Brukere online: 2026
Brukere i dag: 37751
Brukere siste 7 dager: 196561
Annonse: Bakeren og kokken
Hei,
Endelig påskeferie - jey!
Jeg tenkte jeg ville lage en påskevariant av mine yndlingskarameller, men uten å lage for store forandringer på en allerede perfekt oppskrift. Jeg snakker såklart om mine Myke karameller (og den kjempegode varianten Myke karameller med maldonsalt). Jeg får utrolig mye skryt hver eneste gang jeg lager disse karamellene.
Det eneste jeg gjorde denne gangen var å tilsette finrevet appelsinskall helt til slutt, og jeg kunne ikke blitt mer fornøyd med mine påskekarameller altså! Kjempegode ble de!
Hvis du synes det er vanskelig å koke karameller, anbefaler jeg deg å anskaffe deg et termometer. Da slipper du bløte karameller som ikke stivner fordi karamellen ikke har kokt lenge nok.
Det går såklart an å koke karamell uten termometer også, men det krever littegrann erfaring og du kan rett og slett være sikrere på resultatet hvis du bruker et termometer.
Jeg vil i dette innlegget tipse deg om et supert termometer som du får kjøpt hos Bakeren og kokken.
Termometeret jeg har brukt her er batteridrevet og viser temperaturen nøyaktig digitalt. Termometeret har dessuten en alarmfunksjon, som er praktisk hvis du skal steke noe i ovnen over lengre tid. Da kan du bare la spissen på termometeret stå inne i maten mens den steker for å måle kjernetemperatur (enten det er et brød eller kjøttstykke) og termometeret gir beskjed når ønsket temperatur er nådd.
Temperaturen til høyre på displayet viser temperaturen du har stilt inn (på bildet nedenfor 50°C ) og temperaturen til venstre på displayet viser hvor varmt det er det du måler (det var faktisk hele 30°C på kjøkkenbordet mitt da jeg tok bildet fordi solen skinte inn på bordet).
Når du koker karameller, går prosessen nokså fort, og dessuten må man røre i kjelen og følge med hele tiden, så jeg brukte ikke alarmfunksjonen her. Men termometeret var likevel til god hjelp for å få riktig fin konsistens på karamellene.
Men nå altså over til oppskriften på disse deilige karamellene med appelsinsmak!
Ingredienser:
♥ 1 boks søtet, kondensert melk (ca 400 g, se tips)
♥ 100 g smør
♥ 200 g brunt sukker
♥ 4 ss lys sirup
♥ 2 ss revet appelsinskall (se tips)
Fremgangsmåte:
Ha kondensert melk, smør, brunt sukker og sirup i en middels stor kjele.
Kok opp blandingen på middels varme under stadig omrøring. La karamellen småkoke i 10-12 minutter mens du rører hele tiden (se tips).
Bruker du termometer, kan du sjekke temperaturen på karamellen med det. Min karamell målte 110°C da jeg tok kjelen av platen.
Når karamellen er ferdig kokt, blander du inn finrevet appelsinskall.
Rør godt så appelsinskallet blander seg jevnt i karamellen.
Finn frem en liten aluminiumsform eller bruk en liten brødform som du kler med bakepapir. Spray i tillegg formen med matfett så karamellene løsner lettere.
Ha karamellmassen i formen.
Som du ser lagde jeg her aluminiumsformen min litt mindre ved å begrense kanten med en rull sammenkrøllet aluminiumsfolie. Jo mindre form, jo høyere blir karamellene.
Avkjøl karamellen i kjøleskapet i minst 4 timer (og gjerne til dagen etter).
Løft karamellen ut av formen (bruker du aluminiumsform som meg, kan du bare brette den av karamellen). Skjær karamellen i terninger med en kniv.
Perfekte, myke karameller atter en gang!
Denne oppskriften er bare så utrolig bra!
Og appelsinsmaken ble akkurat passe mild, selv om man helt klart kjenner den.
Akkurat slik jeg ville ha det.
Pakk karamellene inn i matpapir eller mellomleggsplast som jeg har brukt her.
Deilige, hjemmelagde karameller!
Tips:
♥ Det er viktig at du bruker søtet kondensert melk til denne oppskriften, og ikke vikingmelk som er usøtet. Begge deler er kondensert melk som selges på hermetikkboks, men den søtete typen er gulaktig i fargen og mye tykkere i konsistensen.
♥ Husk å røre hele tiden når du koker karamellen, for den har lett for å svi seg i bunnen, særlig i starten av kokingen. Skulle uhellet skje, kan du sile karamellen over i en ny kjele og koke den videre der (ja, slikt har skjedd meg også...).
♥ For å sjekke at karamellen har kokt lenge nok, kan du ta "karamelltesten" ved å ha litt av den flytende karamellen i et glass med kaldt vann. Hvis karamellen synker til bunnen av glasset og du deretter kan hente den opp og rulle den til en kule, har karamellen kokt lenge nok. Vil du være enda tryggere på at du koker karamellen riktig, bør du bruke et termometer - og jeg kan som sagt anbefale dette Viking termometeret som du får kjøpt hos Bakeren og kokken. Jeg liker karamellene skikkelig myke, og koker da karamellen til den er ca 110°C. Ønsker du hardere karameller, kan du koke den til den er 118°C. Total koketid er ca 10-15 minutter.
♥ 2 spiseskjeer finrevet appelsinskall får du fra ca 2 stk store appelsiner. (Bruk gjerne økologiske appelsiner, ellers må du huske å vaske appelsinene godt på grunn av sprøytemidler i skallet.) Husk å bare rive det gule på skallet (for det hvite under det gule gir bitter smak).
♥ Oppbevar karamellene kjølig, men la de gjerne stå i romtemperatur en liten stund før servering, så de blir myke og deilige.
Anbefaler deg å teste ut disse karamellene i påsken!
Jeg tipper de kommer til å bli veldig populære..
♥ ♥ ♥ ♥
♥ 1 boks søtet, kondensert melk (ca 400 g, se tips)
♥ 100 g smør
♥ 200 g brunt sukker
♥ 4 ss lys sirup
♥ 2 ss revet appelsinskall (se tips)
Ha kondensert melk, smør, brunt sukker og sirup i en middels stor kjele.
Kok opp blandingen på middels varme under stadig omrøring. La karamellen småkoke i 10-12 minutter mens du rører hele tiden (se tips). Bruker du termometer, kan du sjekke temperaturen på karamellen med det. Min karamell målte 110°C da jeg tok kjelen av platen. Når karamellen er ferdig kokt, blander du inn finrevet appelsinskall. Rør godt så appelsinskallet blander seg jevnt i karamellen.
Finn frem en liten aluminiumsform eller bruk en liten brødform som du kler med bakepapir. Spray i tillegg formen med matfett så karamellene løsner lettere. Ha karamellmassen i formen. Avkjøl karamellen i kjøleskapet i minst 4 timer (og gjerne til dagen etter).
Løft karamellen ut av formen og skjær den i terninger med en kniv. Pakk karamellene inn i matpapir eller mellomleggsplast.
♥ Det er viktig at du bruker søtet kondensert melk til denne oppskriften, og ikke vikingmelk som er usøtet. Begge deler er kondensert melk som selges på hermetikkboks, men den søtete typen er gulaktig i fargen og mye tykkere i konsistensen.
♥ Husk å røre hele tiden når du koker karamellen, for den har lett for å svi seg i bunnen, særlig i starten av kokingen. Skulle uhellet skje, kan du sile karamellen over i en ny kjele og koke den videre der (ja, slikt har skjedd meg også...).
♥ For å sjekke at karamellen har kokt lenge nok, kan du ta "karamelltesten" ved å ha litt av den flytende karamellen i et glass med kaldt vann. Hvis karamellen synker til bunnen av glasset og du deretter kan hente den opp og rulle den til en kule, har karamellen kokt lenge nok. Vil du være enda tryggere på at du koker karamellen riktig, bør du bruke et termometer. Jeg liker karamellene skikkelig myke, og koker da karamellen til den er ca 110°C. Ønsker du hardere karameller, kan du koke den til den er 118°C. Total koketid er ca 10-15 minutter.
♥ 2 spiseskjeer finrevet appelsinskall får du fra ca 2 stk store appelsiner. (Bruk gjerne økologiske appelsiner, ellers må du huske å vaske appelsinene godt på grunn av sprøytemidler i skallet.) Husk å bare rive det gule på skallet (for det hvite under det gule gir bitter smak).
♥ Oppbevar karamellene kjølig, men la de gjerne stå i romtemperatur en liten stund før servering, så de blir myke og deilige.
2 kommentarer
Hvor kjøper du
Hvor kjøper du mellomleggsplast? Har søkt nettet rundt, men finner ingen steder.
Hei. Hvor holdbare er de?
Hei. Hvor holdbare er de? Tenkte å lage de tidlig før jula og gi bort til venninner. Er de holdbare en 3-4 ukers tid hvis jeg lar det stå kaldt? Mvh Ida Marie
Skriv ny kommentar