Brukere online: 1788
Brukere i dag: 19294
Brukere siste 7 dager: 195102
Det er snart Lucia og tid for "Lussekatter". Du finner flere varianter her på Det søte liv, se for eksempel "Lussekatter" her og "Luciaboller" her. Hvis du har litt safran til overs og har lyst til å prøve å lage noe helt annet, kan du teste ut denne tradisjonelle dessertkaken fra Gotland.
"Gotlandsk safranspannekake" (eller "Gotländsk saffranspannkaka" som det heter på svensk) er en spesialitet fra Gotland; en mektig luksuspannekake som lages med risensgrynsgrøt. Grøten blandes med kremfløte, egg, sukker, mandler og safran og stekes i ildfast form. Den skal serveres varm sammen med luftig pisket krem eller rømme og syltetøy - og aller helst skal det være syltetøy av "salmbär", som er en helt spesiell type blå bringebær.
Jeg har brukt seterrømme og bringebærsyltetøy.
Nydelig!
Ingredienser:
♥ 500 g ferdiglaget risgrøt
♥ 1 dl kremfløte
♥ 50 g hakkede, skåldede mandler
♥ 0,5 g safran
♥ 3 egg
♥ 3 ss sukker
♥ 0,5 ts salt
- -
♥ 1 ss smør til formen
Servering:
♥ 3 dl kremfløte eller seterrømme
♥ 3 dl syltetøy (se tips)
Fremgangsmåte:
Visp sammen fløte, safranpulveret, egg, sukker og salt med en stålvisp. Rør dette så sammen med risengrynsgrøten. Vend i mandlene til slutt.
Fordel blandingen i en godt smurt, ildfast form (se tips). Stekes midt i ovnen ved 225°C i 20-30 min, til overflaten er gylden og fast.
Serveres lunken med pisket krem eller seterrømme og syltetøy.
Mektig og kremete luksusdessertkake!
Tips:
♥ Tilpass steketiden til størrelsen på den ildfaste formen. Ideelt skal kaken ende opp å bli ca 1,5 cm høy. Du kan eventuelt doble oppskriften og steke kaken i stor langpanne.
♥ Du kan bruke ferdigkjøpt risengrynsgrøt eller rester fra hjemmelaget risengrynsgrøt. For andre oppskrifter med ferdiglaget risengrynsgrøt, se for eksempel oppskrift på "Riskake" her, "Rislapper" her og "Grøtvafler" her.
♥ Jeg synes bringebærsyltetøy passer perfekt til denne desserten. Det er også veldig godt med bjørnebærsyltetøy. Men vil du følge tradisjonen fullt og helt, bruker du som sagt syltetøy laget av "salmbär", som er en helt spesiell type blå bringebær som er i slekt med bjørnebær, men som ligner bringebær med matt blåfarge. Disse spesielle bærene vokser vilt i Skåne och på Gotland.
Vör far jet de vör har u sing de vör kan.
(Vi får äta det vi har och sjunga det vi kan.)
Gotlandsk ordtak
♥ ♥ ♥ ♥
♥ 500 g ferdiglaget risgrøt
♥ 1 dl kremfløte
♥ 50 g hakkede, skåldede mandler
♥ 0,5 g safran
♥ 3 egg
♥ 3 ss sukker
♥ 0,5 ts salt
- -
♥ 1 ss smør til formen
Servering:
♥ 3 dl kremfløte eller seterrømme
♥ 3 dl syltetøy (se tips)
Visp sammen fløte, safranpulveret, egg, sukker og salt med en stålvisp. Rør dette så sammen med risengrynsgrøten. Vend i mandlene til slutt.
Fordel blandingen i en godt smurt, ildfast form (se tips). Stekes midt i ovnen ved 225°C i 20-30 min, til overflaten er gylden og fast.
Serveres lunken med pisket krem eller seterrømme og syltetøy.
Tilpass steketiden til størrelsen på den ildfaste formen. Ideelt skal kaken ende opp å bli ca 2 cm høy. Du kan eventuelt doble oppskriften og steke kaken i stor langpanne.
Jeg synes bringebærsyltetøy passer perfekt til denne desserten. Det er også veldig godt med bjørnebærsyltetøy. Men vil du følge tradisjonen fullt og helt, bruker du syltetøy laget av "salmbär", som er en helt spesiell type blå bringebær som er i slekt med bjørnebær, men som ligner bringebær med matt blåfarge. Disse spesielle bærene vokser i Skåne och på Gotland.
Skriv ny kommentar