Elghakk

Elghakk er norsk tradisjonsmat, kanskje spesielt fra områdene rundt Østerdalen, men har tradisjonelt sett også blitt laget flere andre steder i landet der det er mye elg. 

Her brukes kvernet kjøttdeig av elg i lag med god viltkraft, løk, gulrøtter og poteter.

 

 

Serveres rykende varmt i dype skåler med flatbrød, smør og tyttebærsyltetøy som tilbehør. 

 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner. 
 

Ingredienser: 

600 g elgkjøttdeig
2 ss smør
2 løk
5 dl viltkraft (se tips)
6 poteter
2 gulrøtter
3 laurbærblad
7 tørkede einerbær
1 ts tørket timian
kvernet salt og pepper

Servering:
litt kruspersille
flatbrød
smør
tyttebærsyltetøy

 

Fremgangsmåte: 

Finn frem ingrediensene. 
 

 

Ha elgkjøttdeig og smør i en gryte. Stek elgkjøttet på middels varme, og bruk en stekespade under stekingen til å "hakke opp" kjøttdeigen i mindre biter. 

 

 

Hakk løk og ha også løkbitene i gryten.

 

 

 

Stek det hele sammen til kjøttet er gjennomstekt. 

 

 

Tilsett kraft og rør rundt.

 

 

La småkoke i 5 minutter. 

Skrell imens poteter og gulrøtter og skjær i store terninger.

 

 

Ha dette i gryten sammen med laurbærblad, einerbær og timian. 

 

 

La dette småkoke/trekke på middels varme i ca. 15 - 20 minutter, til potet- og gulrotbitene er møre. (Ta av lokket dersom du ønsker at noe av væsken skal fordampe.)

Smak til med kvernet salt og pepper. 

 

 

En herlig gryte med Elghakk! 

 

 

Serveres rykende varmt i dype skåler.

 

 

 

Dryss litt hakket kruspersille over, og server gjerne flatbrød med smør og tyttebærsyltetøy (helst hjemmelaget) ved siden av. 

 

 

Veldig godt! 

 

 

Tips:

Jeg bruker her ferdigkjøpt, konsentrert viltkraft, som gir veldig god smak som passer godt til elgkjøttet.

 

 

Du kan alternativt bruke kjøttkraft, fond eller kjøttbuljong som løses opp i vann slik at du får 5 dl væske.

Tilpass tykkelsen ved å ta av lokket deler av koketiden dersom du ønsker at mer av væsken skal fordampe. Det skal ikke være meljevning i Elghakk, så konsistensen blir mer som en kjøttsuppe enn en gryterett. 

Elghakk lages i litt ulike varianter rundt om i landet. Noen tilsetter for eksempel flere grønnsaker, slik som kålrot og sellerirot i terninger. 

Tilsett 1 dl seterrømme eller kremfløte dersom du vil ha en fyldigere og litt mer kremet konsistens. 

Noen liker også å ha en god skvett akevitt i gryten!  😃

 

 

Er du så heldig som får tak i kjøttdeig av elg, bør du teste ut å lage Elghakk

Se også oppskrift på Elgkarbonader (ekstra saftige).

 

 

Ikke så mange ingredienser i Elghakk, som gjør at den gode smaken av elgkjøttdeigen kommer veldig bra frem!

 

 

God middag!  😊

 

 

      

Elghakk
Ingredienser

600 g elgkjøttdeig
2 ss smør
2 løk
5 dl viltkraft (se tips)
6 poteter
2 gulrøtter
3 laurbærblad
7 tørkede einerbær
1 ts tørket timian
kvernet salt og pepper

Servering:
litt kruspersille
flatbrød
​​​​​​​ smør
tyttebærsyltetøy

Fremgangsmåte

Ha elgkjøttdeig og smør i en gryte. Stek elgkjøttet på middels varme, og bruk en stekespade under stekingen til å "hakke opp" kjøttdeigen i mindre biter. 

Hakk løk og ha også løkbitene i gryten. Stek det hele sammen til kjøttet er gjennomstekt. 

Tilsett kraft og rør rundt. La småkoke i 5 minutter. 

Skrell imens poteter og gulrøtter og skjær i store terninger. Ha dette i gryten sammen med laurbærblad, einerbær og timian. La dette småkoke/trekke på middels varme i ca. 15 - 20 minutter, til potet- og gulrotbitene er møre. (Ta av lokket dersom du ønsker at noe av væsken skal fordampe.) Smak til med kvernet salt og pepper. 

Serveres rykende varmt i dype skåler. Dryss litt hakket kruspersille over, og server gjerne flatbrød med smør og tyttebærsyltetøy ved siden av. 

Tips

Jeg bruker her ferdigkjøpt, konsentrert viltkraft, som gir veldig god smak som passer godt til elgkjøttet.Du kan alternativt bruke kjøttkraft, fond eller kjøttbuljong som løses opp i vann slik at du får 5 dl væske.

Tilpass tykkelsen ved å ta av lokket deler av koketiden dersom du ønsker at mer av væsken skal fordampe. Det skal ikke være meljevning i Elghakk, så konsistensen blir mer som en kjøttsuppe enn en gryterett. 

Elghakk lages i litt ulike varianter rundt om i landet. Noen tilsetter for eksempel flere grønnsaker, slik som kålrot og sellerirot i terninger. 

Tilsett 1 dl seterrømme eller kremfløte dersom du vil ha en fyldigere og litt mer kremet konsistens. 

Noen liker også å ha en god skvett akevitt i gryten!  😃

Sesong
Allergier og preferanser
Stikkord

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift