Melkesuppe med risengryn (Grøtsuppe)

Da jeg publiserte innlegget om Makaronisuppe tidligere denne måneden, var det overraskende mange som skrev til meg om minnene de forbandt med denne suppen.

Her er en annen gammeldags melkesuppe, med risengryn denne gangen. Suppen har lange tradisjoner og lages med få ingredienser. 

Melkesuppe med risengryn, som også kalles Grøtsuppe eller Risengrynssuppe, ble gjerne servert som dessert med kanel og sukkerdryss. Suppen kunne også serveres varm, som tilbehør til kjøttmiddag. En variasjon av suppen er å koke den sammen med kanel, sukker og rosiner. 

 

Oppskriften gir 4 porsjoner. 
 

Ingredienser: 

 1 liter helmelk (se tips)
0,5 dl grøtris (se tips)
 2 ss sukker
 1 kanelstang (se tips)

Servering:
 sukker og kanel

 

Fremgangsmåte: 

Finn frem ingrediensene. 

 

 

Ha melken i en mellomstor kjele.

Tilsett grøtris, sukker og kanelstang.  

 

 

Gi melken et oppkok. Senk straks varmen på platen og la melkesuppen småkoke uten lokk på lav varme i ca. 40–50 minutter. Rør jevnlig i kjelen slik at melken og riskornene ikke svir seg i bunnen av kjelen. 

Melkesuppen er ferdig kokt når grøtrisen er helt myk og suppen har fått en litt fyldigere konsistens.

 

 

Ta kanelstangen ut av kjelen før servering. 

Server melkesuppen varm eller avkjølt med kanel og/eller sukkerdryss. 

 

 

 

Denne milde melkesuppen passer godt som dessert etter en litt kraftig og salt middag. 

 

 

Tips: 

 Bruk helst helmelk, for det gir en fyldigere konsistens på melkesuppen. Men foretrekker du lettmelk, er det absolutt mulig å lage melkesuppen med lettmelk også. 

 Bruk vanlig grøtris (risengryn) til denne suppen, ikke snarkokt type. 

 

 

I stedet for kanelstang kan du ha 0,5–1 ts malt kanel i suppen. Det gir samme gode smak, men vil gjøre at suppen får en litt brunere farge. 

Som nevnt i innledningen, er det mange som liker å koke suppen sammen med rosiner. Bruk i så fall 1–2 dl rosiner til denne porsjonen. Ha rosinene i kjelen når det gjenstår ca. 10 minutter av koketiden. 

Se også Risengrynsgrøt i ovn (Dynegrøt). Med rester av ferdiglaget risgrøt kan du lage mye godt, se mange forslag HER.  

 

Fint å ta vare på norske mattradisjoner slik som denne melkesuppen.

God fornøyelse! 

 

 

      

Melkesuppe med risengryn (Grøtsuppe)
Ingredienser

 1 liter helmelk (se tips)
0,5 dl grøtris (se tips)
 2 ss sukker
 1 kanelstang (se tips)

Servering:
 sukker og kanel

Fremgangsmåte

Ha melken i en mellomstor kjele.

Tilsett grøtris, sukker og kanelstang.  

Gi melken et oppkok. Senk straks varmen på platen og la melkesuppen småkoke uten lokk på lav varme i ca. 40–50 minutter. Rør jevnlig i kjelen slik at melken og riskornene ikke svir seg i bunnen av kjelen. 

Melkesuppen er ferdig kokt når grøtrisen er helt myk og suppen har fått en litt fyldigere konsistens. Ta kanelstangen ut av kjelen før servering. 

Server melkesuppen varm eller avkjølt med kanel og/eller sukkerdryss. 

Tips

 Bruk helst helmelk, for det gir en fyldigere konsistens på melkesuppen. Men foretrekker du lettmelk, er det absolutt mulig å lage melkesuppen med lettmelk også. 

 Bruk vanlig grøtris (risengryn) til denne suppen, ikke snarkokt type. 

I stedet for kanelstang kan du ha 0,5–1 ts malt kanel i suppen. Det gir samme gode smak, men vil gjøre at suppen får en litt brunere farge. 

Som nevnt i innledningen, er det mange som liker å koke suppen sammen med rosiner. Bruk i så fall 1–2 dl rosiner til denne porsjonen. Ha rosinene i kjelen når det gjenstår ca. 10 minutter av koketiden. 

Se også Risengrynsgrøt i ovn (Dynegrøt). Med rester av ferdiglaget risgrøt kan du lage mye godt, se mange forslag HER.  

Desserter
Allergier og preferanser

1 kommentar

Makaronisuppe OG risengrynsuppe 🥰🥰 Du har gjenskapt heile barndommen min i to blogginnlegg 😭💕

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift