Verdens beste boller


Denne FANTASTISKE oppskriften fant jeg i et ukeblad under overskriften "Lesernes beste". I beskrivelsen av bollene stod det at de blir like lette og luftige som kjøpeboller.

 

 

Jeg ble nysgjerrig da jeg leste oppskriften, for både ingrediensene og fremgangsmåten er litt annerledes enn ved vanlig gjærdeig. Blant annet lages deigen med melis i stedet for sukker, og væsken skal gis et oppkok først. Dessuten trenger ikke deigen å heves før du triller ut bollene, men i stedet etterheves bollene lenge.

 




Resultatet var enestående - dette er VERDENS BESTE BOLLER!!!

 

Ingredienser:

♥ 1 liter melk
♥ 300 g smør
♥ 250 g melis
♥ 100 g gjær
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 1,5 kg hvetemel

Pynt:
♥ melisdryss

 

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Trill ut bollene med en gang (ca 40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 minutter (se tips). Avkjøl.

Sikt over melis før servering.

 

 

Tips:

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.

♥ Det går fint å bruke denne deigen til å lage kanelboller, skolebrød, kringle og andre typer gjærbakst. Eneste du må tilpasse er steketemperaturen og steketiden. Jeg foretrekker å steke bollene ved 230°C. Lager du kringler eller større hvetekaker, må du sannsynligvis litt ned i temperatur til 210°C, fordi kaken da trenger lenge steketid for å bli gjennomstekt.

Se som eksempel Cinnamon Sugar Twists der jeg har brukt denne deigen!

♥ Bollene er fine å fryse. Sikt over melis etter at de er tint, slik at de ser delikate og nystekte ut.

 

 

Jeg har forelsket meg helt fullstendig i denne bolleoppskriften!

 

 

Ser ikke dette ut som deilige boller ??  Smile 

 

 

Anbefales varmt!  Heart 



♥ ♥ ♥ ♥

Verdens beste boller
Ingredienser

1 liter melk
300 g smør
250 g melis
100 g gjær
0,5 ts kardemomme
1,5 kg hvetemel

Pynt:
melisdryss

Fremgangsmåte

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37°C). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel (se tips). Elt deigen til den er smidig.

Trill ut bollene med en gang (ca 40 stk) og legg dem på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.

Stek bollene midt i ovnen ved 230°C i 7-10 minutter. Avkjøl. Sikt over melis før servering.

Tips

♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.

♥ Det går fint å bruke denne deigen til å lage kanelboller, skolebrød, kringle og andre typer gjærbakst. Eneste du må tilpasse er steketemperaturen og steketiden. Jeg foretrekker å steke bollene ved 230°C. Lager du kringler eller større hvetekaker, må du sannsynligvis litt ned i temperatur til 210°C, fordi kaken da trenger lenge steketid for å bli gjennomstekt.

♥ Bollene er fine å fryse. Sikt over melis etter at de er tint, slik at de ser delikate og nystekte ut.

Kakekategori
Allergier og preferanser

432 kommentarer

TIPS TIL AVKJØLING AV VÆSKE!
Jeg synes det tok helt avsindig lang tid å avkjøle væsken første gang jeg bakte disse, men resultatet ble så bra at jeg måtte lage dem igjen! Denne gangen delte jeg rett og slett opp melkeblandingen i tre boller som jeg satte i vannbad. Da tok det ikke mer enn 5-10 min å få den riktig temperert! :D I dag er det lussekatter som står for tur, satser på at de blir like bra som bollene :) Takk for super oppskrift!

Jeg stekte først et brett boller, som ble luftige og nydelige. Baksten på neste brett (skillingsboller ) este ikke noe, og de ble heller ikke gode. Dette var den samme deigen, størrelsen og steketemperaruren. Det var ingen pause før utbaking av andre brett, men kan jeg ha kjevlet litt mye eller brukt for lang tid på å bake ut likevel? Synes det var litt rart. Men når nan først treffer er jo disse bollene helt magiske :-)

Nydelig ,boller,skolebrød og av samme deig.Flott oppskrift , Tusen takk at du deler oppskriften med oss

Hei.
Nå har jeg fått laget disse Verdens Beste Boller og jeg har brukt laktosefri smør og laktosefri lettmelk. Bollene ble lette og luftige. Så til dere som har laktoseintoleranse, dere kan også lage disse bollene. Jeg brukte fersk gjær som jeg hadde i fryseren, Jeg tynte den i rom temperatur overnatten og brukte den når den var tynt dagen etter og bollene hevet godt i et lunt sted, f.eks i en varm stekeovn. Bollene er gode, men om de er verdens beste er jeg usikker på.

Hei igjen.
Jeg glemte å nevne at jeg bare laget 1/4 av oppskriften. Dette gav meg ca. 11 boller hvor hver deig veide ca. 69g. Istedenfor å bruke ca. 25 g gjær så brukte jeg bare 13g gjær i ca. 375g hvetemel. Dette fordi jeg ikke ville ha mye gjærlukt i bollene, men de hevet absolutt veldig bra. Dette tror jeg fordi jeg hevet bollene i en varm stekeovn som jeg hadde skrudd litt på 50 C og raskt skrudd av igjen for å ikke drepe gjæren pga for varm ovn, siden gjæren vil dø ved temperatur høyere enn 37C.

Kriminelt bra deig! Så lett å jobbe med, og elting for hånd går som en lek! Ser at den er basis for flere oppskrifter, og det blir ikke siste gangen jeg bruker den 🤩

Hei, til info
100g fersk gjær tilsvarer 2 poser tørrgjær a 13 gram.
Det står bak på gjærpakka.
Altså 100g fersk gjær = 26 g tørrgjær og ikke 50g som mange i kommentarfeltene sier de har brukt.
:)

Verdens beste boller, det er helt sikkert! Fikk så mye skryt, beste bakst jeg har laget.

Spørsmål.. 100 g gjær. Hvor mye tørrgjær skal jeg bruke i oppskriften?

Hei. Kan disse bollene heve mer en 1 time ette utrulling? Feilberegnet tiden og må i ett møte om 40 minutt men har rullet ut bollene…

Hei

Jeg følger oppskriften på bollene hver gang og får virkelig verdens beste! Jeg sørger for at de blir eltet lenge og vel - i alle fall 20 min i kjøkkenmaskinen. Det jeg bare lurer på er: Hvorfor kokes melk, smør og melis først? Mange andre gjærbakstoppskrifter sier at væsken skal varmes opp til 37 grader. Jeg er bare nysgjerrig - har ikke tenk og endre på måten jeg gjør dette på. :-)

Hilsen Inger

Hei,

Bruker du lettmelk? Den rosa eller den grønne? Tenkte å bake disse til en bursdag, så ønsker at det skal bli bra første gangen😊😊

Hei. Disse bollene er nydelige. Reddet meg fra å være dårlig på gjærbakst til å bli kjent for mine gode boller! Men jeg har et spm, kan mqn droppe å koke opp smøret og heller ta det i etter at melken har kokt så mens smøret smelter så kalner melken fortere?

Laget disse nå, men brukte heller soyamelk og eldorado smøremyk istedenfor smør og vanlig melk. Byttet også ut 500g av melet med sammalt hvetemel. De var lette å bake ut, og hevet perfekt! Knallgode boller til fastelaven!

Disse såg heilt nydelige ut, om eg vil ha vaniljekrem på skal den på før heving eller etterpå? Takk for svar

Verdens beste boller, definitivt 😇 eg har berre varmluft og det fungerer heilt fint (med litt mindre grader) tar også tørrgjær uten problem, samt halve melka for rask nedkjøling. Bakt desse bollene i fleire år 🙌 Men det eg stusser på er forhold mellom mjøl og melk. Bruker stort sett alltid over 2 kg mjøl for å ikkje få klissete deig med væskeforholda i ingredienslista. Er det berre meg?

Har bakt disse i flere år og de har alltid blitt vellykket. Jeg har alltid fulgt oppskriften, men redusert litt på gjærmengden og tilsatt 300 g melis istedenfor 250 g, pluss tilsatt 1,5 ts kardemomme og 1,5 ts salt. Jeg har alltid brukt tørrgjær og har fått kjempe luftige gode boller til tross for halvering av gjærmengde. Men....jeg har alltid forhevet og etterhevet deigen. I dag hadde jeg dårlig tid og bakte de rett på brettet uten å forheve deigen. Jeg etterhevet i 1 time som det står. Opplevde et helt annet resultat. Det ble kompakte harde boller. Så jeg anbefaler å forheve

Hei! Kan denne deigen kaldheves over natta? Og i så fall, bør væsken kjøles ned til lavere temperatur enn 37"?

Hei, ser folk sier litt forskjellig med å bruke tør gjær. Men hvor mange gram av selveste tør gjæren er anbefalt. Har pakker som er 11g stk og som sier at det blir 50 g fersk gjær.

Jeg har bakt disse mange ganger og i mange ulike fasonger: kanel, non-stop, rosin osv - det er en helt super deig som ikke klisser, trenger ikke mel til utvasking, de egner seg veldig for små hender å trille ut - super som aktivitet på en regnværsdag eller klassegruppe eller lignende! Forøvrig bruker jeg halv mengde og tørrgjær - hever dem bare litt lenger. Blir superluftige og tåler frysing og opptining veldig godt, like saftige 🤗

Prøvde det med semper glutenfritt mel (litt mindre mengde og ca 20g fiberhusk) og yttermel til å rulle ut.
Ble helt fantastisk og frøkna med glutenallergi ble veldig fornøyd!

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift