Brukere online: 1689
Brukere i dag: 6248
Brukere siste 7 dager: 197233
"Sørlandsboller" er store og VIDUNDERLIGE hveteboller som er fylt med masse, masse vaniljekrem og dekket med deilig sjokoladeglasur.... NAM, NAM!
Oppskriften gir 12 stk.
50 g gjær
150 g smør
5 dl melk
1,5 dl sukker
1 ts kardemomme
0,5 ts hornsalt
15 dl hvetemel
Fyll:
1 - 1,5 l ferdig vaniljekrem (2-3 pk fra Piano)
Glasur:
200 g kokesjokolade
1 ss smør eller delfiafett
Smuldre opp gjæren i en bakebolle. Smelt smøret. Bland melken i smøret og varm opp blandingen til den er lunken (37°C). Ha litt av smørmelken i bakebollen og løs opp gjæren i dette. Tilsett resten av smørmelken, sukker, hornsalt og kardemomme. Begynn så å blande i det meste av melet til en jevn deig. La deigen heve tildekket i ca 1 time.
Ha deigen på bakebordet sammen med resten av melet og kna deigen smidig. Del deigen i 12 emner. Trill jevne og nokså store boller. Sett dem på stekeplate med god avstand (6 på hver plate). La bollene etterheve godt (ca 40 min). Stek bollene midt i ovnen ved 180 - 200°C i ca 20-25 min, til de er gjennomstekt. Avkjøles helt.
Bruk en skarp kniv og skjær først av et lite lokk på hver bolle. Legg lokkene til side. Bruk så kniven til å skjære ut en god del av innmaten i bollene. Bruk deretter en finger til å jevne til hullet inni bollene. Fyll hullet opp med rikelige mengder vaniljekrem (se tips) og legg på lokket.
Smelt kokesjokoladen sammen med litt smør eller delfiafett. Avkjøl litt, til glasuren er lunken. Smør sjokoladeglasuren på toppen av hver bolle og la glasuren renne ned langs sidene på bollene. Sett bollene kjølig til sjokoladeglasuren har stivnet.
Beregn en god del vaniljekrem til disse bollene!! Hele poenget er at det skal være MASSE vaniljekrem - så mye at du nesten må spise bollene med skje. (Men er du ikke så glad i vaniljekrem, kan du selvsagt nøye deg med litt mindre. I så fall må hullet du skraper ut inni bollene også være tilsvarende mindre.)
Du kan selvsagt lage "Sørlandsbollene" mindre. Bare del deigen opp i flere emner og følg anvisningene for øvrig. Du må imidlertid passe på at du da ikke steker bollene for lenge; 10 -15 min pleier å holde for boller med vanlig størrelse.
"Sørlandsboller" kan fryses, også med fyll og glasur.
8 kommentarer
Er det riktig med 15 dl eller
Er det riktig med 15 dl eller skal det stå 1,5? :) Disse så utrolig gode ut! Vil lage disse til fødselsdagen til morfar.
Håper på svar! Tusen takk :)
trur det holder med 10 dl,…
trur det holder med 10 dl, prøv deg frem.
jeg har en oppskrift som ikke er så ulik denne og der er det 10 dl, men hold igjen litt
Jeg tror ikke oppskriften er
Jeg tror ikke oppskriften er helt riktig for jeg fulgte den punkt for punkt og bollene ble så harde at de var fullstendig uspiselige.
Flere som har tenkt 15 dl = 1
Flere som har tenkt 15 dl = 1,5 kg ser jeg!
Prøver igjen
Hei! Lagte disse idag, brukte
Hei! Lagte disse idag, brukte litermål på 15 dl. Det funket perfekt
Syntes oppskriften var litt
Syntes oppskriften var litt merkelig, med hverken elting av deig eller pensling av boller før steking. Bollene ble veldig kompakte, og syntes ikke at smaken var så god heller. Hvis jeg skal lage sørlandsboller igjen, kommer jeg nok dessverre ikke til å bruke denne oppskriften. Anbefaler å bruke en helt vanlig hveteboller-oppskrift i stedet!
Laget disse i dag. Luftige og
Laget disse i dag. Luftige og fine, men litt smakløse som bolle alene, uten fyllet. Har et par andre favorittoppskrifter på boller herfra som jeg gjerne bruker neste gang (feks skolebrød). Som bolleoppslrift: velg en annen, som sørlandsbolle med full pakke (fyll og sjokolade): helt super!
e ikkje detta hær
e ikkje detta hær mørketidsbolla da vel??
Skriv ny kommentar