Brukere online: 432
Brukere i dag: 73
Brukere siste 7 dager: 170457
Mørbradgryde er en klassisk, dansk gryterett, som er veldig populær hjemme hos meg!
Mørbrad betyr ikke helt det samme på dansk som på norsk. På dansk betyr "mørbrad" svineindrefilet, som altså er hovedingrediensen i gryten. I tillegg inneholder gryten stekt bacon og pølsebiter i tillegg til løk og sjampinjong. Den fyldige fløtesausen får kjempegod smak og en lekker rødfarge av tomatpuré og paprikapulver.
Det er veldig godt med hjemmelaget potetmos som tilbehør, men kokte poteter eller ris går også an.
Oppskriften gir 4 porsjoner.
Ingredienser:
Mørbradgryde:
♥ 2 svin indrefilet (se tips)
♥ 3 ss hvetemel
♥ 4 ss paprikapulver
♥ 3 ss smør
♥ 2 løk
♥ 125 g bacon
♥ 200 g sjampinjong (kan sløyfes)
♥ 250 g wienerpølser
♥ 180 g tomatpuré
♥ 1 chef du fond, kjøtt (se tips)
♥ 4 dl kremfløte
♥ 1 dl vann (se tips)
♥ kvernet salt og pepper
Hjemmelaget potetmos:
♥ 1 kg poteter (skrelt vekt)
♥ 50 g smør
♥ 2 dl helmelk
♥ flaksalt
Servering:
♥ litt kruspersille
Fremgangsmåte:
Mørbradgryde:
Finn frem ingrediensene.
Skjær svinefiletene i store terninger (rens bort eventuelle sener og unødig fett).
Ha mel og 2 ss paprikapulver på en tallerken.
Bland dette sammen og vend så kjøttbitene i dette slik at de blir godt dekket på alle sider.
Smelt 2 ss smør i en gryte (jeg bruker her en buffetgryte som er en panne med høye kanter). Stek kjøttbitene i smøret.
Ta kjøttbitene deretter ut av pannen og sett til side.
Smelt 1 ss smør i pannen og tilsett hakket løk og bacon som er kuttet i små biter.
Stek dette på middels varme. Skjær hver sjampinjong i fire og ha i pannen. La soppen steke sammen med løk og bacon.
Ha deretter kjøttbitene tilbake i gryten.
Skjær wienerpølser i mindre biter og ha i gryten. Tilsett tomatpuré, kjøttfond og 2 ss paprikapulver.
Hell i kremfløten.
Bland sammen og la gryten småputre under lokk på middels varme i ca. 20 minutter. Rør forsiktig i gryten av og til. Tilsett eventuelt litt vann dersom du synes at gryten er for tykk (jeg pleier å tilsette ca. 1 dl).
Hjemmelaget potetmos: (se flere tips og bilder i innlegget HER)
Skrell potetene og del dem opp i litt mindre biter. Ha dem i en mellomstor kjele.
Fyll opp kjelen med vann så vannet dekker potetene godt (ikke ha salt i vannet).
Kok potetbitene til de er helt møre. Sil vekk vannet. Mos de varme potetbitene med en potetstamper.
Mos først inn smøret.
Bland så inn melken.
Smak til potetmosen med salt.
Servering:
Server gryteretten varm sammen med hjemmelaget potetmos.
Dryss gjerne litt persille over både gryteretten og potetmosen.
Dansk mørbradgryde er en utrolig god gryterett, som slår an hos både store og små!
Kremete og mild gryte med svinefilet, bacon og pølsebiter! 😋
Kjøttet blir supermørt og smakfullt!
Tips:
♥ Jeg bruker her 2 hele indrefilet av svin. Det varierer litt hvor store de er, men det er ikke så nøye.
♥ Jeg bruker her 1 chef du fond, kjøtt, som er på 28 gram. Du kan i stedet bruke 2 ss flytende kjøttfond eller 1 terning kjøttbuljong.
♥ Bruk søt og mild paprikapulver.
♥ Hvis du er glad i gryter med paprika, burde du også sjekke ut Gulasj – som gryterett og Kylling med bretagnesaus.
God fornøyelse!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Mørbradgryde:
♥ 2 svin indrefilet (se tips)
♥ 3 ss hvetemel
♥ 4 ss paprikapulver
♥ 3 ss smør
♥ 2 løk
♥ 125 g bacon
♥ 200 g sjampinjong (kan sløyfes)
♥ 250 g wienerpølser
♥ 180 g tomatpuré
♥ 1 chef du fond, kjøtt (se tips)
♥ 4 dl kremfløte
♥ kvernet salt og pepper
Hjemmelaget potetmos:
♥ 1 kg poteter (skrelt vekt)
♥ 50 g smør
♥ 2 dl helmelk
♥ flaksalt
Servering:
♥ litt kruspersille
Mørbradgryde:
Skjær svinefiletene i store terninger (rens bort eventuelle sener og unødig fett). Ha mel og 2 ss paprikapulver på en tallerken. Bland dette sammen og vend så kjøttbitene i dette slik at de blir godt dekket på alle sider. Smelt 2 ss smør i en gryte (jeg bruker her en buffetgryte som er en panne med høye kanter). Stek kjøttbitene i smøret. Ta kjøttbitene deretter ut av pannen og sett til side.
Smelt 1 ss smør i pannen og tilsett hakket løk og bacon som er kuttet i små biter. Stek dette på middels varme. Skjær hver sjampinjong i fire og ha i pannen. La soppen steke sammen med løk og bacon.
Ha deretter kjøttbitene tilbake i gryten. Skjær wienerpølser i mindre biter og ha i gryten. Tilsett tomatpuré, kjøttfond og 2 ss paprikapulver. Hell i kremfløten.
Bland sammen og la gryten småputre under lokk på middels varme i ca. 20 minutter. Rør forsiktig i gryten av og til. Tilsett eventuelt litt vann dersom du synes at gryten er for tykk (jeg pleier å tilsette ca. 1 dl).
Hjemmelaget potetmos:
Skrell potetene og del dem opp i litt mindre biter. Ha dem i en mellomstor kjele. Fyll opp kjelen med vann så vannet dekker potetene godt (ikke ha salt i vannet).
Kok potetbitene til de er helt møre. Sil vekk vannet. Mos de varme potetbitene med en potetstamper. Mos først inn smøret. Bland så inn melken. Smak til potetmosen med salt.
Servering:
Server gryteretten varm sammen med hjemmelaget potetmos. Dryss gjerne litt persille over både gryteretten og potetmosen.
♥ Jeg bruker her 2 hele indrefilet av svin. Det varierer litt hvor store de er, men det er ikke så nøye.
♥ Jeg bruker her 1 chef du fond, kjøtt, som er på 28 gram. Du kan i stedet bruke 2 ss flytende kjøttfond eller 1 terning kjøttbuljong.
♥ Bruk søt og mild paprikapulver.
♥ Hvis du er glad i gryter med paprika, burde du også sjekke ut Gulasj – som gryterett og Kylling med bretagnesaus.
Skriv ny kommentar