Tranebærkake med smuldretopping

Dette er en myk formkake som lages med friske tranebær. Kaken får dessuten deilig smak av appelsin, vanilje og kanel. 

 

 

 

Ingredienser: 

125 g smør
150 g sukker
1 ts vaniljeekstrakt
revet skall av 1 appelsin
2 egg
1 dl seterrømme
200 g hvetemel
1 ts bakepulver
0,5 ts natron
200 g friske tranebær

Smuldretopping:
75 g hvetemel
80 g brunt sukker
1 ts kanel
75 g smør

Pynt:
50 g friske tranebær
melisdryss

 

Fremgangsmåte: 

Ha mykt, romtemperert smør, sukker, vaniljeekstrakt og revet appelsinskall i en bolle.

 

 

Pisk dette godt sammen.

Tilsett eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert egg. Bland inn rømme. 

Sikt hvetemel sammen med bakepulver og natron og bland inn. Det skal bli en nokså tykk kakerøre. 

 

 

Vend inn friske tranebær med en slikkepott. 

 

 

 

Ha deigen i en rund form (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Jevn til overflaten. 

 

 

Lag smuldretoppingen ved å blande sammen mel, brunt sukker og kanel. Smuldre inn mykt smør. 

Fordel smuldredeigen over toppen av kaken.

 

 

Dryss også over noen friske tranebær. 

Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 45–50 minutter (sjekk med en kakenål at kaken er gjennomstekt før du tar den ut av ovnen). 

La kaken avkjøles i formen. 

Ta kaken ut av formen, dra bakepapiret av fra undersiden og sett kaken på et kakefat. Sikt over melis. 

 

 

Saftig og veldig smakfull formkake! 

 

 

Friske tranebær gir en spennende og litt syrlig smak til kakestykkene. 

 

 

Tips: 

Friske tranebær fås kjøpt i velassorterte matbutikker (lettest å få tak i rundt juletider, men kan også fås kjøpt ellers på året). 

 

 

 Ikke rør mer i deigen enn nødvendig etter at hvetemelet er tilsatt. Dette for å unngå tung og kompakt kake. 

 Følg litt med på steketiden for den vil variere litt med type form og type ovn. Kaken må være gjennomstekt før du tar den ut av ovnen, ellers kommer den til å synke sammen i midten. Sjekk dette med en kakenål på slutten av steketiden. Dersom du synes at kaken begynner å bli for mørk på toppen før den er gjennomstekt, kan du legge et stykke aluminiumsfolie eller bakepapir løst over kaken.

 Kaken holder seg myk i flere dager dersom den oppbevares kjølig og innpakket i plast. Den er også veldig fin å fryse.

 

 

 

Dette er en kjempegod formkake som passer både til jul og påske. 

 

 

God fornøyelse! 

 

 

     

Tranebærkake med smuldretopping
Ingredienser

125 g smør
150 g sukker
1 ts vaniljeekstrakt
revet skall av 1 appelsin
2 egg
1 dl seterrømme
200 g hvetemel
1 ts bakepulver
0,5 ts natron
200 g friske tranebær

Smuldretopping:
75 g hvetemel
80 g brunt sukker
1 ts kanel
75 g smør

Pynt:
50 g friske tranebær
melisdryss

Fremgangsmåte

Ha mykt, romtemperert smør, sukker, vaniljeekstrakt og revet appelsinskall i en bolle. Pisk dette godt sammen. Tilsett eggene, ett om gangen, og pisk godt mellom hvert egg. Bland inn rømme. Sikt hvetemel sammen med bakepulver og natron og bland inn. Det skal bli en nokså tykk kakerøre. 

Vend inn friske tranebær med en slikkepott. 

Ha deigen i en rund form (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Jevn til overflaten. 

Lag smuldretoppingen ved å blande sammen mel, brunt sukker og kanel. Smuldre inn mykt smør. 

Fordel smuldredeigen over toppen av kaken. Dryss også over noen friske tranebær. 

Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 45–50 minutter (sjekk med en kakenål at kaken er gjennomstekt før du tar den ut av ovnen). 

La kaken avkjøles i formen. Ta kaken ut av formen, dra bakepapiret av fra undersiden og sett kaken på et kakefat. Sikt over melis. 

Tips

Friske tranebær fås kjøpt i velassorterte matbutikker (lettest å få tak i rundt juletider, men kan også fås kjøpt ellers på året). 

 Ikke rør mer i deigen enn nødvendig etter at hvetemelet er tilsatt. Dette for å unngå tung og kompakt kake. 

 Følg litt med på steketiden for den vil variere litt med type form og type ovn. Kaken må være gjennomstekt før du tar den ut av ovnen, ellers kommer den til å synke sammen i midten. Sjekk dette med en kakenål på slutten av steketiden. Dersom du synes at kaken begynner å bli for mørk på toppen før den er gjennomstekt, kan du legge et stykke aluminiumsfolie eller bakepapir løst over kaken.

 Kaken holder seg myk i flere dager dersom den oppbevares kjølig og innpakket i plast. Den er også veldig fin å fryse.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift