Eltefritt speltbrød med kjerner og frø

Annonse: Adlibris.no

Hei,

Oppskrift på et skikkelig godt, sunt og mettende brød som også er kjempelettvint å lage - ja, det er virkelig gull nå som den travle hverdagen er her igjen for fullt! 

Dette er et veldig populært brød, som egner seg like godt i til frokost, kvelds og i matpakken. Det lages med fint og sammalt speltmel, som anses å være både sunnere og lettere fordøyelig enn hvetemel. I tillegg berikes brødet med havregryn og en miks av kjerner og frø, som gjerne kan knuses raskt i en food processor så de ikke merkes så godt. 

Det geniale er at deigen bare kan røres sammen med en slikkepott på noen få minutter! Lettere blir det ikke! Smile 

 

 

Jeg har tilpasset oppskriften til å passe til en stor brødform som rommer 2 liter. Til det har jeg brukt en superfin, lyseblå brødform fra IMK-serien til Adlibris.no, som er en av nordens største nettbutikker.

I tillegg har jeg brukt en lekker matchende, lyseblå slikkepott. Smile 

Kjøkkenhånklet og trefjølen du ser på bildet er også fra IMK-serien. 

 

 

IMK er Adlibris sin egen kjøkkenserie og står for "In My Kitchen". Serien kjennetegnes av produkter som både er funksjonelle, veldig pene å se på, og i tillegg meget prisgunstige. Jeg har nesten alle produktene i denne serien, og er så fornøyd!

I en begrenset periode kan dere som følger Det søte liv få 10% avslag på allerede lave priser på hele IMK-serien hvis dere handler fra denne kampanjesiden HER. Her kan dere virkelig gjøre en knallgodt kjøp! 

 

 

Men nå altså over til oppskriften på dette supre og lettvinte brødet!

 

Ingredienser:

♥ 450 g speltmel
♥ 200 g sammalt speltmel
♥ 50 g havregryn
♥ 50 g solsikkekjerner
♥ 50 g sesamfrø
♥ 50 g linfrø
♥ 25 g chiafrø
♥ 1 ss salt
♥ 0,5 pakke tørrgjær (ca 6 gram)
♥ 7 dl lunkent vann

 

Fremgangsmåte:

Bland fint og sammalt speltmel i en bolle.

Finn frem havregryn, kjerner og frø.

 

 

Bland dette lett sammen og ta til side 3 ss av blandingen (dette skal strøs oppå brødet som pynt).

Hvis du vil, kan du ha resten av blandingen med havregryn, kjerner og frø i en food processor og knuse så dette blir helt finkornet. Liker du derimot hele kjerner og frø i brødet, har du blandingen bare rett i bollen med speltmelet.

Bland så inn salt og tørrgjær og bland godt så tørrgjæren fordeler seg fint i det tørre.

Ha så i lunkent vann og rør deigen raskt sammen med en slikkepott.

 

 

Velg gjerne en fin slikkepott fra IMK-serien, som jeg har gjort her... Wink

 

 

Det skal bli en løs og klissete deig. La deigen heve i romtemperatur i 45 minutter.

Ha deigen deretter rett over i en stor, avlang brødform som rommer 2 liter. Spray gjerne formen lett med formfett og legg bakepapir i bunnen av formen. Bruk slikkepotten til å jevne ut overflaten av deigen som fortsatt vil være nokså klissete. 

Dryss over blandingen av havregryn, kjerner og frø som du har holdt til side.

Etterhev brødet i romtemperatur i 30 minutter.

Stek brødet nederst i ovnen ved 225°C i 50 minutter. Løsne det fra formen og hvelv det forsiktig over på en stekeplate (se tips). Sett brødet tilbake inn i ovnen, men nå på midterste rille, og la det steke i 10-15 minutter til, eller helt til du ser at også undersiden av brødet får en tørr og fin skorpe. 

La brødet avkjøles i minst 20 minutter med et klede over før du skjærer i det. 

 

 

Så herlig med hjemmebakt brød som er så lettvint å lage!  Thumbs up  Smile  

 

 

Jeg liker best å spise brødet med hvitost eller brunost.

 

 

Tips:

♥ Miksen av havregryn, kjerner og frø er veiledende, så bruk det du måtte ha for hånden, men slik at total mengde blir som angitt i oppskriften. 

♥ Vær forberedt på at noe av frømiksen på toppen av brødet vil løsne når du hvelver brødet ut av formen, så det kan være praktisk å gjøre det over f eks en fjøl eller kum for å unngå kjerner og frø over hele kjøkkenet. Hvis du vil droppe kjerner og frø på toppen av brødet, er det såklart bare å gjøre det. 

♥ Merk at dette er en nokså mettende brød, så det pleier å holde med 1-2 skiver av gangen. Brødet er imidlertid kjempefint å fryse! Skjær det gjerne i skiver og frys dem ned enkeltvis med et stykke matpapir mellom lagene, så kan du ta ut av fryseren akkurat det antall brødskiver du trenger av gangen. 

 

 

Husk også tilbudet om 10% avslag på hele den flotte IMK-serien til Adlibris på kampanjesiden HER.

På kampanjesiden finner dere den lyseblå brødformen jeg har brukt her, den blå slikkepotten, kjøkkenhånklet og fjølen + mye mer. 

Dere som har fulgt meg en stund, vet at jeg ofte bruker både de hvite springformene, de flotte kakefatene og serviset i flere farger, så dette vet jeg at er knallbra produkter til utrolig gode priser! 

 

PS: På kampanjesiden til Adlibris finner du også min kakebok "Det søte liv - Kaker for enhver smak" på tilbud til kun kr 199.  Just sayin' Wink 

 

Kos deg også til hverdags!

 


Smile chrome 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Eltefritt speltbrød med kjerner og frø
Ingredienser

♥ 450 g speltmel
♥ 200 g sammalt speltmel
♥ 50 g havregryn
♥ 50 g solsikkekjerner
♥ 50 g sesamfrø
♥ 50 g linfrø
♥ 25 g chiafrø
♥ 1 ss salt
♥ 0,5 pakke tørrgjær (ca 6 gram)
♥ 7 dl lunkent vann

Fremgangsmåte

Bland fint og sammalt speltmel i en bolle.

Finn frem havregryn, kjerner og frø.

Bland dette lett sammen og ta til side 3 ss av blandingen (dette skal strøs oppå brødet som pynt).

Hvis du vil, kan du ha resten av blandingen med havregryn, kjerner og frø i en food processor og knuse så dette blir helt finkornet. Liker du derimot hele kjerner og frø i brødet, har du blandingen bare rett i bollen med speltmelet.

Bland så inn salt og tørrgjær og bland godt så tørrgjæren fordeler seg fint i det tørre.

Ha så i lunkent vann og rør deigen raskt sammen med en slikkepott.

Velg gjerne en fin slikkepott fra IMK-serien, som jeg har gjort her... Wink

Det skal bli en løs og klissete deig. La deigen heve i romtemperatur i 45 minutter.

Ha deigen deretter rett over i en stor, avlang brødform som rommer 2 liter. Spray gjerne formen lett med formfett og legg bakepapir i bunnen av formen. Bruk slikkepotten til å jevne ut overflaten av deigen som fortsatt vil være nokså klissete. 

Dryss over blandingen av havregryn, kjerner og frø som du har holdt til side.

Etterhev brødet i romtemperatur i 30 minutter.

Stek brødet nederst i ovnen ved 225°C i 50 minutter. Løsne det fra formen og hvelv det forsiktig over på en stekeplate (se tips). Sett brødet tilbake inn i ovnen, men nå på midterste rille, og la det steke i 10-15 minutter til, eller helt til du ser at også undersiden av brødet får en tørr og fin skorpe. 

La brødet avkjøles i minst 20 minutter med et klede over før du skjærer i det.

Tips

♥ Miksen av havregryn, kjerner og frø er veiledende, så bruk det du måtte ha for hånden, men slik at total mengde blir som angitt i oppskriften. 

♥ Vær forberedt på at noe av frømiksen på toppen av brødet vil løsne når du hvelver brødet ut av formen, så det kan være praktisk å gjøre det over f eks en fjøl eller kum for å unngå kjerner og frø over hele kjøkkenet. Hvis du vil droppe kjerner og frø på toppen av brødet, er det såklart bare å gjøre det. 

♥ Merk at dette er en nokså mettende brød, så det pleier å holde med 1-2 skiver av gangen. Brødet er imidlertid kjempefint å fryse! Skjær det gjerne i skiver og frys dem ned enkeltvis med et stykke matpapir mellom lagene, så kan du ta ut av fryseren akkurat det antall brødskiver du trenger av gangen. 

Kakekategori
Brødbakst
Allergier og preferanser

6 kommentarer

Hei, nei det burde ikke ha noe å si på steketiden dersom man steker to brød samtidig. Men som alltid må man følge med og sjekke steketiden siden ovner varierer.

Hei :)
Jeg har ikke stor nok brødform, så må dele deigen og steke i to former. Hvordan skal jeg gjøre det med steketiden da?

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift