Brukere online: 2039
Brukere i dag: 47309
Brukere siste 7 dager: 200720
Annonse: Bakeren og Kokken
Hei!
Er det noe jeg liker å kose meg med når det er litt ruskete vær ute så er det en stor kopp varm te og noen deilige vaniljekjeks!
Ekstra fine blir vaniljekjeks som stemples så de får en vakkert mønster. Du finner flere fine kakestempler i den fantastiske nettbutikken til Bakeren og Kokken.
Stemplene jeg har brukt her er av merket Nordic Ware (alt fra Nordic Ware er av super kvalitet!) og har et mønster som passer hele året, derfor heter de også Nordic Ware All Season Cookie Stamps.
Det er 3 ulike kakestempler i denne pakken, med kjempefine mønstre!
Det er en oppskrift på esken som jeg får prøve ut en annen gang..
Vaniljekjeksene lages med mørdeig som inneholder vaniljesukker, og bruk gjerne ekte vaniljesukker av god kvalitet for ekstra god smak.
Ingredienser:
♥ 400 g hvetemel
♥ 200 g melis
♥ 2 ts vaniljesukker eller frø fra 1 vaniljestang
♥ 200 g mykt smør
♥ 1 egg
Fremgangsmåte:
Ha mel, melis, vanilje og smør i en food processor. Kjør til smøret smuldrer seg fint i det tørre. Tilsett egget og kjør videre til deigen samler seg.
Avkjøl deigen innpakket i plast i 30 minutter.
Jeg synes det er greit å dele deigen i to før jeg begynner å kjevle den ut.
Kjevle ut deigen (se tips). Stikk ut runde kjeks og trykk med stempel på hver kake slik at du får mønster på kjeksene.
Jeg brukte et glass som hadde omtrent samme størrelse som kakestemplene.
Trykk kakestempel på kaken for å lage mønster.
Det finnes mange ulike kakestempler. Disse fra Nordic Ware har veldig god kvalitet, som blant annet viser seg ved at de ikke så lett setter seg fast i deigen.
Legg kakene på bakepapirdekkede stekeplater og avkjøl dem helst i 20 minutter før steking (det gjør at de holder fasongen bedre).
Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i 8-10 minutter, til de er gjennomstekte, men fortsatt helt lyse i fargen. Steketiden avhengig av hvor store og tykke cookiesenede er. Jeg lagde nokså store kjeks denne gangen og stekte kakene i 10-12 minutter.
Avkjøl kakene på rist til de er helt kalde.
Nytes gjerne med en kopp varm te.
Tips:
♥ Ikke kjevle ut deigen alt for tynt ellers blir de vanskelige å flytte over på stekeplaten. Husk også på at kakene blir litt tynnere når du trykker stempelet på dem. Jeg foretrekker å bruke melis til utkjevlingen i stedet for hvetemel, men det er en smakssak.
♥ Kjeksene oppbevares i tett kakeboks. Vent til de er helt kalde før du har dem i boksen.
Se også Stempelkjeks til jul, som er basert på samme oppskrift.
Kos deg!
Jeg er snart tilbake her på bloggen med en ny kakeoppskrift.
Og i morgen skal jeg til forlaget Cappelen Damm og legge planer for boklanseringen av min nye bok "Det søte liv - Kaker for enhver smak", som antakelig blir på ettermiddagen torsdag den 28. september. Jeg kommer tilbake med mer info om dette, men det som er sikkert er at det kommer til å bli en kakefest med gratis servering og utlodning av gaver til gjestene.
Innlegget er skrevet som del av mitt samarbeid med bakerenogkokken.no, en av Skandinavias ledende nettbutikker for kjøkkenutstyr til baking og matlaging. Du finner dem på Facebook her og på Instagram som @bakerenogkokken
♥ 400 g hvetemel
♥ 200 g melis
♥ 2 ts vaniljesukker eller frø fra 1 vaniljestang
♥ 200 g mykt smør
♥ 1 egg
Ha mel, melis, vanilje og smør i en food processor. Kjør til smøret smuldrer seg fint i det tørre. Tilsett egget og kjør videre til deigen samler seg.
Avkjøl deigen innpakket i plast i 30 minutter.
Kjevle ut deigen (se tips). Stikk ut runde kjeks og trykk med stempel på hver kake slik at du får mønster på kjeksene.
Legg kakene på bakepapirdekkede stekeplater og avkjøl dem helst i 20 minutter før steking (det gjør at de holder fasongen bedre).
Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i 8-10 minutter, til de er gjennomstekte, men fortsatt helt lyse i fargen. Steketiden avhengig av hvor store og tykke cookiesenede er. Jeg lagde nokså store kjeks denne gangen og stekte kakene i 10-12 minutter.
Avkjøl kakene på rist til de er helt kalde.
♥ Ikke kjevle ut deigen alt for tynt ellers blir de vanskelige å flytte over på stekeplaten. Husk også på at kakene blir litt tynnere når du trykker stempelet på dem. Jeg foretrekker å bruke melis til utkjevlingen i stedet for hvetemel, men det er en smakssak.
♥ Kjeksene oppbevares i tett kakeboks. Vent til de er helt kalde før du har dem i boksen.
10 kommentarer
Hvor lenge holder disse seg
Hvor lenge holder disse seg gode i kakeboksen tror du?
Går disse an å lage uten egg?
Går disse an å lage uten egg? Blir det samme konsistens med melkefritt smør?:)
Det går helt fint :) Bytt ut
Det går helt fint :) Bytt ut melken med havre/rismelk, og smøret med blå melange
Kan man erstatte egget med
Kan man erstatte egget med noe? Har en sønn som ikke tåler egg
Det går helt fint. Bytt ut
Det går helt fint. Bytt ut egget med 1dl syrnet produkt (naturell yoghurt/kefir/kulturmelk) og 1ts natron
Hei
Hei
Tror du denne deigen er brukendes til mønsterkjevle?
Jeg kjøpte meg mønsterkjevle og prøvde på sirupssnippdeig, og det gikk ikke bra. Deigen var for "bløt", eller hva jeg skal si :-)
Jeg prøvde med
Jeg prøvde med mønsterkjevelen, men den er ikke bra nok. Er nok ikke dype nok tegninger på Nille-kjevelen :-/
Hadde et stempel med god jul, og det fungerte utmerket :-D
Og veldig gode kjeks :-D
Hei, jeg lagde
Hei, jeg lagde peanøttkjeksene som sto på esken, og de ble veldig gode! Formet dem som serinakaker, da deigen var for myk for det plastikkstemplet jeg hadde.
Tusen takk for nok en god og
Tusen takk for nok en god og enkel oppskrift. God smak, selv med bare vaniljesukker.
Og deigen var lett å jobbe med, særlig om jeg la den andre halvdelen tilbake i kjøleskapet mens jeg kjevlet ut og formet den første halvdelen.
Kan jeg bruke vaniljeekstrakt i stedet for vaniljesukker? Jeg var tom for vaniljestang.
Jeg har lagd denne…
Jeg har lagd denne oppskriften to ganger nå, og begge ganger har jeg måtte tilsette ett ekstra egg for å få deigen til. Bare et lite tips :) Ellers kjempegode kjeks!
Skriv ny kommentar