Kanelboller stekt i fløte

I løpet av de siste par årene har jeg sett utrolig mange videoer av fløte som helles over kanelboller før steking. Dette er virkelig en trend som har løpt løpsk i sosiale medier. Og nå endelig fikk jeg testet dette, jeg også! 😃

Konseptet går ut på å lage kanelboller etter ordinær oppskrift, men legge dem nokså tett i en stekepanne slik at de vokser sammen under stekingen. Før steking heller man kremfløte over bollene. I løpet av stekingen trekkes kremfløten inn i bollene, og dette gjør kanelbollene ekstra saftige og myke. 

Og ja, det funket! 😍

 

 

Jeg har tatt utgangspunkt i min favorittoppskrift på Verdens beste kanelboller, men har halvert oppskriften og gjort noen justeringer ved å bruke mer kanelfyll og toppe bollene med ostekremglasur.

 

 

Dette ble nydelige kanelboller! 😋

 

 

Oppskriften gir 12 kjempedeilige kanelboller. 

 

 

Ingredienser:

Gjærdeig: 
5 dl helmelk
150 g smør
125 g melis
50 g gjær
1 ts kardemomme
750 hvetemel

Fyll:
 150 g mykt smør
150 g brunt sukker
 2 ss kanel

Til steking:
1,5 dl kremfløte

Ostekremglasur:
200 g kremost 
100 g melis
100 g smør
1 ss sitronsaft

 

Fremgangsmåte: 

Gjærdeig: 

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips).

Elt deigen til den er smidig. La deigen heve i 1 time. 

 


Utbaking: 

Kjevle ut deigen til en stor, kvadratisk leiv (ca. like stor som en stor langpanne).

 

 

Rør sammen mykt smør, brunt sukker og kanel til fyllet. Smør fyllet over leiven.

 

 

Rull leiven sammen til en fast rull. 

Skjær rullen i 12 tykke skiver som du legger i en mellomstor, bakepapirkledd langpanne som er ca. 24 x 35 cm (se tips).

La dem heve lunt i ca. 20 minutter.
 

 

Steking: 

Så kommer altså det spesielle: Hell kremfløte over bollene i langpannen!

 

 

 

 

Stek bollene nederst i ovnen ved 200°C i ca. 30 minutter (se tips).

Kanelbollene er ferdig stekt når de er gylne på overflaten og du ser at fløten er helt absorbert av bollene, også på undersiden av bollene. 

 

 

Glasur: 

Pisk sammen kremost, melis, romtemperert smør og sitronsaft til en ostekrem. 

 

 

Smør ostekremen over de avkjølte bollene. 

 

 

 

Riv kanelbollene forsiktig fra hverandre! 

Du vil merke at de er mykere enn vanlig... 😋

 

 

 

Fantastisk myke og fluffy kanelboller! 

 

 

 

NYT! 

 

 

Helt fantastisk god gjærbakst! 

 

 

Tips: 

 Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og kjevle og ikke løs og klissete.

Jeg har her brukt en mellomstor form (av merket Scanpan) som måler 24 x 35 cm, altså litt større enn en liten langpanne. For å få plass til alle kanelbollene må du skjære dem i tykke skiver, så bollene blir nokså høye. De vil også vokse helt sammen i løpet av stekingen. Jeg har funnet ut at dette gir best resultat når man heller over fløte. Du kan også steke bollene i en stor langpanne (ca. 30 x 40 cm), men da vil kanelbollene blir en god del flatere enn de du ser på bildet. 

Jeg bruker her litt lavere steketemperatur enn det jeg pleier når jeg steker kanelboller, og i stedet øker jeg steketiden. Dette for at kremfløten skal rekke å absorberes ordentlig inn i kanelbollene under stekingen. Av samme grunn steker jeg her kanelbollene på nederste rille i ovnen. 

Ostekremen kan selvsagt sløyfes, men smaker veldig friskt og godt til disse søte, myke kanelbollene. 

 

 

 

 

Bollene blir litt ekstra bløte på undersiden, som er digg!

 

 

 

God fornøyelse! 

 

 

 

      

Kanelboller stekt i fløte
Ingredienser

Gjærdeig: 
5 dl helmelk
150 g smør
125 g melis
50 g gjær
1 ts kardemomme
750 hvetemel

Fyll:
 150 g mykt smør
150 g brunt sukker
 2 ss kanel

Til steking:
1,5 dl kremfløte

Ostekremglasur:
200 g kremost 
100 g melis
100 g smør
1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Gjærdeig: 
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips).

Elt deigen til den er smidig. La deigen heve i 1 time. 

Utbaking: 
Kjevle ut deigen til en stor, kvadratisk leiv (ca. like stor som en stor langpanne).

Rør sammen mykt smør, brunt sukker og kanel til fyllet. Smør fyllet over leiven og rull leiven sammen til en fast rull. 

Skjær rullen i 12 tykke skiver som du legger i en mellomstor, bakepapirkledd langpanne som måler ca. 24 x 35 cm (se tips).

La dem heve lunt i ca. 20 minutter.

Steking: 
Så kommer altså det spesielle: Hell kremfløte over bollene i langpannen. 

Stek bollene nederst i ovnen ved 200°C i ca. 30 minutter (se tips).

Kanelbollene er ferdig stekt når de er gylne på overflaten og du ser at fløten er helt absorbert av bollene, også på undersiden av bollene. 

Glasur: 
Pisk sammen kremost, melis, romtemperert smør og sitronsaft til en ostekrem. 

Smør ostekremen over de avkjølte bollene. NYT! 

Tips

 Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og kjevle og ikke løs og klissete.

Jeg har her brukt en mellomstor form (av merket Scanpan) som måler 24 x 35 cm, altså litt større enn en liten langpanne. For å få plass til alle kanelbollene må du skjære dem i tykke skiver, så bollene blir nokså høye. De vil også vokse helt sammen i løpet av stekingen. Jeg har funnet ut at dette gir best resultat når man heller over fløte. Du kan også steke bollene i en stor langpanne (ca. 30 x 40 cm), men da vil kanelbollene blir en god del flatere enn de du ser på bildet. 

Jeg bruker her litt lavere steketemperatur enn det jeg pleier når jeg steker kanelboller, og i stedet øker jeg steketiden. Dette for at kremfløten skal rekke å absorberes ordentlig inn i kanelbollene under stekingen. Av samme grunn steker jeg her kanelbollene på nederste rille i ovnen. 

Ostekremen kan selvsagt sløyfes, men smaker veldig friskt og godt til disse søte, myke kanelbollene. 

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

3 kommentarer

Jeg har en litt mindre stekeovn (brettene måler 30x25 cm). Hvordan kan jeg tilpasse slik at det blir mer riktig mengde? Har forsøkt oppskriften en gang og da ble bollene alt for bløte under, fulgte tipset ditt og hadde dem i tillegg inne i 10 min lengre enn de skulle på nederste rist, likevel langt ifra ferdig. Noen tips?

Prøvde å lage denne men syns ikke det ble spesielt bra boller. Fulgte oppskriften nøye, men bollene badet i fløterester etter 25 min og var ganske så soggy i bunnen. Satte brettet nederst i oven og sjekket etter 5, 10 og 15 min ekstra. Ble i liten grad noe bedre. Resultatet endte opp med kanelboller som var alt for mye stekt (etter min mening) oppå, og litt soggy i bunn. Relativt tørre inni. Kommer ikke til å bruke denne oppskriften igjen. Har tidligere laget langt bedre, mykere og saftigere kanelboller.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift