og Tyrkia strides om å være opphavslandet til Baklava. Det som uansett er klart, er at oppskriftene i ulike varianter med tiden har spredt seg over et enormt geografisk område.
Her har du oppskrift på den mest klassiske varianten, som er fra området rundt Hellas og Tyrkia. Kaken lages med valnøtter, eventuelt i kombinasjon med skåldede mandler, og overhelles med deilig sirup smaksatt med kanel, nellik, honning og sitron.
Oppskriften er til liten langpanne.
500 g filodeig (se tips)
250 g smør (gjerne usaltet)
Nøttefyll:
500 g valnøtter, eller en blanding av valnøtter og skåldede mandler
3 ss sukker
1 ss kanel
Hjemmelaget sirup:
2,5 dl vann
250 g sukker
2 ss sitronsaft
5 hele nellik
1 kanelstang
100 g honning (se tips)
Start med å gjøre klar nøtteblandingen:
Hakk valnøtter og eventuelt skåldede mandler (jeg foretrekker mest valnøtter, men mange bruker halvparten av hver). Dette gjøres raskt om du har food processor med hakkekniv. Nøttene skal være forholdsvis fint hakket, men fortsatt gi litt tyggemotstand når du spiser kaken. Bland de hakkede nøttene med sukker og kanel.
Smelt smøret i en liten kjele. Ta frem en bakepensel. Smør en liten langpanne (ca 20x30 cm) og kle med bakepapir. Pensle over bakepapiret med smeltet smør.
Ta filodeigen ut av pakken (du trenger to pakker, men åpne 1 pakke av gangen) og brett ut på bordet. Legg over et fuktig kjøkkenhåndkle, se tips.
Legg et ark med filodeig i langpannen. Filoarket vil være større enn langpannen. Smør over med smeltet smør, og brett over resten av filoarket. Pensle over med smør. Legg så på neste filoark (begynn da på den andre siden av langpannen), pensle over smeltet smør og brett over resten av filoarket. Gjenta fire ganger, slik at du har brukt opp 6 filoark. Ha over 1/4 av nøtteblandingen.
Gjenta så med nye 3 filoark. Pass alltid på å pensle med smør mellom hvert lag med deig. Ha deretter over nye 1/4 av nøttefyllet. Gjenta med 3 filoark til og husk smørpensling mellom alle lag med deig. Ha over 1/4 av nøttefyllet. Gjenta med 3 filoark og ha over resten av nøttefyllet. Legg over resten av filoarkene med smørpensling imellom (det burde da være ca 4-5 filoark igjen, men nøyaktig antall er ikke så viktig).
Bruk en skarp kniv og skjær opp kaken i rutemønster (skjær nesten helt til bunnen av langpannen, men ikke helt). Hell over resten av smøret og pensle utover overflaten av kaken.
Stek kaken på rist midt i ovnen ved 180°C i 30 min. Kaken skal da ha fått en gyllen og sprø overflate.
Mens kaken steker, koker du sirupen:
Ha alle ingredienser bortsett fra honningen i en kjele. Kok på middels varme i 10 minutter. Tilsett honningen og kok i ytterligere 5 minutter. Fjern nellikene og kanelstangen.
Ta den stekte kaken ut av ovnen og avkjøl i noen minutter. Hell så over sirupen. La kaken stå i formen i kjøleskapet over natten. Dette er nødvendig for at sirupen skal trekke ordentlig inn i kaken.
Dagen etter løftes kaken ut av langpannen ved å ta tak i bakepapiret. Skjær kaken opp ved hjelp av en stor kniv.
Filodeig fås kjøpt i velassorterte matvarebutikker. Jeg har eksempelvis fått tak i ferdig filodeig som ferskvare hos matvarekjeden Meny. Pakken heter "Filodeig" fra produsenten "Sara Lee". Det er 7-10 filoark i hver pakke, som er på 250 g. Du trenger med andre ord to slike pakker filodeig til denne oppskriften.
Vær obs på at filodeigplater blir veldig fort tørre straks du tar dem ut av pakningen. Det er derfor lurt å arbeide litt raskt og å legge et fuktig klede over dem mens du jobber.
Det er ikke så nøye akkurat hvor mange ark med filodeig du har mellom hvert lag. Det blir uansett ikke nøyaktig, siden det varierer hvor mange ark med deig det er i pakken. Men det kan være lurt å ha litt flere filoark i bunnen og på toppen, for å gi kaken litt mere hold. Det viktigste å huske på når du lager "Baklava" er at det må være smørpensling mellom hvert lag med deig, også når du bretter over den delen av deigplaten som er større enn langpannen. Da forhindrer du at deiglagene klebrer seg sammen, slik at du får mange, tynne lag med deig (litt som i wienerbrød).
Bruk fast honning i laken og ikke flytende honning, så henger kaken bedre sammen.
"Baklava" er en holdbar kake. Oppbevares i kjøleskapet innpakket i plast, men kaken smaker best om den få stå i romtemperatur en god stund før servering. "Baklava" kan også fryses.
8 kommentarer
Hei :)
Hei :)
Kor lenge er baklavan holdbar?
Den er holdbar i ukevis, for
Den er holdbar i ukevis, for ikke å si måneder. Er bare å oppbevare den i en boks med lokk, og det behøver ikke være helt lufttett heller. Det er ingen ingredienser i denne desserten, eller kaken, som blir dårlig fort. Det er helst fettet som kan harskne med tiden. Den blir nok spist opp lenge før :)
Noen som vet hvor jeg får
Noen som vet hvor jeg får honning som ikke er flytende, tro? På forhånd takk for svar.:)
Jeg vil tro det menes "vanlig
Jeg vil tro det menes "vanlig" honning, ikke sånn man får kjøpt på flaske, men sånn som er i glass/på boks. Den i flaske vil være flytende uansett, mens den som er i glass/på boks stivner i kjøleskap. Den er kun flytende når den er varm :-)
skal jeg bruke filodeig
skal jeg bruke filodeig(vårruller) ??
når jeg skulle kjøpe sto det vårruller på pakkingen!!
fynker de???
Ja
Ja
Det er fint å bruke
Det er fint å bruke krystallisert (fast) honning, men det er en feilslutning at fast honning blir fast igjen etter oppvarming og flytende honning ikke gjør det. Fast honning er honning der sukkerkrystallene i honningen har krystallisert ut til fast stoff. Når honningen varmes opp, løses disse krystallene opp igjen, men de vil ikke krystalliseres ut igjen når kaken blir kald, det tar mange uker for at honning, under de rette betingelser, vil krystallisere til fast honning, og dette vil nok ikke skje når honningen er blandet ut i vann og andre ingredienser i kaken uansett. Om man bruker fast eller flytende honning kommer nok derfor sannsynligvis ut på ett. Honning er ikke som fett som stivner igjen.
Hei! You can also find in…
Hei! You can also find in asia butig baclava dough and one package is enough for one baclva :)
Skriv ny kommentar