Brukere online: 2046
Brukere i dag: 22735
Brukere siste 7 dager: 195399
Tomatsalat er herlig sommermat, og det er ekstra gøy å lage en tomatsalat dersom du får tak i skikkelig gode, solmodne tomater i ulike fargenyanser.
Jeg har her brukt såkalte "heirloom-tomater" (på norsk også kalt "kulturarvstomater"), som har en kjempegod smak i tillegg til å være flotte å se på. Dette er eksklusive tomater som gjerne fås kjøpt på matmarkeder og i delikatesseforretninger, men til gjengjeld trenger du jo ikke så mange av dem for å lage denne salaten. Jeg brukte her fire store heirloom-tomater i tillegg til noen små, søte cherrytomater.
Denne tomatsalaten kan selvfølgelig lages med helt vanlige tomater også, men velg noen som ser solmodne og gode ut. I tillegg til å bruke solmodne tomater med mye smak, er det viktig å bruke en olivenolje av god kvalitet.
Jeg har i tillegg brukt balsamico glace (søt sirup basert på balsamicoeddik), ferske basilikumblader og en nydelig basilikumkrem laget med ricotta.
Tenk at en enkel tomatsalat kan bli så god! 😃
Tomatsalaten er kjempegod å servere sammen med varme hvitløksbrød. 😍
Ingredienser:
♥ 1 kg solmodne tomater
♥ 200 g cherrytomater
♥ 1 neve basilikumblader
♥ kvernet salt og pepper
Dressing:
♥ 0,5 dl god olivenolje
♥ 1 ss balsamicoeddik
♥ 2 fedd hvitløk (se tips)
♥ 1 ss balsamico glace
Ricotta- og basilikumkrem:
♥ 200 g ricotta (se tips)
♥ 1 neve basilikumblader
♥ kvernet salt
Fremgangsmåte:
Skjær de store tomatene i skiver og dander dem utover et fat. Del cherrytomatene på midten og legg også disse på fatet.
Legg på noen basilikumblader.
Kvern over salt og pepper.
Til dressingen blandes olivenolje med balsamicoeddik og pressede hvitløksfedd (se tips). Bruk en teskje til å dryppe dressingen over tomatene. Ha også over litt av den søte balsamico glacen.
Til ricotta- og basilikumkremen has ricotta og basilikumblader i en liten food processor.
Kjør dette sammen til en krem. Smak til med litt kvernet salt.
Fordel basilikumkremen på tomatsalaten i store klatter.
Lekker tomatsalat, med mye smak!
Denne tomatsalaten er nydelig å servere som tilbehør til mange slags sommermiddager!
Nydelig sammen med varme hvitløksbrød!
Tips:
♥ Smaken på tomatsalaten avhenger helt av kvaliteten på tomatene du bruker. Velg søte, smakfulle tomater, som du absolutt også finner i helt vanlige matbutikker. Vil du bruke heirloom-tomater, fås de gjerne kjøpt i litt mer eksklusive matbutikker (jeg kjøper tomatene f eks hos Gutta på Haugen og Maschmanns matmarked i Oslo) og du kan benytte anledningen når det er Bondens marked.
♥ Til dressingen er det lurt å presse hvitløksfeddene med hvitløkspresse i stedet for å finhakke feddene, slik at hvitløksmosen fordeler seg jevnt i oljen. Du unngår dermed hele biter av rå hvitløk, som kan gi for markant hvitløkssmak. Jeg er veldig glad i hvitløk, men det er bare å redusere mengden til 1 fedd eller droppe hvitløken helt dersom du ikke liker rå hvitløk.
♥ Ricotta er en italiensk ferskost som fås kjøpt i de fleste matbutikkene. Den har i utgangspunktet kornete konsistens, men blir fløyelsmyk i konsistensen når den piskes opp. Se for eksempel også Toast med pisket ricotta, honning og nøtter.
Velbekomme! 😊
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 1 kg solmodne tomater
♥ 200 g cherrytomater
♥ 1 neve basilikumblader
♥ kvernet salt og pepper
Dressing:
♥ 0,5 dl god olivenolje
♥ 1 ss balsamicoeddik
♥ 2 fedd hvitløk (se tips)
♥ 1 ss balsamico glace
Ricotta- og basilikumkrem:
♥ 200 g ricotta (se tips)
♥ 1 neve basilikumblader
♥ kvernet salt
Skjær de store tomatene i skiver og dander dem utover et fat. Del cherrytomatene på midten og legg også disse på fatet.
Legg på noen basilikumblader. Kvern over salt og pepper.
Til dressingen blandes olivenolje med balsamicoeddik og pressede hvitløksfedd. Bruk en teskje til å dryppe dressingen over tomatene. Ha også over litt av den søte balsamico glacen.
Til ricotta- og basilikumkremen has ricotta og basilikumblader i en liten food processor. Kjør dette sammen til en krem. Smak til med litt kvernet salt.
Fordel basilikumkremen på tomatsalaten i store klatter.
♥ Smaken på tomatsalaten avhenger helt av kvaliteten på tomatene du bruker. Velg søte, smakfulle tomater, som du absolutt også finner i helt vanlige matbutikker. Vil du bruke heirloom-tomater, fås de gjerne kjøpt i litt mer eksklusive matbutikker (jeg kjøper tomatene f eks hos Gutta på Haugen og Maschmanns matmarked i Oslo) og du kan benytte anledningen når det er Bondens marked.
♥ Til dressingen er det lurt å presse hvitløksfeddene med hvitløkspresse i stedet for å finhakke feddene, slik at hvitløksmosen fordeler seg jevnt i oljen. Du unngår dermed hele biter av rå hvitløk, som kan gi for markant hvitløkssmak. Jeg er veldig glad i hvitløk, men det er bare å redusere mengden til 1 fedd eller droppe hvitløken helt dersom du ikke liker rå hvitløk.
♥ Ricotta er en italiensk ferskost som fås kjøpt i de fleste matbutikkene. Den har i utgangspunktet kornete konsistens, men blir fløyelsmyk i konsistensen når den piskes opp. Se for eksempel også Toast med pisket ricotta, honning og nøtter.
Skriv ny kommentar