Hjemmelaget trøffelmajones

Hjemmelaget trøffelmajones er deilig og luksuriøs på smak, men hverken særlig dyr eller vanskelig å få til!  😍

Basen er hjemmelaget majones som tilsettes litt trøffelmos (kjøpes ferdig på glass) og en klype trøffelsalt. Det er kun små mengder som trengs for at majonesen skal få passe sterk trøffelsmak. 

Hjemmelaget trøffelmajones er en skikkelig vinner på ethvert koldtbord eller tapasbord! 

Prøv også å ha et lag trøffelmajo i en burger eller i en bakt potet, bruk den som dipp til fries, eller som tilbehør til biff, stekt laks, på egg, til grillede grønnsaker eller som del av en lekker forrett (se for eksempel Bresaola med parmesan og trøffelmajones). 

 

 

Oppskriften gir ca. 2 dl trøffelmajones. 

 

Ingredienser:

♥ 2 eggeplommer
♥ 1 ss hvitvinseddik
♥ 1 ts dijonsennep
♥ 2 dl rapsolje eller annen nøytral olje (se tips). 
♥ 1 - 2 ts trøffelmos og evtl. 1 ts olje fra glasset (se tips)
♥ en klype trøffelsalt (se tips)
♥ kvernet salt og pepper

 

Fremgangsmåte: 

Finn frem ingrediensene, som bør være romtempererte. 
 


 

Ha eggeplommer, hvitvinseddik og sennep i en beholder som passer til stavmikseren. Beholderen bør helst ha høye kanter og ikke være for vid i bunnen slik at stavmikseren får godt tak.

 

 

Hell så i litt og litt av oljen mens du kjører i vei med stavmikseren hele tiden. Ta noen pauser med oljen, og la stavmikseren kjøre litt ekstra mellom hver gang du heller i oljen. Det er viktig at oljen innarbeides gradvis inn på denne måten, ellers kan blandingen skille seg. Etter hvert vil du se at det danner seg en tykk, lysegul majones.

Pisk eventuelt inn en liten skje varmt vann helt slutt (det kan hjelpe til med at majonesen ikke skiller seg). 

 

 

Ha majonesen over i en liten skål. Tilsett litt trøffelmos (eventuelt en liten teskje av oljen som trøffelmosen ligger i) og litt trøffelsalt.

 

 

Rør inn og smak til om majonesen har passe sterk trøffelsmak eller om du vil tilsette litt mer. Du kan eventuelt også smak til med litt kvernet vanlig salt og pepper.

 

 

Ha den ferdige trøffelmajonesen over i en serveringsskål. 

 

 

Lekker, hjemmelaget trøffelmajones! 

 

 

Tips: 

♥ Bruk olje med nøytral smak. Jeg foretrekker å bruke rapsolje. Solsikkeolje går også, og hvis du bruker olivenolje, bør den være mest mulig mild på smak. Det blir ikke godt med kaldpresset, extra virgin olivenolje når du laget hjemmelaget majones!

♥ Pisk inn oljen litt og litt av gangen, hell i oljen i en tynn stråle og ikke hell i oljen for raskt. Ta noen pauser med oljen og pisk kraftig hele tiden. 

♥ Litt varmt vann til slutt er ikke nødvendig, men kan hjelpe til med at majonesen ikke skiller seg. Men ikke ta for mye vann, kun en liten spiseskje skikkelig varmt vann. 

♥ Trøffelmos på glass fås kjøpt i velassorterte matbutikker og delikatesseforretninger. Jeg har her brukt ferdigkjøpt, italiensk trøffelmos som heter "La Tartufata". Mosen inneholder finhakket sommertrøffel, men også mos av sjampinjong, sorte oliven, kapers og ansjos. Det går fint å bruke annen type trøffelmos, og det er flere varianter å få kjøpt. I stedet for trøffelmos, kan du bruke trøffelskiver som ligger i olivenolje (kjøpes også på små glass). Finhakk da selv noen av trøffelskivene med litt av oljen de ligger i, slik at de blir til en mos før du blander inn i majonesen. Tilpass mengden til hvor sterk smak det er på trøffelmosen og hva du liker.

 

 

♥ Trøffelsalt fås også kjøpt i velassorterte matbutikker og delikatesseforretninger. 

 

 

♥ Får du ikke tak i trøffelmos og/eller trøffelsalt, kan du bruke et par dråper trøffelolje i stedet.

♥ I motsetning til fersk trøffel, vil alle varianter av trøffelprodukter slik som trøffelmos, trøffelsalt, trøffelolje, trøffelekstrakt osv som regel ha temmelig konsentrert trøffelsmak. Det er derfor viktig å huske på å bare tilsette litt om gangen og å smake til majonesen, så den får passe sterk trøffelsmak. Personlig synes jeg det er viktig at trøffelsmaken ikke blir alt for dominerende, så jeg holder igjen på mengden. 

♥ Dersom du kommer i skade for å lage majones med for sterk trøffelsmak, kan du gjøre den mildere igjen ved å lage en ny porsjon majones og blande inn. Alternativt kan du røre inn et par spiseskjeer rømme eller crème fraîche. 

♥ Hjemmelaget trøffelmajones kan oppbevares i kjøleskapet i noen dager. Dekk til skålen med plastfolie for å hindre at det danner seg skorpe på overflaten.

Se også Hjemmelaget aioli (Hvitløksmajones).

 

 

Wow, så nydelig trøffelmajones! 

Prøv selv!  😋

 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Hjemmelaget trøffelmajones
Ingredienser

♥ 2 eggeplommer
♥ 1 ss hvitvinseddik
♥ 1 ts dijonsennep
♥ 2 dl rapsolje eller annen nøytral olje (se tips). 
♥ 1 - 2 ts trøffelmos og evtl. 1 ts olje fra glasset (se tips)
♥ en klype trøffelsalt (se tips)
♥ kvernet salt og pepper

Fremgangsmåte

Ha eggeplommer, hvitvinseddik og sennep i en beholder som passer til stavmikseren. Beholderen bør helst ha høye kanter og ikke være for vid i bunnen slik at stavmikseren får godt tak.

Hell så i litt og litt av oljen mens du kjører i vei med stavmikseren hele tiden. Ta noen pauser med oljen, og la stavmikseren kjøre litt ekstra mellom hver gang du heller i oljen. Det er viktig at oljen innarbeides gradvis inn på denne måten, ellers kan blandingen skille seg. Etter hvert vil du se at det danner seg en tykk, lysegul majones.

Pisk eventuelt inn en liten skje varmt vann helt slutt (det kan hjelpe til med at majonesen ikke skiller seg). 

Ha majonesen over i en liten skål. Tilsett litt trøffelmos (eventuelt en liten teskje av oljen som trøffelmosen ligger i) og litt trøffelsalt. Rør inn og smak til om majonesen har passe sterk trøffelsmak eller om du vil tilsette litt mer. Du kan eventuelt også smak til med litt kvernet vanlig salt og pepper. 

Ha den ferdige trøffelmajonesen over i en serveringsskål. 

Tips

♥ Bruk olje med nøytral smak. Jeg foretrekker å bruke rapsolje. Solsikkeolje går også, og hvis du bruker olivenolje, bør den være mest mulig mild på smak. Det blir ikke godt med kaldpresset, extra virgin olivenolje når du laget hjemmelaget majones!

♥ Pisk inn oljen litt og litt av gangen, hell i oljen i en tynn stråle og ikke hell i oljen for raskt. Ta noen pauser med oljen og pisk kraftig hele tiden. 

♥ Litt varmt vann til slutt er ikke nødvendig, men kan hjelpe til med at majonesen ikke skiller seg. Men ikke ta for mye vann, kun en liten spiseskje skikkelig varmt vann. 

♥ Trøffelmos på glass fås kjøpt i velassorterte matbutikker og delikatesseforretninger. Jeg har her brukt ferdigkjøpt, italiensk trøffelmos som heter "La Tartufata". Mosen inneholder finhakket sommertrøffel, men også mos av sjampinjong, sorte oliven, kapers og ansjos. Det går fint å bruke annen type trøffelmos, og det er flere varianter å få kjøpt. I stedet for trøffelmos, kan du bruke trøffelskiver som ligger i olivenolje (kjøpes også på små glass). Finhakk da selv noen av trøffelskivene med litt av oljen de ligger i, slik at de blir til en mos før du blander inn i majonesen. Tilpass mengden til hvor sterk smak det er på trøffelmosen og hva du liker.

♥ Trøffelsalt fås også kjøpt i velassorterte matbutikker og delikatesseforretninger. 

♥ Får du ikke tak i trøffelmos og/eller trøffelsalt, kan du bruke et par dråper trøffelolje i stedet.

♥ I motsetning til fersk trøffel, vil alle varianter av trøffelprodukter slik som trøffelmos, trøffelsalt, trøffelolje, trøffelekstrakt osv som regel ha temmelig konsentrert trøffelsmak. Det er derfor viktig å huske på å bare tilsette litt om gangen og å smake til majonesen, så den får passe sterk trøffelsmak. Personlig synes jeg det er viktig at trøffelsmaken ikke blir alt for dominerende, så jeg holder igjen på mengden. 

♥ Dersom du kommer i skade for å lage majones med for sterk trøffelsmak, kan du gjøre den mildere igjen ved å lage en ny porsjon majones og blande inn. Alternativt kan du røre inn et par spiseskjeer rømme eller crème fraîche. 

♥ Hjemmelaget trøffelmajones kan oppbevares i kjøleskapet i noen dager. Dekk til skålen med plastfolie for å hindre at det danner seg skorpe på overflaten.

Se også Hjemmelaget aioli (Hvitløksmajones).

Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift