Flettede blomsterboller

Dette er deilige hveteboller med vaniljekrem, som lages med vakkert, flettet blomstermønster.

 

 

Du kan forme Flettede blomsterboller med alle slags gjærdeiger. 

Her har jeg brukt en gjærdeig der mykt smør skal eltes inn i deigen til slutt i stedet for å smeltes. Lang eltetid gjør at du bør ha en nokså kraftig og god kjøkkenmaskin.

Resultatet blir nydelige hveteboller! 

 

 

Ingredienser:

Gjærdeig:
♥ 1 kg hvetemel
♥ 2 ts kardemomme
♥ 150 g sukker
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 2 egg
♥ 150 g smør

Fyll:
♥ 5 dl vaniljekrem (se tips)

Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
♥ perlesukker

 

Fremgangsmåte:

Gjærdeig:

Bland hvetemel, kardemomme og sukker i en stor bolle til en kjøkkenmaskin.

Løs opp gjæren i melken. Bland inn lett sammenpiskede egg. 

Ha væsken i bollen med det tørre.

Kjør deigen sammen i kjøkkenmaskinen med eltekrok. Elt deigen rolig i 10 minutter.

Tilsett mykt smør i klatter mens kjøkkenmaskinen kjører på lav hastighet.

Elt deigen videre i 15 minutter til på lav til moderat hastighet. Deigen vil i starten være klissete på grunn av det bløte smøret, men vil etter hvert bli smidig og fin.

Den ferdigeltede deigen skal være så elastisk at du kan ta tak i litt av deigen og dra i den, og da få opp en tynn hinne som ikke sprekker (= glutentest).  

La deigen heve i 1,5 time. 

 

 

Forming og steking:

Del deigen i emner på 90 gram. Del hvert emne i 3 deler à 30 gram.

 

 

Trill hver del i tynne lengder.

 

 

Flett dem sammen til lengder.

 

 

Rull de flettede lengdene sammen som en spiral.

 

 

Legg enden på undersiden.

 

 

Lag et dypt hull i midten.

 

 

Legg bollene på bakepapirdekkede stekeplater.

 

 

La dem heve i 20 minutter.

Utvid gropen i midten av bollene. Fyll gropene med vaniljekrem.

 

 

Pensle over bollene med egg som er pisket lett sammen med litt melk. Dryss over perlesukker.

 

 

 

 

Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i 10-12 minutter. 

 

 

Ingenting slår duften av varm gjærbakst! 

 

 

Avkjøl bollene på rist.

 

 

 

Nydelige blomsterboller med flettemønster!

 

 

Mmmm.... 

 

 

Bollene blir superdeilige i konsistens og på smak! 

 

 

Tips:

♥ Til denne gjærdeigen skal mykt smør eltes inn i deigen til slutt. Dette krever at du har en nokså kraftig kjøkkenmaskin med eltekrok. 

♥ Siden denne deigen skal eltes såpass lenge, kan du løse opp gjæren i kald melk. Det er altså ikke nødvendig å varme den opp til fingervarme. Dette fordi deigen blir varm nok når den eltes så kraftig og lenge. 

♥ Bruk helst hjemmelaget vaniljekrem, men ferdigkjøpt kan også brukes. 

♥ Det hvite perlesukkeret (såkalt svensk perlesukker) fås kjøpt i velassorterte matbutikker nå også i Norge. 

 

 

♥ Blomsterbollene kan fryses. 

Se også oppskrift på Blomsterboller, som er hveteboller med vaniljekrem og melisglasur, i et litt annet blomstermønster. 

 

 

Det er litt gøy å forme hveteboller i forskjellige fasonger..  Smile  

 

 

Hent frem bakegleden og kos deg med vakre, nybakte blomsterboller! 

God fornøyelse! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Flettede blomsterboller
Ingredienser

Gjærdeig:
♥ 1 kg hvetemel
♥ 2 ts kardemomme
♥ 150 g sukker
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 2 egg
♥ 150 g smør

Fyll:
♥ 5 dl vaniljekrem (se tips)

Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
♥ perlesukker

Fremgangsmåte

Gjærdeig:
Bland hvetemel, kardemomme og sukker i en stor bolle til en kjøkkenmaskin.

Løs opp gjæren i melken. Bland inn lett sammenpiskede egg. 

Ha væsken i bollen med det tørre. Kjør deigen sammen i kjøkkenmaskinen med eltekrok. Elt deigen rolig i 10 minutter.

Tilsett mykt smør i klatter mens kjøkkenmaskinen kjører på lav hastighet.

Elt deigen videre i 15 minutter til på lav til moderat hastighet. Deigen vil i starten være klissete på grunn av det bløte smøret, men vil etter hvert bli smidig og fin.

Den ferdigeltede deigen skal være så elastisk at du kan ta tak i litt av deigen og dra i den, og da få opp en tynn hinne som ikke sprekker (= glutentest).  

La deigen heve i 1,5 time. 

Forming og steking:

Del deigen i emner på 90 gram. Del hvert emne i 3 deler à 30 gram.

Trill hver del i tynne lengder. Flett dem sammen til lengder.

Rull de flettede lengdene sammen som en spiral. Legg enden på undersiden

Lag et dypt hull i midten.

Legg bollene på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve i 20 minutter.

Utvid gropen i midten av bollene. Fyll gropene med vaniljekrem.

Pensle over bollene med egg som er pisket lett sammen med litt melk. Dryss over perlesukker.

Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i 10-12 minutter. 

Tips

♥ Til denne gjærdeigen skal mykt smør eltes inn i deigen til slutt. Dette krever at du har en nokså kraftig kjøkkenmaskin med eltekrok. 

♥ Siden denne deigen skal eltes såpass lenge, kan du løse opp gjæren i kald melk. Det er altså ikke nødvendig å varme den opp til fingervarme. Dette fordi deigen blir varm nok når den eltes så kraftig og lenge. 

♥ Bruk helst hjemmelaget vaniljekrem, men ferdigkjøpt kan også brukes. 

♥ Det hvite perlesukkeret (såkalt svensk perlesukker) fås kjøpt i velassorterte matbutikker nå også i Norge. 

♥ Blomsterbollene kan fryses. 

Kakekategori
Allergier og preferanser

5 kommentarer

Ser kjempegode ut
Hvilken butikk som selger svensk perlesukker her i Norge?

Hei!
Det står ikke på oppskriften hvilke type gjær som er brukt, er det tørr gjær?

Som svar på av Ran (ikke bekreftet)

Ran. Er ferskgjær som er brukt. Om du bruker ferskgjær ville jeg bare ha brukt 25 g ferskgjær. Du kan også bruke 1 pose tørrgjør og blande i melet om du vil det.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift