Brukere online: 2119
Brukere i dag: 33290
Brukere siste 7 dager: 196862
Kakebunner:
4 eggehviter
3 dl sukker
40 stk Ritz (se tips)
Sjokoladekrem:
4 eggeplommer
3 ss sukker
60 g smør
200 g kokesjokolade
Fyll:
5 dl vaniljekrem
50 g Smash! (se tips)
Pynt:
3 dl kremfløte
50 g Smash! (se tips)
Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukkeret og pisk videre til tykk marengs. Knus kjeksen fint i en food processor (eller ha kjeksen i en pose og kjevle over til kjeksen er knust). Vend kjekssmulene inn i marengsen.
Ha bakepapir i bunnen på to runde former (26 cm i diameter) og fordel deigen jevnt i formene (bruk alternativt stor langpanne, se tips). Stek kakebunnene midt i ovnen ved 175°C i ca 25 min. Avkjøl til bunnene er helt kalde før de tas ut av formene.
Til sjokoladekremen smelter du først smøret i en liten kjele. Tilsett sjokolade oppdelt i biter og la den smelte på svak varme sammen med smøret. Ta kjelen av platen og tilsett sukker og eggeplommene. Rør kraftig med en stålvisp til du får en sjokoladekrem som er jevn og klumpfri. Avkjøl kremen til den har passe smørekonsistens og smør den så på toppen av begge kakebunnene. Sett kakebunnene kjølig i ca 1 time til sjokoladekremen har festnet seg.
Legg den ene kakebunnen på et fat. Fordel over vaniljekremen og strø grovt hakket Smash! over. Legg på den andre kakebunnen. Pisk kremfløten til krem og ha oppå kaken. Pynt med mer hakket Smash! Oppbevar kaken kjølig frem til servering.
40 stk Ritzkjeks tilsvarer i underkant av 1 pakke.
Jeg foretrekker å lage kaken som rund kake som du ser her fordi jeg synes at kakebunnene da får jevn og passe tykkelse. Men jeg vet at mange i stedet har hele deigen utover i en langpanne (samme steketemperatur og steketid). Kakebunnen blir imidlertid for tynn om du smører den utover hele langpannen, du må lage en firkant med passe tykkelse. Den ferdigstekte kaken kan deretter deles på midten slik at du får to mindre firkanter som legges oppå hverandre med fyll imellom.
Smash! er en sjokolade fra Nidar som selges i små og store pakninger. Jeg synes at 50 g inni og oppå kaken er passe mengde, men det er selvsagt intet i veien for å bruke mer;-)
På hjemmesiden til Nidar er sjokoladen beskrevet slik:
"EN SPRØ OPPFINNELSE
Smash! ble utviklet på Nidars laboratorium i Trondheim på 1980-tallet, og er altså en ekte trøndersk oppfinnelse. Smash! historien startet ved at en av Nidars godteriutviklere fant ut at han ville prøve ut kombinasjonen av salt og søtt. Han visste at mange spiser sjokolade og salt snacks om hverandre og ville rett og slett forske litt mer på hvorfor vi liker denne kombinasjonen så godt. Forsøket gikk som følger: En haug av ulike typer salte snacks ble kjøpt inn på det lokale kjøpesenteret, og alle varianter ble dyppet i melkesjokolade fra Nidar. Det meste smakte virkelig dårlig – helt til maiskjerner ble forsøkt. Salte og luftige maiskjerner dekket med melkesjokolade viste seg å være kjempegodt, og slik oppstod Smash!"
31 kommentarer
Har bakt denne kaken mange
Har bakt denne kaken mange ganger og den er alltid like god.
Så enig med deg, Elise:)
Så enig med deg, Elise:)
Hei! Det virker som en
Hei! Det virker som en fantastisk oppskrift! Men kan jeg halvere oppskriften?
Fantastisk kake! Elsker smash
Fantastisk kake! Elsker smash, og kombinasjonen salt og søtt. Genialt for oss som ikke tåler nøtter:) jeg lurer bare på om du har forsøkt å lage kaken uten bunn nr 2 , vaniljekrem og laget med smash i midten? Jeg syns smashen inni kaken ble fuktig og dermed ikke såå god dagen etter.
Hei! Jeg er dem som "fant opp
Hei! Jeg er dem som "fant opp" denne kaken. I originaloppskriften skal det ikke være smash inni kaken, nettopp fordi den blir seig/bløt.
Hvem bryr seg? Det er en kake
Hvem bryr seg? Det er en kake oppskrift.
Hvordan kan du påberope deg å
Hvordan kan du påberope deg å ha funnet opp en oppskrift som har vært benyttet av en haug med bakere i maaange år??
nydelig kake. Lett og lage
nydelig kake. Lett og lage
Hvorfor har du ikke oppgitt
Hvorfor har du ikke oppgitt kilden til denne oppskriften?
Noen som har prøv å fryse
Noen som har prøv å fryse denne kaken?
Jeg lurer på hvorfor du ikke
Jeg lurer på hvorfor du ikke svarer på spørsmål?
Elsker denne kaken! Jeg
Elsker denne kaken! Jeg pleier plusse på 50% på oppskriften og lage den i stor langpanne, og så dele bunnen på midten etterpå. :-)
Kor lenge steker du den då ?
Kor lenge steker du den då ? Dobler du fyllet også?
Kan man lage denne dagen før
Kan man lage denne dagen før den skal serveres? Ev på morningen den dagen den skal serveres? Eller blir den seig og dvask da? Håper på svar.....
denne er super god og husk gå
denne er super god og husk gå inn på min nettside
Ettersom smash er glutenfri,
Ettersom smash er glutenfri, kan denne kaken bakes som en glutenfrikake. Jeg baker den glutenfri hvergang-smaker fantastisk
Vil bare si ifra at Ritz i
Vil bare si ifra at Ritz i seg selv ikke er glutenfritt.
jeg ville derfor anbefale å bytte ut Ritz med noen glutenfrie salte kjeks.
For dem som er hyper allergisk :)
Kaken er utrolig god ;)
Den er suoer godt til
Den er suoer godt til bursdager og andre selskap, den er lett å lage og er super enkel
Kaka var en kanon suksess!
Kaka var en kanon suksess! Smashen ble litt mjuk og ikke fullt så god dagen etterpå.
Denne kan serveres med engang, god hvis den får stå litt i kjøla å stivne eneste. Blir fort bløt og klissete i romtemperatur.
Kaken var usedvanlig søt!
Kaken var usedvanlig søt! Enda jeg droppet Smash mellom lagene. Konseptet med salt og søtt kommer bort i alt sukkeret. Skulle jeg lage den igjen, hadde jeg droppet sukker i sjokoladekremen og kun hatt en bunn. Mer som en type pavlova.
Hei. Holder på med denne nå,
Hei. Holder på med denne nå, men fikk ikke sukkeret i sjokolade sausen til å smelte. Når jeg smaker på den knaster det av sukker. Skal vel ikke være sånn?
Hei! Det skrives at den er
Hei! Det skrives at den er glutenfri, men det er jo mel i Ritzkjeksene
pga Ritz kjeksen ville jeg
pga Ritz kjeksen ville jeg ikke kategorisere denne kaken som glutenfri.
Anbefaler å bytte ut Ritz kjeksen med glutenfrie salte kjeks :)
Prøvde å bake den i går -
Prøvde å bake den i går - bunnene er seige og harde og kan knapt skjæres opp med kniv... hva har jeg gjort feil?
Hvor lenge lot du den
Hvor lenge lot du den avkjøles før du begynte å kjøre i den? innimellom har jeg det samme problemet med marengs og det er enten av 2 grunner, ikke stekt lenge nok eller at den ikke fikk avkjøles lenge nok.
Noen som har testet å bruke
Noen som har testet å bruke en mandelbunn i steden for ritzbunn. Da vil kaken være glutenfri
Jeg har noen spørsmål før je
Jeg har noen spørsmål før je lager denne. Ser noe skriver sukkeret ikke løste seg opp, at bunnene ble harde og at smashen ble soggy, men at alle er fornøyde med smaken på den. Hva kan je gjøre selv for å unngå disse problemstillingene? Kan bunnene lages dagen før og ligge tildekt i kjøleskapet og pyntes samme dag den serveres uten og endte konsistens? og en siste ting. Har bare 24 cm former hvor lang blir steketiden da? håper på raskt svar så je kan lage denne til morsdagen i år❤
Hei. Kan denne kaken fryses?
Hei. Kan denne kaken fryses?
Vil gjerne lagen den. Men vil vite om eg kan fryse kaken før eg lager den
Kakebunnene kan fryses, men…
Kakebunnene kan fryses, men anbefaler å fylle med krem på serveringsdagen.
Juli 2024; Ritz-kjeks:…
Juli 2024; Ritz-kjeks: pakken er nå 150 gram og den jeg kjøpte i går inneholdt eksakt 40 stk kjeks 😃
Takk for tipset, Gine! :-)
Takk for tipset, Gine! :-)
Skriv ny kommentar