Brukere online: 933
Brukere i dag: 41956
Brukere siste 7 dager: 197082
Her har du oppskriften på en kjempedeilig mørdeigskake, som har et nydelig fyll laget med blåbær og kesam. Oppskriften stammer fra Tyskland, der det ofte brukes kesam ("Kvark" på tysk) i kaker. Du kan bruke både frosne eller friske blåbær.
Kaken er også god hvis den lages med bringebær (se Bringebærkake med kesam).
Mørdeig:
375 g hvetemel
225 g sukker
2 ts vaniljesukker
300 g smør
Fyll:
500 g blåbær (friske eller frosne)
2 store egg
100 g sukker
300 g kesam
4 ss semulegryn
Pynt:
melisdryss
Bland mel, sukker og vaniljesukker sammen i en food processor. Tilsett mykt smør og kjør deigen raskt sammen til en smuldrete. Ha mørdeigen over i en bakebolle og kna den raskt sammen. (Har du ikke food processor, kan du blande de tørre ingrediensene i en bakebolle og så kna inn smeltet smør med hendene.)
Smør og ha bakepapir i bunnen på en rund kakeform (24 cm i diameter). Ha 2/3 av mørdeigen i formen og press deigen jevnt utover i bunnen og litt oppover kantene av formen med fingrene (se tips).
Ha blåbærene i formen (frosne bær trenger ikke å tines). Visp sammen egg, sukker, kesam og semulegryn. Hell kesamfyllet over blåbærene i formen. Smuldre resten av mørdeigen jevnt oppå kaken.
Sett kakeformen på en stekeplate (se tips) og stek kaken midt i ovnen ved 200°C i 50 - 60 minutter.
Avkjøl kaken i formen og la den helst stå i kjøleskapet til dagen etter (se tips). Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret.
Sikt over melis rett før servering.
Pass på at laget med deig i bunnen av formen ikke er for tynt, ellers vil kaken gå lett i stykker når du tar den ut av formen.
Det er lurt å steke kaken på en stekeplate i stedet for en rist. Mørdeigen inneholder mye smør, og hvis ikke kakeformen din er HELT tett, vil litt av smøret renne ut av formen. Du unngår røyk og os hvis du samler opp smøret på en stekeplate i stedet for å la det renne ned i ovnen.
Kaken virker litt løs når den kommer rett ut av ovnen. Det er lurt å la kaken stå i kjøleskapet i formen til dagen etter, fordi kaken da festner seg og blir lettere å få ut av formen uten at den går i stykker.
Skriv ny kommentar