Brukere online: 123
Brukere i dag: 1592
Brukere siste 7 dager: 195568
Annonse: Slikkepott.no
Panettone er Italias svar på norsk julekake, og nytes over hele Italia rundt jul og nyttår. Panettone lages med smør, melk, sukker og eggeplommer og smaksettes med mandler, rosiner og tørket appelsinskall. En mektig og luksuriøs julekake med andre ord! 😍
Det viktigste kjennetegnet på en Panettone er den høye, flotte fasongen! Du kan tilpasse høyden til vanlige springformer med bakepapir, men det er enda kjekkere å bruke spesialtilpassede panettoneformer. Slike finner du flere varianter av i den flotte nettbutikken til Slikkepott.no.
Jeg har tidligere laget en klassisk, stor Panettone som du finner oppskrift på HER. Den oppskriften er så god så jeg har brukt den samme denne gangen, men jeg har i tillegg toppet deigen med en mandelkrem som smelter inn i deigen og gir den en ekstra deilig overflate. Jeg har dessuten fordelt deigen i flere, mindre former.
Det gir skjønne og litt mer hendige Mini-Panettone, som er ekstra koselige å servere og også fine å gi bort i gave.
Oppskriften gir 6 små og 1 mellomstor Panettone.
Ingredienser:
♥ 225 g smør
♥ 3 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 150 g sukker
♥ 6 eggeplommer
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ revet skall av 1 sitron
♥ et lite dryss muskat
♥ 675 g hvetemel
♥ 200 g kandisert fruktblanding (se tips)
♥ 125 g rosiner
♥ 75 g skåldede mandler, finhakkede
Mandelkrem:
♥ 150 g ekte marsipan (se tips)
♥ 75 g smør
♥ 1 ss vaniljesukker
♥ 1 ss sukker
Pynt:
♥ 50 g mandelflak
♥ perlesukker
♥ melisdryss
Fremgangsmåte:
Smelt smøret og bland med melk. La blandingen blir lunken. Løs opp gjæren i dette. Tilsett sukker og lett sammenpiskede eggeplommer. Ha så i vaniljesukker, sitronskall og litt muskat. Elt inn hvetemelet. Det skal bli en nokså klissete deig.
La deigen heve i 20 minutter.
Elt deretter inn kandiserte frukter, rosiner og hakkede, skåldede mandler. La deigen heve i 20 minutter til.
Kna deigen sammen og del den opp i emner. Rull emnene til boller og ha dem i panettoneformer. Formene skal bli omtrent halvfulle.
Jeg lagde 6 mini-panettone som var 7 cm i diameter og 1 mellomstor panettone som var 13 cm i diameter.
Se link til formene HER og HER.
La deigen etterheve i formene i ca. 20 minutter.
Ha ingrediensene til mandelkremen i en food processor og kjør dette sammen. Smør forsiktig mandelkrem på toppen av hver panettone. Dryss over mandelflak til pynt.
Dryss eventuelt også over litt perlesukker.
Stek kakene nederst i ovnen ved 200°C i ca. 30 minutter (hvis de er 7 cm i diameter) og ved 180°C i ca. 45 minutter (hvis de er 13 cm i diameter).
La kakene avkjøles. Sikt over melis til pynt.
Så fine, hjemmebakte Mini-Panettone! 😍
Dette er herlige julekaker!
Tips:
♥ Panettoneformene som du finner i nettbutikken til Slikkepott.no er kjempeflotte engangsformer som er beregnet på panettone. Formene har kjempefin brunfarge og er laget av tykk papp som holder fasongen og som tåler stekingen uten å bli misfarget på noen måte.
Du finner små panettoneformer som er 7 cm i diameter HER.
Du finner mellomstore panettoneformer som er 13 cm i diameter HER.
Det er ikke nødvendig for å lykkes med bakverket, men det finnes en egen pinnegaffel beregnet på å snu panettonen opp ned under avkjølingen, se HER.
Vakkert satengbånd i rødt som kan bindes rundt de ferdige panettonene som pynt finner du i flere tykkelser HER.
♥ Som fruktblanding kan du bruke en miks av apsikat (syltet appelsinskall), cocktailbær og sukat eller bare en av delene (jeg liker best å bruke apsikat).
♥ Til mandelkremen er det viktig at du bruker såkalt ekte marsipan som har høyt innhold av mandler. Figurmarsipan med lavere mandelinnhold tåler steking veldig dårlig.
♥ Kaken trenger lang steketid for å bli helt gjennomstekt. Dekk til overflaten på kaken dersom du synes at den begynner å bli for mørk på toppen.
♥ Panettone smaker best fersk. Den er fin å fryse.
Panettoneformene gir den helt riktige fasongen på panettonene!
Panettone er en verdensberømt julekake som det er kjempegøy å kunne bake selv! 😃
God fornøyelse!
Felice Natale! 😊
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 225 g smør
♥ 3 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 150 g sukker
♥ 6 eggeplommer
♥ 1 ts vaniljesukker
♥ revet skall av 1 sitron
♥ et lite dryss muskat
♥ 675 g hvetemel
♥ 200 g kandisert fruktblanding (se tips)
♥ 125 g rosiner
♥ 75 g skåldede mandler, finhakkede
Mandelkrem:
♥ 150 g ekte marsipan (se tips)
♥ 75 g smør
♥ 1 ss vaniljesukker
♥ 1 ss sukker
Pynt:
♥ 50 g mandelflak
♥ perlesukker
♥ melisdryss
Smelt smøret og bland med melk. La blandingen blir lunken. Løs opp gjæren i dette. Tilsett sukker og lett sammenpiskede eggeplommer. Ha så i vaniljesukker, sitronskall og litt muskat. Elt inn hvetemelet. Det skal bli en nokså klissete deig.
La deigen heve i 20 minutter.
Elt deretter inn kandiserte frukter, rosiner og hakkede, skåldede mandler. La deigen heve i 20 minutter til.
Kna deigen sammen og del den opp i emner. Rull emnene til boller og ha dem i panettoneformer. Formene skal bli omtrent halvfulle. Jeg lagde 6 mini-panettone som var 7 cm i diameter og 1 mellomstor panettone som var 13 cm i diameter.
La deigen etterheve i formene i ca. 20 minutter.
Ha ingrediensene til mandelkremen i en food processor og kjør dette sammen. Smør forsiktig mandelkrem på toppen av hver panettone. Dryss over mandelflak til pynt. Dryss eventuelt også over litt perlesukker.
Stek kakene nederst i ovnen ved 200°C i ca. 30 minutter (hvis de er 7 cm i diameter) og ved 180°C i ca. 45 minutter (hvis de er 13 cm i diameter).
La kakene avkjøles. Sikt over melis til pynt.
♥ Panettoneformene som du finner i nettbutikken til Slikkepott.no er kjempeflotte engangsformer som er beregnet på panettone. Formene har kjempefin brunfarge og er laget av tykk papp som holder fasongen og som tåler stekingen uten å bli misfarget på noen måte.
Du finner små panettoneformer som er 7 cm i diameter HER.
Du finner mellomstore panettoneformer som er 13 cm i diameter HER.
Det er ikke nødvendig for å lykkes med bakverket, men det finnes en egen pinnegaffel beregnet på å snu panettonen opp ned under avkjølingen, se HER.
Vakkert satengbånd i rødt som kan bindes rundt de ferdige panettonene som pynt finner du i flere tykkelser HER.
♥ Som fruktblanding kan du bruke en miks av apsikat (syltet appelsinskall), cocktailbær og sukat eller bare en av delene (jeg liker best å bruke apsikat).
♥ Til mandelkremen er det viktig at du bruker såkalt ekte marsipan som har høyt innhold av mandler. Figurmarsipan med lavere mandelinnhold tåler steking veldig dårlig.
♥ Kaken trenger lang steketid for å bli helt gjennomstekt. Dekk til overflaten på kaken dersom du synes at den begynner å bli for mørk på toppen.
♥ Panettone smaker best fersk. Den er fin å fryse.
1 kommentar
Hei Kristine! Nå ble jeg…
Hei Kristine!
Nå ble jeg ekstra glad!!! Jeg er så glad i din stor panettone oppskriften! Jeg har vokst opp med panettone til jul og det bringer fram gode minner 😇 Nå kan jeg bake små panettone til julefrokost og som en fin oppmerksomhet sammen med julekonfekt🥰
Tusen takk for at du deler så mye godt og nyttig!! God jul 🌲💗
Skriv ny kommentar